Editorii sunt mână în mână cu oculiștii

În timp ce Wordul e folosit de tot mai mulți și el se poate mări la cât ai tu dioptriile…editurile românești micșorează fonturile cărților din rațiuni financiare.

Dar dacă micșorezi fontul pe foaie…cititorii de cursă lungă, adică cei care au început cititul din școala primară…și au ochii mai slăbiți, mai obosiți, mai orbi…nu vor mai citi cărțile cu font 11 și subsol 9, pe care tu le tipărești…pentru că își distrug vederea. Ci vor căuta cărțile electronice, cu font cât vor ei, pentru ca să citească.

Așa că editurile românești își taie craca de sub vânzări și pe vremuri de criză financiară în loc să fie deștepte.

Și editurilor românești din România dar și din străinezia, le vând acum, pe gratis, o idee profitabilă.

Și anume să facă tirajul unei cărți pe grupe de vizualizare.

Spre exemplu: cartea are tirajul de 300 de exemplare. Tipăresc 100 de exemplare cu font de 11 și 9 la subsol, fac 100 de exemplare cu font de 10 la subsol și 14  în text și mai fac 100 de exemplare cu subsol de 12 și supra de 16. Le pun pe toate în stand pe grupe de vizualizare…și veți vedea cine cumpără și cum cumpără cartea în funcție de fonturi, adică de vizualizare.

Și pariul meu cu dumneavoastră, domnilor și doamnelor editori de carte în foaie, e acesta: cititorii serioși vor căuta pe cele cu font mare…și cele cu font mic, care sunt pentru începători, pentru ăștia cu ochii buni, vor sta acolo, pe raft…

Și mă mir că nu v-a venit, la niciunul, ideea aceasta mai înainte…atâta timp cât ați fost, unii dintre dumneavoastră, foarte aproape de ea.

Pentru că ați ajuns la ideea că o carte mai mică e bună…pentru că se strecoară în buzunar, că un acatist ultra-mic e bun pentru că se pune în portofel…iar cartea barosană, mare, e bună să fie tipărită magnific, pentru că e de bibliotecă.

Dar de ce nu v-ați gândit și la font, adică la modul citirii? Adică de ce editați fără finalitate practică? Cine citește cartea cu font mic…dacă ea e de specialitate? O citește studentul sau avansatul, doctorul, profesorul?

Așa că…cine va fi primul care va revoluționa cititul în foaie, prin tipărirea tirajului cu fonturi diferențiate, pe categorii de cititori cu probleme vizuale?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *