Lucrurile simple, lucrurile complicate

Pe de o parte, noi vrem mașini și unelte complicate, rapide, uzuale, fără prea mare consum iar, pe de altă parte, vrem să avem o viață simplă, fără griji, fără necazuri. Ne place mâncarea simplă, îmbrăcămintea simplă, liniștea, detașarea, evadarea din cotidian…dar ne complicăm viața în interiorul nostru și la nivelul relațiilor sociale.

Pentru că nu ne decidem asupra a ceea ce vrem: vrem lucruri complicate sau lucruri simple? Realitatea e că nu putem să scăpăm de lucrurile complicate, de mașini, de computere, de legi, de știință, însă, în același timp, știm că lucrurile simple ne sunt la îndemână când vrem să avem minute, ore, zile de relaxare.

A sta pe o bancă e un lucru simplu. A privi. A contempla lucrurile din fața ta. A respira cu bucurie ceea ce vezi. A mânca un fruct e un lucru simplu. A alerga. A săpa ceva. A spăla. A picta. A fotografia. Toate sunt lucruri simple. Fără o prea mare specializare.

Dar a lucra la computer e un lucru complicat sau a conduce o mașină…E nevoie să înveți o serie de lucruri pe măsura la cât de mult trebuie să știi din lucrul cu lucrurile complicate. Pe măsura la cât îți folosește.

Pentru că o anume știință sau tehnologie trebuie învățată bine în măsura în care aceasta e munca ta. Cu asta te ocupi.

Însă lucrurile complicate te simplifică dacă le înțelegi mecanismul. În timp acest lucru se petrece: înveți ce e de învățat și tot lucrul complicat devine o obișnuință.

Pentru mine a scrie sau a lucra la computer sau pe telefon e sinonim cu a face mâncare sau a preda ceva anume.

Pentru că eu nu gândesc în termenii lui simplu și complicat…ci în termenii obișnuinței.

Dacă am învățat să zidesc, să fac mâncare sau să produc vin, am învățat pentru că m-am obișnuit cu această nevoie. Am învățat pentru ca să fiu propriu nevoilor pe care le am.

Și cred că lucrul cel mai important în viață e acesta: să înveți lucrurile de care ai nevoie, pe lângă serviciul tău, munca ta, în așa fel încât, în mare, să fii propriu tuturor muncilor din gospodăria ta.

Îmi place să ucenicesc/ să învăț de la alții tot felul de științe și meșteșuguri. Pentru că mă interesează cum mă simt când lucrurile învățate devin simple, normale, obișnuite în viața mea.

De aceea, vă sfătuiesc să nu vă dați înapoi de la muncă și de la învățare. Să învățați de la oricine atât lucruri simple cât și complicate. Să învățați cu bucuria că vă împliniți prin ceea ce acumulați și că deveniți utili pentru oameni.

Așa că, dacă cineva dorește să mă învețe ceva anume, online sau în viața practică, îi stau alături printre picături!

Mă interesează, spre exemplu, cu ce se hrănesc albinele pe timp de iarnă? Cum se face brânza de oaie tare, cu miros puternic? Cum se ajunge la o claritate mare a vinului? Cu ce se tăbăcește pielea de vacă? Cum se face foița de aur folosită la construirea Sfintelor Icoane? etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *