Înmormântarea ÎPS Nicolae Corneanu [1 octombrie 2014]

IPS Nicolae CorneanuToate imaginile au fost preluate de pe Basilica. ro și Trinitas TV. ro.

catafalcul IPS Nicolae CorneanuÎPS Acad. Dr. Nicolae Corneanu a adormit în seara zilei de 28 septembrie 2014 (zi de duminică) și a fost prohodit în catedrala mitropolitană din Timișoara, azi, miercuri, 1 octombrie 2014. În catedrala unde a slujit timp de 52 de ani. Iar Sfânta Liturghie și Înmormântarea sa au fost transmise în direct la Trinitas TV și Radio Trinitas.

*

Mesajul de condoleanțe al Patriarhului României

duminică, 28 septembrie 2014

Către:

Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei

Am aflat cu multă durere în suflet că, în seara zilei de 28 septembrie 2014, a trecut din această viaţă Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, ierarh venerabil al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, arhipăstor erudit şi harnic, promotor al valorilor credinţei şi culturii creştine în dialog multiconfesional.

Împreună cu ierarhii Sfântului Sinod, cu preoţii, monahii şi credincioşii îndoliatei Arhiepiscopii a Timişoarei, înălţăm în aceste zile rugăciuni pentru odihna sufletului său în lumina şi pacea Preasfintei Treimi, împreună cu vrednicii ierarhi ai Bisericii lui Hristos din poporul român.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

*

catafalc 2*

Pe de o parte, om de distinsă cultură umanistă, dar şi cunoscător al teologiei Sfinţilor Părinţi. Ataşat valorilor Ortodoxiei, dar şi spirit deschis spre valorile altora. Fire dinamică în ciuda aparenţelor, fire disciplinată, tenace, cu voinţă puternică, a slujit Biserica cu multă diplomaţie şi cu multă răbdare”, a mărturisit ÎPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

*

„Mi-a fost mitropolit timp de aproape zece ani când am fost Episcop de Caransebeş. Se numără între personalităţile care au constituit piatră de hotar pentru viaţa mea, pentru drumul pe care l-am urmat în partea a doua a vieţii, adică cea de Episcop”, a spus ÎPS Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului.

*

„Mitropolitul Nicolae Banatului făcea parte din categoria ierarhilor cu greutate, şi intelectual şi teolog şi om de administraţie, făcea parte din rândul ierarhilor grei pe care i-a avut Biserica noastră în sensul bun al cuvântului”, a transmis ÎPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

*

Mesajul Casei regale a României

Am aflat cu adâncă tristeţe vestea trecerii la cele veşnice a Mitropolitului Nicolae al Banatului. Rareori ne-a fost dat să ne simţim mai aproape de Dumnezeu şi în pace sufletească decât în prezenţa sa.

A păstorit marea comunitate bănăţeană mai bine de cinci decenii, rămânând fidel locului şi oamenilor, dar mai ales propriilor principii şi simţăminte.

Mitropolitul Nicolae a avut curaj şi demnitate, în momentele grele ale lungii sale vieţi. El s-a lăsat condus de virtuţile libertăţii, demnităţii şi iubirii în fiecare dintre înfăptuirile sale.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Regele Mihai

*

Sfanta Liturghie 1Lit 2Lit 3*

Dumnezeiasca Liturghie de la înmormântarea sa, în format audio, 1. 15. 24 minute, transmisie directă a Radio Trinitas. Începând cu Ectenia morților. A fost inclusă în arhiva de aici.

*

Slujba Înmormântării

A început la ora 11 și câteva minute. Fiind slujită de Patriarhul României, dimpreună cu ierarhi, preoți și diaconi.

Inm 1Inm 2Inm 3Inm 4Inm 5Inm 6Inm 7Între 11. 54-56, Patriarhul Daniel a rostit Evanghelia de la In. 5, 24-30. Apoi a rostit una dintre cele 3 rugăciuni de dezlegare.

Inm 8De la ora 12.00, Patriarhul Daniel a ținut cuvântul de evocare. În timp ce băteau clopotele catedralei.

Inm 9Predica Patriarhului s-a terminat la 12. 14 minute. Și apoi a vorbit Pr. Ionel Popescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Timișoarei, până la ora 12. 35.

Inm 1012. 36. Sărutarea cea mai de pe urmă.

Inm 1112. 43-44. Otpustul. Rostit de Părintele Patriarh.

12. 45-47. Veșnică pomenire (de două ori), a treia oară: Hristos a înviat din morți

Inm 1212. 47. S-a încheiat slujba de Înmormântare.

12. 48. Cântându-se Sfinte Dumnezeule al Prohodului, s-a ieșit din catedrală cu trupul mitropolitului. Care va fi îngropat în gropnița de sub Sfântul Altar.

*

Slujba Înmormântării Mitropolitului Nicolae Corneanu, în format audio, în transmisia live a Radio Trinitas. Fila audio are 1. 45. 16 minute. A fost inclusă în arhiva de aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *