Cine e boul și cine e măgarul?

La nașterea Domnului, cei între care Fiul lui Dumnezeu a vrut să Se nască, au fost mai boi decât boii și mai măgari cu El decât măgarii.

Pruncul Sfânt n-a acuzat…iar Sfântul Luca ne spune numai că Maica Domnului „a născut pe Fiul său, Cel Unul-Născut, și L-a înfășat și L-a culcat în iesle, căci nu mai era loc de găzduire pentru ei” (Lc. 2, 7).

Era, adică, aglomerație…încât nu s-a putut da niciunul la o parte măcar – omenește vorbind – pentru „o femeie însărcinată”, căreia i-a sosit ceasul nașterii.

Țipa umanismul în ei…

Sfântul Luca nu mai zice nimic, pentru că mai înainte strigaseră Prorocii acestui neam: „Boul își cunoaște Stăpânul și asinul ieslea Domnului său, dar Israel nu Mă cunoaște; poporul Meu nu Mă pricepe” (Is. 1, 3).

Se spune adesea, celui care e prost: „Boule!”. Și celui care e îndărătnic sau nesimțit: „Măgarule!”.

Dar cei care au putut să Îl lase pe Dumnezeul lor să Se nască într-o peșteră, pe paie, între dobitoace, au întrecut prostia boilor și învârtoșarea sau nesimțirea măgarilor.

Și Pruncul „Cel Unul-Născut”, Care nu vorbea, le-a ținut o primă predică celor cu pretenții de oameni, prin…„umanitatea” boului și a asinului.

Le-a vorbit sau a vorbit despre ei prin bou și prin asin, așa cum odinioară a deschis gura asinei lui Valaam (Num. 22, 28-30).

Și nu le-a adus injurii și calomnii…ci așa erau ei…

Pentru că au venit păstorii, de pe câmp, și L-au propovăduit (Lc. 2, 8-18), au venit Sfântul Simeon și Sfânta Ana Prorocița, la templu, și L-au propovăduit (Lc. 2, 25-38), au venit magii de la Răsărit, după ce călătoriseră doi ani după o stea, și L-au propovăduit (Mt. 2, 1-12)…

Arhiereii și cărturarii l-au informat pe Irod că Acesta este Hristos, conform Scripturii (Mt. 2, 4-6).

Iar Irod, convingându-se, a decis…să-L omoare.

N-a mai rămas nimeni care să nu fi aflat de nașterea lui Hristos.

Pentru că se spune: „regele Irod s-a tulburat și tot Ierusalimul împreună cu el” (Mt. 2, 3).

Treizeci și trei de ani mai târziu…oamenii au rămas, mai departe, la aceeași părere...

„Consecvenți”, cum s-ar zice…

Cine e boul și cine e măgarul?

Că boii și măgarii n-au fost boi și măgari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *