Congresul Internațional de Teologie dedicat Sfinților Împărați Constantin și Elena. 21 mai 2013

21 mai 2013, Congres International

***

Sesiunea festivă (21 mai 2013) în format audio:

prima filă (47. 50 de minute) [limba română],

a doua (42. 32 de minute) [limba germană],

a treia (42. 50 minute) [limba română].

Incluse în arhiva de aici.

*

În 2013, Patriarhia Română omagiază două dintre cele mai importante personalități ale istoriei Creștinismului: pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare și pe mama sa, Elena. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a rânduit să aniverseze, la nivelul întregii Patriarhii, împlinirea a 1.700 de ani de la Edictul de toleranţă religioasă de la Milano.

Unul dintre evenimentele culturale organizate în acest context este Congresul Internaţional de Teologie Sfinții Împărați Constantin și Elena – promotori ai libertății religioase și susținători ai Bisericii.

Evenimentul a început astăzi la Palatul Patriarhiei și reunește teologi, istorici, bizantinologi, profesori universitari din ţară și străinătate. Moderatorul evenimentului a fost Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal şi Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Deschiderea lucrărilor a fost făcută de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a adresat un cuvânt de binecuvântare participanţilor: “Viaţa şi sfinţenia Sfinţilor Împăraţi trebuie privite dintr-o perspectivă liturgică, aghiografică şi spiritual. Faptul că Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena au fost cinstiţi încă din veacul al IV-lea ca sfinţi este o realitate mărturisită de mai multe izvoare istorice.

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena se bucură astăzi de o popularitate şi o evlavie deosebită datorită calităţilor lor sufleteşti, a credinţei în Dumnezeu şi a dragostei faţă de Biserică, a milosteniei şi a jertfelniciei care caracterizau viaţa lor liturgică.

Ca apărători ai libertăţii creştine şi ctitori de locaşuri sfinte importanţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena este covârşitoare devenind modele de slujire a Bisericii şi de mărturisire a credinţei creştine în societate şi în familie prin îmbinarea armonioasă dintre înţelepciune şi evlavie, credinţă şi dărnicie sau generozitate. Felicităm pe toţi organizatorii şi participanţii la acest congres internaţional dedicat Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Să ne rugăm Domnului Iisus Hristos cel înviat din morţi să binecuvinteze lucrările acestei întruniri academice”, a spus Preafericirea Sa.

În continuare, au urmat mesajele din partea: Ministerului Educaţiei Naţionale, transmis de domnul ministru Remus Pricopie; Ministerului Educaţiei Naţionale, transmis de domnul Mihnea Cosmin Costoiu, ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică; Secretariatului de Stat pentru Culte, citit de secretarul de stat Victor Opaschi; Academiei Române, prezentat de către Acad. Ionel Haiduc, preşedintele instituţiei; Universităţii din Bucureşti, citit de către Prof. Dr. Mircea Dumitru, rectorul acestei instituţii de învăţământ.

În partea a II-a a lucrărilor au prezentat Prof. dr. Adolf Martin Ritter, Facultatea de Teologie, Universitatea din Heidelberg, Germania cu expunerea Împăratul Constantin şi creştinii în lumina ultimelor cercetări şi Acad. Prof. Dr. Emilian Popescu, Academia Română cu prezentarea Creştinismul pe teritoriul României în vremea lui Constantin cel Mare la populaţia autohtonă şi barbară.

Lucrările congresului se vor desfășura în perioada 21-24 mai atât la Palatul Patriarhiei, cât și în Aula Academiei Române.

***

Programul Congresului în română și engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *