125 de ani de la adormirea lui Mihail Eminescu

Opera sa la nivel online.

*

Se împlinesc astăzi, 15 iunie 2014. O zi în care ne rugăm pentru mântuirea lui, a Veronicăi, a neamului său…dar rememorăm și nerecunoștința noastră față de el.

Pentru că Mihail a fost marginalizat, minimalizat, torturat și ucis cu cruzime…pentru ca, apoi, opera sa să fie ascunsă și tergiversată ani la rând.

Abia de curând am putut avea acces la manuscrisele sale…și, în loc de exegeze profunde la opera sa, detractori recenți ai lui se ocupă de „demitizarea” lui. Însă pentru a-l cunoaște trebuie să ai puterea să-l explici…și numai, mai apoi, poți să demantelezi lucrurile care nu sunt „corecte” în imaginea posterității sale.

*

Despre moartea sa. Și întregul capitol Mihail Eminescu de pe TPA.

*

S-a făcut slujbă de pomenire la mormântul său.

Mihail „murea “în cea din urmă mizerie”, după cum anunţa sora sa, Harietta.

Dr. N. Tomescu, unul dintre medicii care s-a ocupat de Eminescu notează în unul din jurnalele sale: „Oricum ar fi, sfârşitul total nu părea iminent, căci el se nutrea bine, dormea şi puterile se susţineau cu destulă vigoare. Un accident (n. r.- Eminescu a fost lovit în cap cu o piatră de către un pacient nebun) însă de mică importanţă a agravat starea patologica a cordului şi a accelerat moartea”.

Tot doctoral Tomescu nota după autopsie: “Eminescu n-a fost sifilitic…Adevărata cauză a maladiei lui Eminescu pare a fi surmenajul cerebral, oboseala precoce şi intensă a facultăţilor sale intelectuale””.

Despre familia sa.

Despre Muzeul Literaturii Române la timpul prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *