Teologie Sistematică. Introducere în doctrinele biblice
Wayne Grudem, Teologie Sistematică. Introducere în doctrinele biblice, trad. de Dinu Moga, editor coord. Paul Negruț, Ed. Făclia, Oradea, 2004, 1321 p.
Este manualul după care se predă teologie sistematică la Institutul Teologic Penticostal din București, după mărturia unui student.
Un volum în 7 părți, 6 anexe și 3 indexuri.
Partea 1: cuvântul lui Dumnezeu (care se ocupă cu textul Scripturii), partea a 2-a: Dumnezeu, partea a 3-a: omul, partea a 4-a: Hristos și Duhul Sfânt, partea a 5-a: răscumpărarea, part. a 6-a: Biserica, partea a 7-a: despre cele viitoare (eshatologia).
„inerența Scripturii înseamnă că Scriptura, în manuscrisele ei originale, nu afirmă nimic care să fie contrar adevărului”, p. 91.
„nici măcar o singură dată Scriptura nu-L învinuiește pe Dumnezeu pentru rău și nu-L prezintă pe Dumnezeu găsindu-Și plăcerea în rău”, p. 342.
Minunile au autentificat mesajul Evangheliei, p. 382. Eu aș spune, mai degrabă, că l-au întărit.
Din notele editoriale, în p. 1282, aflăm că „poziția lui Grudem cu privire la căsătorie, divorț și recăsătorire, deși nu este prezentată explicit în volumul de față…trădează o exegeză și o teologie defectuoase”.
Însă, ediția română de față fiind făcută de baptiști, a fost împănată cu diverse imne de-ale lor și tradusă în modul lor specific. La fel i-au tradus și pe Calvin și Luther în română: neoprotestantizându-i. Încât e foarte greu să dai credit traducerilor lor.