Schimbare de sens

Lumea noastră vorbește mult despre dăruire, despre prietenie, despre…conexiune între oameni…de la depărtare sau mai de-aproape. Fără ca, în realitatea, să dorească să dăruie.

Pentru că în spatele multor reclame care se fac pe baza conceptului de dăruire, se ascunde dorința de a primi neapărat ceva la schimb.

Și firmele care îți dăruiesc tehnologie nouă…câștigă foarte bine de pe urma acestei „dăruiri”.

Și emisiunile care îți dăruiesc divertisment, au în spate o afacere cu divertismentul.

Așa încât cuvinte foarte precise din dicționar, precum a dărui/ dăruire, a iubi, a fi generos, au căpătat un cu totul alt înțeles în mentalitatea contemporană.

Încât îți vine să avertizezi Academia Română că trebuie să revadă dicționarul.

Nu, nu e nicio glumă!

Dacă oamenii înțeleg astăzi, prin dăruire, a aștepta să primești echivalentul dăruirii sau chiar mai mult…cum nu trebuie să schimbi definiția din Dex?

Pentru că nu ne mai înțelegem…în aceleași cuvinte.

Dacă noi spunem că dăruim zeci de cărți pe gratis, cărți muncite, scrise cu multă trudă și sudoare…iar oamenii înțeleg dăruirea după definiția pe care au învățat-o din experiența contemporană…din practica vieții…am impresia că vorbim două limbi „române” diferite.

Tot la fel…sunt multe alte cuvinte…sintagme…lucruri obișnuite…care și-au schimbat sensul…pe tăcute…cu accepțiunea tuturor, fără ca modificările să fie anunțate pe undeva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *