Câteva nedumeriri…

Domnii care fac propagandă neolegionară, în zilele noastre, vor să își asume victimele comunismului…pe Sfinții închisorilor…dar uită cu desăvârșire să ne spună cum se mai raportează ei, astăzi, la victimele pe care le-a făcut partidul lor în perioada interbelică.

Pentru că nu am auzit, de la ei, absolut niciun cuvânt de regret, pentru niciuna din crimele comise, ci numai încercări de a se albi și de a se dezvinovăți

Ba mai mult, îi asumă, cu multă ipocrizie, deopotrivă pe Ion Antonescu și pe…Nicolae Iorga!!

A fost o vreme când citeam mai multă istorie…despre perioada interbelică…așa încât pot judeca cel puțin necredibile argumentele pe care le invocă pentru a susține că nu ei l-au omorât pe Iorga.

Și nu doar că l-au omorât…ceea ce se uită adesea…ci l-au și torturat și l-au mutilat în chip groaznic…

Ce te poate determina, oare…la atâta „patriotism”?

Pe de altă parte, dacă, cu adevărat, îi oripilează atât de mult comunismul și totalitarismul, care a martirizat pe mulți (dintre care unii fuseseră membri sau simpatizanți legionari), de ce insistă în a folosi…aceleași metode?

De ce se comportă exact precum comuniștii care te persecutau la cel mai mic semn de critică sau de împotrivire față de ei?

Comuniștii, ăia care au omorât și legionari în închisori…o făceau dacă te prindeau că cârtești (mai ales în primele decenii, ale stalinismului).

Părintele Dorin e acuzat, pe niște saituri vociferante, că…i-a atacat furibund.

Când, de fapt, doar le-a atras atenția că habar nu au de teologia Părinților, cea invocată de ei cu obstinație prin copierea de texte, și că sunt intoleranți.

Adică: ceea ce se vede cu ochiul liber.

Și pentru asta a stârnit în ei o adevărată mânie proletară…scuze: mânie legionară.

E acuzat că, vezi Doamne, are niște interese oculte, când cei care îl jignesc sunt cei mai oculți indivizi din online.

Iar dânșii sunt…atât de sensibili, când vine vorba de a zice un cuvințel despre domniile lor…adică despre ceea ce scriu și arată în mod public, nu despre presupuneri.

Însă, dacă acum reacționează așa, când trăiesc vremuri de „adevărată prigoană” împotriva lor…ce ar face acești „nevinovați”, dacă li s-ar oferi din nou să participe la conducerea țării, ca în 1940?

Tare mi-e temă că cei foarte vehemenți, astăzi, nu au de-a face atât cu Sfinții închisorilor, care, pentru că au crezut într-un ideal de renaștere spirituală, au fost membri sau simpatizanți ai mișcării legionare…ci mai mult cu mitraliorii care descărcau armele, fără să clipească,  în cei care încercau să le oprească avântul.

Dar, de fapt, să punem și noi întrebarea: ce fel de ape tulburăm, când unii dintre noi îndrăznim să ne afirmăm public o opinie care nu le convine?

De ce preoții și monahii care fac opinie separată…și care nu le sunt pe plac…trebuie desființați?

Cum ziceam…să mai punem și noi întrebări…că n-o fi foc…că dânșii consideră că trebuie să aibă tupeu și nesimțire cât Casa Poporului…că „așa zic Sfinții Părinți din vechime”. Și alții, mai contemporani, care sunt „mari Părinți” pentru că spun ceea ce vor ei să audă.

10 comentarii la „Câteva nedumeriri…”

 1. Doamne preoteasa, virulenta, fanatismul si mentalitatile sectare nu fac parte din trasaturile acestui popor.

  Sunt marca inregistrata si, tare ma tem ca vin de undeva dinspre est.

 2. Trebuie știut că deși legionarii au ucis oameni în trecut, aceste crime n-au fost făcute la comanda conducătorilor Legiunii, ci la inițiativa unor legionari cărora le-a trecut prin cap să ucidă.

  Sigur că omorurile n-au justificare, dar ele au fost făcute ca urmare a persecuției Mișcării Legionare.

  Ex.: înainte de asasinarea lui Duca, Legiunii i s-a interzis să participe la alegeri, legionarii au fost persecutați și bătuți, iar 10 legionari au fost omorâți. Înainte de uciderea lui Călinescu, legionarii au fost arestați, și masacrați, iar Căpitanul a fost ucis.

  N-am văzut însă tendințe de omor la organizațiile neolegionare de azi.

  1. De ce se încaieră neolegionarii însă cu homosexualii la fiecare paradă a ălora, domnule Cristian?

   Și de ce vin, acolo unde nu sunt agreați, cu tupeu de infractor…și nu cu politici publice, dacă neolegionarii de acum sunt partid?

  1. Dumneavoastră cum traduceți…bătăile de stradă între neolegionari și homosexuali?

   Eu așa le numesc…

   Vă dați seama ce ar fi acolo…fără Jandarmerie?

 3. imi dati impresia ca nu stiu in ce tara traiesc, eu nu am vazut batai de stada, si cred ca fara Jandarmerie ar sta unde trebuie in vagauni ca sobolanii.

  1. Poate că le-ați uitat, domnule Găbiță!

   Însă ele se pot reedita oricând…pentru că potențialul de violență al neolegionarismului e o realitate.

   La fel și potențialul extremismului maghiar…sau al scandalagismului țigănesc.

   E nevoie doar de un băț de chibrit/ de un motiv banal de ceartă…pentru ca să se aprindă scandal ca-n Rocky 15.

 4. neolegionarismul mi se pare mie o boala psihica, dar totusi foarte rara, izolata, si are cine sa o tina sub observatie, nu cred ca vor fi probleme. Biserica a lasat un spatiu gol, nu a reactionat la anumite probleme lasand impresia ca poate fi santajata chiar la nivel inalt, daca misca ceva. o parere. iertati.

  1. Domnule Găbiță,

   când zic neolegionarism zic Partidul „Totul pentru Țară” de aici. Poate că mai există și alte facțiuni…dar eu doar pe ăsta îl știu.

   Oamenii ăștia, ca și Noua Republică a lui Neamțu, ca și Dan Diaconescu și partidul lui, ca și Vadim, ca și PNȚCD…vor în Parlament…și nu ajută Biserica! Ei nu se ocupă de teologie, viață morală…decât la modul declarativ și nu faptic.

   Și sunt de acord cu faptul că Sfântul Sinod a fost îngăduitor cu ei…și cu derapajele multora…dar nu pentru că le acceptă…ci pentru ca să le tempereze.

   Tocmai de aceea sunt enervanți cei care vor să îmi spună că neolegionarismul de azi…ajută Biserica. Nu! Fac lobby să intre în Parlament. Vor voturi…Ce fac cu ele…ne arată Vadim sau membrii lui Becali și Diaconescu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.