Ziua Națională a României [1 decembrie 2012]

[youtube_sc url=”http://youtu.be/7nqddPBSmb4″ width=”500″ height=”300″]

  • La mulți ani tuturor și să aveți parte de multă pace și bucurie în viața dumneavoastră!
  • Ziua națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989 ziua de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2”.
  • O predică a Sfântului Ioan din Kronstadt la pomenirea Sfântului Apostol Andrei. În limba engleză.
  • Sper ca ziua de 9 Decembrie [2012] sa nu fie una a dezbinarii, ci una a unificarii, iar intelepciunea natiunii sa prevaleze dincolo de umorile liderilor politici care se cred infalibili”.
  • Defilarea de la Arcul de Triumf va dura 50 de minute.
  • Ziua de 1 decembrie 1918 reprezintă momentul în care la Alba Iulia peste 100.000 de oameni aclamau unirea cu ţara. Lucian Blaga avea să scrie: „În ziua aceea am cunoscut ce înseamnă entuziasmul naţional, sincer, spontan, irezistibil, organic, masiv. Era ceva ce te făcea să uiţi totul, chiar şi stângăcia şi totala lipsă de rutină a oratorilor de la tribună””.
  • Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti, va începe cu intonarea Imnului României, interpretat de Corul Academic “Divina Armonie. Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, se vor executa 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”. După un moment de reculegere în memoria eroilor căzuţi la datorie în războaiele mondiale şi în teatrele de operaţii, și după ceremonia de decorare a Drapelelor de Luptă ale Batalioanelor 2 Infanterie “Călugareni” şi 495 Infanterie “Căpitan Ştefan Soverth”, va începe parada propriu-zisă. În cadrul acesteia, peste 1.500 de militari aparținând MApN, MAI, SRI şi SPP, iar pe înaltul cerului vor putea fi văzute avioane MiG-21 Lancer, Spartan sau Hercules şi elicoptere de tipul IAR-330 Puma SOCAT. Ministerul Apărării Naţionale va participa anul acesta la Paradă, pentru prima dată şi cu maşina blindată de tip MRAP, folosită în Afganistan de către militarii români. Pentru prima dată la paradă a defilat și un detaşament de poliţie militară. În finalul paradei va avea loc defilarea drapelelor de epocă”.
  • Arcul de Triumf din Bucureşti va putea fi vizitat gratuit sâmbătă şi duminică [1 și 2 decembrie 2012], între orele 12.00 şi 18.00, cu ocazia Zilei Naţionale a României”.
  • [youtube_sc url=”http://youtu.be/trDlI8jDAXE” width=”500″ height=”300″]
  • La festivități mai sunt prezenți foștii președinți ai României, Ion Iliescu și Emil Constantinescu, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, ambasadorul Statelor Unite Mark Gittenstein, președintele Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, miniștri, parlamentari, diplomați și clerici. Potrivit estimărilor oficiale ale Jandarmeriei, la această oră se află la Arcul de Triumf aproximativ 15.000 de persoane care asistă la festivități. Președintele Traian Băsescu a anticipat încă de săptămâna trecută modul în care va fi primit de populație, insinuând că ar avea informații cum să „se pregătesc fluierași”. După ce a primit onorul, Băsescu s-a îndreptat spre zona oficială, unde i-a ignorat pe foștii președinți și s-a așezat lângă judecătorul Curții Constituționale a României, Aspazia Cojocaru”.
  • Protocolul de la Ziua Națională a fost încălcat. Premierul Victor Ponta și președintele Senatului, Crin Antonescu, nu au stat lângă președintele Traian Băsescu. Onoarea de a se așeza lângă președinte i-a revenit judecătorului Curții Constituționale, Aspazia Cojocaru. Ca și în urmă cu doi ani, Băsescu nu a dat mâna cu adversarii politici, conform protocolului, ci doar cu câțiva consilieri prezidențiali sau foști miniștri PDL”.
  • Premierul Victor Ponta este foarte mândru de drapelul arborat pe clădirea Palatului Victoria cu ocazia Zilei Naționale a României, confecționat la Tg. Jiu de “niște doamne extrem de inimoase” și speră ca oricine va fi premierul țării să continue în fiecare an  la 1 decembrie această tradiție”.
  • 100 de fotografii live de la Parada Militară. Preluate de la Antena 3.
  • Despre Ziua Unirii tuturor Românilor. Transmisie live a Radio Trinitas, 1 decembrie 2012. 38, 6 mb, 42. 12 minute.
  • Slujba de Tedeum, Catedrala Patriarhală. Transmisie live a Radio Trinitas, 1 decembrie 2012. 45, 3 mb, 49. 31 minute.
  • Ambele file audio au fost introduse în arhiva TPA 3.
  • Pentru a schimba modelul de cârmuire, pentru a limpezi și a face instituțiile fundamentale ale statului să fie complementare, pentru a realiza diferența între a fi om de Stat și a fi om politic, este nevoie de o anume cultură politică, bazată pe respectul valorilor, de o textură psihologică, în societatea românească, permeabilă la ideea de respect faţă de binele public. Generația care a făcut Marea Unire știa ce înseamnă această diferență”.
  • Arhiva fotografică de la Parada miliară a Gândul.
  • Sărbătorim în fiecare an Marea Unire, însă avem doar câteva imagini de la evenimentul din 1 Decembrie 1918. Pozele au fost realizate de Samoilă Mârza, un fotograf de ocazie care a mers pe bicicletă 11 kilometri, cu aparatul cu burduf, trepiedul şi clişeele de sticlă în spate, ca să ajungă la Alba Iulia”.
  • Câteva zeci de persoane adunate, sâmbătă [1 decembrie 2012], la Arcul de Triumf pentru a urmări parada militară organizată de Ziua Naţională au scandat „Jos Băsescu!” şi „Ruşine! Ruşine să vă fie!”. Grupul, aflat lângă Arcul de Triumf, în zona rezervată publicului a scandat „Jos Băsescu! Ruşine! Ruşine să vă fie!”, dar şi „România! România! Ole! Ole!”. În timpul scandărilor, muzica militară de la difuzoarele amplasate în piaţa Arcului de Triumf a fost înlocuită cu muzică ambientală”.
  • În numele Președintelui Obama și al cetățenilor Statelor Unite, sunt încântată să transmit toate urările de bine către toți românii, cu ocazia celebrării Zilei Unirii voastre, 1 Decembrie. Acest prilej ne reamintește importanta contribuție pe care țara voastră continuă să o aducă păcii și prosperității în întreaga lume. Sprijinul vostru pentru NATO și alte organizații internaționale au ajutat avansul idealurilor democrației și libertății. Împreună, colaborăm în Balcani și Afganistan pentru a aduce speranța unui viitor mai bun milioanelor de oameni din aceste zone. Statele Unite speră în continuarea acestui parteneriat pentru mulți ani de aici înainte și este recunoscătoare să aibă România drept stat prieten și aliat”.
  • „“Şi iată, din doliul, din aburii de sânge românesc care a curs cu îmbelşugare din inima Ardealului şi până la Nistru a prins fiinţă, pe încetul şi cu nesfârşite dureri, ceea ce acum trei ani părea o utopie, un vis frumos, dorit de toţi, dar nerealizabil în întreaga lui splendoare: România Mare, de la Nistru până la Tisa”, scrie Liviu P. Nasta în ediţia din 3/16 noiembrie 1918 a ziarului Universul, preluând, ca laitmotiv, un vers celebru al lui Mihai Eminescu”.
  • Temperatura, în centrul Bucureștiului, acum, la 13. 30 minute, e de 12 grade Celsius.
  • Superbă paradă de Ziua Naţională, pe o vreme minunată, cu soare ireal şi cer liber pentru zbor, plumbuit între timp dar, mulţumim lui Dumnezeu, nu până la ploaie. O defilare de zile mari”.
  • Premierul s-a ținut de cuvânt, anul acesta, cu ocazia paradei de Ziua Națională față de Anne Marie Bontea. Fetița de 10 ani, laureată a mai multor premii, a deschis, călare,  parada de la Arcul de Triumf, alături de jandarmi”.
  • Galeria foto a lui Andrei Moisoiu. Dece News.
  • 1-decembrie-2012 (19)

2 comments

  • A darui din ceea ce stii sau cunosti sau ai tu, nu este un lucru usor sau la indemana oricui. Poate ca multi vor spune in sinea lor: ei si ce mare gaselnita, stia toata lumea de lucrurile astea!

    Insa diferenta dintre cel care stie si pastreaza totul pentru sine si cel care imparte ceea ce are, ce stie, ce poate  –  cu semenul sau este atat de mare incat nici nu poate fi comparata.

    Cum să produci gaz la tine în curte http://www.replicahd.ro/?p=7740

  • Abia atunci cand vom intelege cu totii ca doar impreuna putem reusi, doar facand fratelui meu ceea ce eu insumi imi doresc pentru mine, viata noastra se va schimba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *