Marius Ianuș: de la hârtie igienică la 666

Cum a ajuns fracturismul, scris pe hârtie igienică…un extremism ortodox?

Cum a ajuns Marius Ianuș, mai pe scurt, de la un poet interesant, care îi înjura pe toți…la un creștin lamentabil, de râsul curcilor, încât să ceară ștergerea ISBN-ului, pentru că ar conține 666?

Dacă Ștefan Baștovoi s-a lăsat de artă…pentru ca să devină ieromonahul Savatie Baștovoi…și după atâta ratare teologică…s-a întors tot la romane…Marius Ianuș s-a ratat și ca poet și ca gânditor și ca ortodox…sărind din hârtie igienică…în extremismul cel mai jalnic.

Ce au fracturiștii…de toți se aruncă cu capul în zid?

De ce nu le place munca, dialogul, normalitatea?

De unde tendința lor continuă de a pendula între extreme?

Poate ne ajută unul dintre fracturiști, că lista e lungă

14 comentarii la „Marius Ianuș: de la hârtie igienică la 666”

 1. Fracturismul este un curent rasuflat din literatura de peste Prut, si se remarca prin simpla revolta si deconstructie a literaturii trecutului, pentru a face loc altor curente.

  A existat si in literatura romana prin anii ’90, si unii spun ca era necesar pentru a face vizibila ruptura cu trecutul.

  Nu a produs opere de valoare, singurul sau merit fiind ca a liberalizat literatura, permitand ca azi anumite cuvinte triviale sa fie folosite de un Mircea Cartarescu….

  1. Mulțumesc pentru comentariu, domnule Răzvan, și înțeleg că nu aveți de-a face, în mod practic, cu fracturismul!

   Însă din punctul dumneavoastră de vedere, cum catalogați frica unor oameni credincioși de 666, considerând că e vorba despre un număr real și nu mistic și că îl regăsesc în codul de bare?

 2. Asa este, nu am nimic de-aface cu fracturismul doar am studiat in treacat in liceu.

  Oricum, nici cu Biblia nu am nimic de-a face si nu ma hazardez sa raspund la intrebari religioase pentru simplul fapt ca nu cred ceea ce scrie in Biblie, Coran sau alte carti religioase.

  Pentru mine 666 este un numar ca oricare altul, si sunt convins ca oricum marea majoritate a oamenilor nu si-ar tatua un cod de bare pe piele, pentru ca  este prea dureros si asociat cu puscariasii.

  In concluzie, teama de 666, ca si teama de Antihrist, Dumnezeu, Allah sau orice alta zeitate este nefondata. Totusi, este adevarat ca unii oameni, nu ar tine cont de lege, de bun simt, de caritate, de bunatate, de latura generoasa, daca nu ar fi Biblia si Dumnezeu care sa ii ‘indrume’ in aceasta directie.

  De aceea probabil ca religia este necesara, pentru ‘domesticirea’ animalului din noi, atunci cand aceste nu poate fi controlat in nici un alt fel.

  1. Cu alte cuvinte, dumneavoastră spuneți că, deși e „o tâmpenie” să crezi, totuși singura utilitate socială a credinței/ religiei e aceea de a furniza un cod moral, care să tempereze excesele…

   Am înțeles bine sau nu?

 3. M-ati inteles aproape exact.

  Nu as spune chiar tampenie.

  Pentru unii, poate ca religia este raspunsul, pentru altii, poate ca este doar o parte din raspuns.

  Eu ma numar printre cei pentru care religia este in mica masura o parte din raspunsul la intrebarile cu care ma confrunt.

  1. Domnule Răzvan, dacă Religia nu v-a fost de folos decât într-o mică măsură, Știința la ce întrebări v-a răspuns?

   Spre exemplu aveți un răspuns la faptul de ce tocmai două celule sexuale diferite creează un om?

   De ce trebuie să ne naștem în uter și nu în ureche?

   De ce pământul are nevoie de aer și nu de dioxid de carbon pentru existență?

   Cine ține tot hangarul ăsta de energie și de materie în palmă?

   După ce dăm colțul…mai rămâne ceva din noi sau suntem o existență prea insignifiantă să își mai amintească cineva de noi?

   Există vreo ramură a Științei pe care o considerați superfluă?

   Arta, Tehnologia, Filosofia v-au ajutat în vreun fel?

 4. La fel de bine cum dumneavoastra credeti in Dumnezeu, am putea spune ca o civilizatie extraterestra ne-a creat, dupa cum noi ca oameni cream roboti umanoizi, telefoane inteligente, etc.

  Sau, alta teorie, ce spune ca la fel de bine cum ne percepem ca oameni, de ce nu ne-am percepe ca niste roboti? In fond, inima este o pompa, creierul transmite impulsuri electrice, parul si unghiile cresc ‘automat’, a fost creat ochiul bionic , etc etc. Cum puteti contrazice teoria conform careia suntem creati de extraterestri?

  Sau pe cea englezeasca, conform careia suntem toti niste roboti ultra sofisticati?(mai multe, aici http://reason.com/archives/2005/04/01/are-we-just-really-smart-robot si aici http://www.debate.org/opinions/were-humans-created-by-aliens)

  Ceea ce incerc eu sa spun e ca dupa cum dumneavoastra va par foarte SF aceste teorii cu roboti, cu extraterestrii, pentru ca le gasiti o multime de hibe (probabil), la fel si eu gasesc la fel de multe hibe religiei (daca vreau).

  Totul tine de o credinta (oarba sau nu) – pe care o ai sau nu o ai, si daca o ai clar inchizi un ochi la anumite dovezi…

  Cum ar fi ca daca adunam matematic toti anii din biblie ne da varsta omenirii de 5-6000 de ani, ori noi stim ca suntem aici mai vechi de atat si ca ne tragem din maimute, nu ca suntem scosi dintr-un joben de Dumnezeu.

  As vrea sa subliniez ca eu personal nu cred neaparat ca suntem roboti sau ca suntem creati de extraterestri, dar am avansat doua teorii, pe care dumneavoastra le puteti analiza, la fel de bine cum eu pot analiza crestinismul.

  Asta incerc sa spun, ca nici o teorie nu poate fi demonstrata pana la capat, cu dovezi punct cu punct.

  Pana nu vedem o fiinta superioara ca vine la noi si ne lamureste, nu putem sti cine ne-a creat.

  Din alta perspectiva, Dumnezeu insusi, din moment ce locuieste in ceruri, deci nu pe pamant, este un extraterestru, pentru ca nu e pamantean, e ne-pamantean deci extraterestru, si tot asa.

  Tocmai de aceea a si aparut acest New-Age, incercand sa sustina, ca nu se poate sa ne razboim intre noi pe aceste teorii religioase, si ca trebuie fiecare sa fie acceptat cu propria lui teorie, daca are argumente si este sanatos mintal.

  Poate unii cred in Yeti, omul zapezilor, poate altii in OZN-uri, dar cu toti suntem oameni, si asta ne uneste.

  Asa…Ajungem si la partea cu Stiinta & Tehnologia.

  Pe toti ne ajuta gadgeturile acestea moderne, cred.Dar exista probabil si ramuri superflue, pe considerentul ca nu stii pana nu incerci. Experimentele sunt superflue, si totusi le facem, pentru a invata ceva din ele.

  1. Tradiția noastră ortodoxă vorbește despre o existență a pământului de aproape 8 mii de ani, domnule Răzvan!

   Adică 5.500 de ani până la Hristos…și 2013 de la El la noi.

   Iar Ființa superioară, Care a venit și ne-a explicat de unde suntem noi și spre ce scop Se numește Fiul lui Dumnezeu întrupat sau Iisus Hristos.

   Numai că noi trebuie doar să intrăm în Biserica Lui, în Biserica Ortodoxă, să citim Sfânta Scriptură și pe Sfinții Părinți, care au interpretat Scriptura și cultul nostru…și așa aflăm ce spune Ființa care Și-a sumat și umanitatea noastră, devenind Dumnezeu și om.

   Însă nu mi-ați mărturisit nicio certitudine personală pe care o aveți…în afară de aceea că vehiculați idei în care nu credeți și că tehnologia vă ajută…doar aici…că după moarte ia pauză.

   Dar eu pot să vă vorbesc zile în șir…despre certitudinile aduse de Ființa, Care Se numește Fiul lui Dumnezeu.

 5. Am uitat sa spun ca placerea e de partea mea sa las comentarii la subiecte care ma intereseaza si sa discut cu oameni asa culti ca dumneavoastra.

  Pentru mine enigma este, cum puteti tocmai dumneavoastra care aveti internetul la indemana sa treceti cu vederea inexactitatile biblice…

 6. 8 mii de ani…

  Dar dinozaurii? Dar oamenii preistorici (sau de Neanderthal)?

  Dar Evolutionismul?

  Pamantul exista, dupa date stiintifice, de 4.5 miliarde de ani, din care Biblia acopera…8 mii…

  Dezbaterea e deja transata, nici nu stiu ce dezbatem aici…

  Dinozaurii si alte creaturi preistorice, despre care stim sigur ca au existat (dupa fosile) nu sunt mentionati in Biblie.Eu cred in Teoria Evolutionista, si cred ca semintele vietii (adica supa primordiala din care ne tragem) a fost adusa aici de niste extraterestri.

  Pe bune, chiar asta cred.Dar totusi, amandoi stim ca Religia are rolul ei, si nimeni nu i-l va lua prea curand. Atat timp cat va exista lume dispusa sa creada in el, atat timp va exista si Dumnezeu.

  1. Dinozaurii, oamenii preistorici și miliardele de ani = evoluționism = ipoteză științifică.

   Pe mine mă interesează dacă pentru dumneavoastră…dumneavoastră aveți vreun sens „mai înalt” decât moartea?

   Vă așteaptă ceva dincolo…de ușa morții?

 7. Ca intotdeauna, evitati intrebarile incomode.

  Biblia se bate rau de tot cap in cap cu ce stim noi despre evolutia oamenilor.Cat despre moarte, ce sa zic, moartea e o trecere, si cu totii suntem egali in fata ei.

  Mai mult de atat nu putem stii, inca, dar sa iti petreci toata viata vorbind despre moarte ca sa mai aduni niste suflete in „corabia crestina” mi se pare o pierdere de timp.

  1. Dimpotrivă, domnule Răzvan, eu sunt frate bun cu „întrebările incomode”!

   V-am întrebat ce ediție a Bibliei ați citit pentru că sunt zeci de ediții, de câte ori și cu câtă atenție, pentru că e o mare diferență între cititori…și profesioniști în tâlcuirea Scripturii.

   Cititorii de ocazie, ca dumneavoastră, citesc și trag…concluzii după câte puține lucruri știu și înțeleg. Cei avansați în Scriptură nu văd dezacorduri ci interconexiuni multiple cu istoria lumii, arheologizată și păstrată în biblioteci.

   Ce știți dumneavoastră despre lume, potrivit ideologiei evoluționiste, e o imagine a lumii confecționată în ultima sută de ani.

   Da Vinci, Sfântul Augustin sau Sfântul Apostol Pavel aveau perspective diferite despre lume…în comparație cu dumneavoastră, care achiesați la palavrele evoluționiste.

   De aceea vi se par antagonice lucrurile…pentru că încercați să îmbinați speculații pseudo-filosofice și pseudo-științifice cu revelația lui Dumnezeu din Scriptură.

   Nu, nu suntem toți egali în fața morții…chiar dacă pentru toți moartea înseamnă despărțire a sufletului de trup!

   Unii merg în Iad…adică ăia care au trăit la întâmplare…oamenii credincioși ai Bisericii, cu mila lui Dumnezeu, moștenesc Împărăția lui Dumnezeu. Aceste date fiind primite de la Dumnezeu…și nu de la Darwin!

   Întrebarea rămâne valabilă: ce vă așteaptă după moarte, pe dumneavoastră, personal, domnule Răzvan!

   Iar dacă nu vă așteaptă nimic bun, pentru că nu credeți în Dumnezeu, de ce vă place să trăiți o viață lipsită de sens?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.