A călcat pe bec

George Volceanov, în Dicționar de argou al limbii române (Ed. Niculescu, 2007), spune că expresia a călca pe bec este cu referire la femeile nemăritate, care ajung gravide. Cu alte cuvinte, a călca pe bec e ceva „negativ”…starea de graviditate, la femeia nemăritată, fiind considerată „o problemă”.

Însă cum să calci pe bec…când becul e sus, pe tavan…și nu jos, pe podea?

Da, mai nou se pun becuri și sub podea…și pe unde vrei pe pereții casei…

Dar în timpul comunismului, becurile erau numai în tavan și, cu toate acestea, a călca pe bec…însemna nu numai graviditate…ci orice problemă nedorită.

*

Călcai pe bec…dacă aveai probleme cu legea.

Sau, mai bine zis, aveai probleme cu legea…dacă erai prins asupra faptului…dacă erai văzut de către cineva făcând un lucru rău. Și expresia ți se spunea în față, când cineva dorea să te stoarcă de bani, tocmai pentru că te văzuse într-o situație defavorabilă.

*

Însă dacă calci un bec…îl spargi…și nu faci mai mult decât atât…

Spargi becul…nu mai e lumină…și se face noapte. Noaptea fiind teritoriul pentru orice ilegalitate.

*

De ce, totuși, becul spart…e o problemă de supraviețuire? Cât costă o problemă „soluționată”? Cu cine soluționezi problemele într-o societate foarte coruptă?

*

Adina Nistor (rev. Lohanul, nr. 18, p. 142) ne spune că becurile CFL (Compact fluorescent lamp) sau becurile ecologice conțin mercur, fluor, metale grele. Iar dacă spargem unul, îmbolnăvim apa, care afectează sistemul renal și creierul nostru.

Când funcționează, becurile ecologice „emană substanţe chimice care cauzează cancer”. Printre aceste substanțe chimice „se numără fenolul, o otravă injectată de nazişti pentru a omorî victimele din lagărele de concentrare, dar şi naftalină şi stiren”.

Așa că, a călca pe bec în variantă UE înseamnă mult mai mult decât un conflict cu legea. Înseamnă o întâlnire cu moartea.

*

Nu ne putem imagina lumea fără becuri…deși becul a fost inventat în 1879, de către Thomas Alva Edison. Care era un autodidact.

Focul, lumânarea, făclia, felinarul, lampa au fost sute de ani la rând singura sursă de lumină pe timpul nopții.

Tocmai de aceea nu mai știm să prețuim, la reala ei valoare, energia electrică: pentru că nu ne mai confruntăm, în mod real, cu lipsa ei.

*

O expresie înrudită: „îți filează o lampă”. Spusă cu sensul: ai probleme la cap. Pentru că și lumina becului, când există variații de energie, clipăne.

*

Sibiul a fost primul oraș românesc electrificat. Lumina electrică a înlocuit lămpile cu ulei. S-a început cu gara din Sibiu și apoi s-a electrificat tot orașul. În 1903-1904.

*

În 1914 a fost electrificată Biserica Precupeții Noi. Biserica din Mogoșoaia a fost electrificată în 1960.

*

Adrian N. Ionescu, pe 22 aprilie 2014, vorbea despre faptul că există 2.108 localități parțial electrificate în România și 97 de localități, atenție!, total neelectrificate. Așa că în aceste 97 de localități românești nu ajunge nici becul…darămite onlineul.

*

De ce a călca…pe bec?! De ce nu…a zâmbi la bec? Sau a enerva becul? De ce becul are o încărcătură legislativă atât de pronunțată?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *