Alegerile prezidențiale. Turul 1. 2 noiembrie 2014

2 noiembrie 2014, zi de duminică. Cer înnorat…care s-a înseninat spre miezul zilei și a ieșit soarele la 12.05. 7 grade Celsius la ora 11 la București.

Votul de azi se desfășoară între orele 7.00-21.00 și sunt așteptați la urne peste 18 milioane de români. Așa arată buletinul de vot pe care îl vom introduce astăzi în urnă.

buletinul de votOrdinea celor 14 candidați pe buletinele de vot: „Kelemen Hunor (UDMR), Klaus Iohannis (PNL), Dan Diaconescu (PP-DD), Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), William Brînză (Partidul Ecologist Român), Elena Udrea (PMP), Mirel Mircea Amariţei (Prodemo), Teodor Meleşcanu, Gheorghe Funar, Szilagyi Zsolt (PPMT), Monica Macovei, Constantin Rotaru (PAS), Călin Popescu Tăriceanu, Corneliu Vadim Tudor (PRM)”.

Cei 14 canidati, 2014Fotografia am preluat-o de aici.

*

Ioan Ghișe votează cu Călin Popescu-Tăriceanu. Robert Turcescu și Victor Ciutacu votează cu Elena Udrea. Mihaela Miroiu și Dorin Tudoran votează cu Klaus Iohannis. Florina Cercel votează cu Victor Ponta. Sebastian Bârgău votează cu Monica Macovei.

Radu Banciu, Marius Ianuș și Cetin Ametcea nu votează și îndeamnă la boicotarea votului.

Cristian Bostan, Ion și Irinel Columbeanu, Raul Gheba şi Cătălin Babliuc, Gabriel Ursan, Cristian Șuțu, Annes, Paul Diaconescu, Ioana Ginghină, Doinița Oancea, Alessia, Alex Călin, Mihai Găinușă, Ruby, Adina Galupa, Xonia, Mihai Bendeac și Lucian Mândruță, Ionuț Iancu,  Neagu Djuvara și Dorli Blaga, Mihai Olărean votează.

*

Primul prezidențiabil care a votat: Gheorghe Funar. A votat în costum popular, pe la 7 și ceva și a declarat: „Până acum am avut trei preşedinţi alogeni. Am votat pentru un preşedinte român, un preşedinte ortodox, iubitor de neam, care e dispus să se sacrifice pentru binele neamului. Un preşedinte care va reuşi să unească românii. Vom stopa dictatura partidelor, vom avea democraţie pentru prima data. Vom aduce înapoi în ţară cele 5 milioane de români de peste hotare. Românii vor fi fericiţi”.

*

Câte secții de votare sunt în România și în străinătate: „Pentru alegerile prezidențiale au fost organizate în țară 18.550 secții de vot, în străinătate cetățenii români putând să voteze în 294 de secții de votare. În București sunt organizate 1.245 de secții. În sectorul 1 al Capitalei vor funcționa 162 de secții, în sectorul 2 — 202, în sectorul 3 — 274, în sectorul 4 — 178, în sectorul 5 — 196, iar în sectorul 6 — 233 de secții de votare”.

*

Cristi Dorombach a votat  la 7. 09 minute și ne împărtășește impresiile sale despre aceste alegeri. Pentru ce a votat Ioan Rus. Liviu Dragnea: „Am venit să votez româneşte”.

*

Elena Udrea a votat până în ora 9: „Am votat pentru prosperitate, pentru un preşedinte care să fie în stare să ducă România mai departe. Am votat pentru un preşedinte implicat, puternic, liber de butoane, neşantajabil, care să aibă ca stăpân doar poporul lui. Am votat cu încrederea că o femeie poate să facă la fel de multe lucruri bune pentru ţara ei”.

*

Pe la 9 și ceva a votat și Teodor Meleșcanu. La 9. 30, în Sibiu, a votat Klaus Iohannis.

Mesajul Elenei Udrea, azi, de ziua votului, pe contul ei de Facebook.

Contul de Facebook al lui Corneliu Vadim Tudor și cel al lui Dan Diaconescu.

*

Antena 3: Victor Ponta a votat la 10.08 minute. „Sunt absolut convins și sunt foarte optimist că după 25 de ani de când ne-am câștigat libertatea…cred că putem să punem punct unei tradiții care nu se mai încheia. […] Vom fi o țară democratică, europeană. […] Vom construi. […] Vom reconstrui”.

Sorin Oprescu, 10. 12: am votat „pentru o Românie sănătoasă și stabilă”.

Daciana Sârbu: aștept „o perioadă de liniște și înțelegere”.

Victor Ponta și soția sa au introdus votul în urnă în același timp.

*

Dan Șova (Antena 3): „avem dreptul la un nou început”, la 10. 18.

Mesajul de azi, de pe Twitter, al lui Victor Ponta.

La 8 și ceva, Monica Macovei a scris pe Facebook: „Bună dimineaţa! Azi avem de ales între lege şi fărădelege. Hai la vot!”.

Valeriu Zgonea, Titus Corlățean, Gabriel Oprea: declarații după vot.

Contul de Facebook al lui Klaus Iohannis. Mesajul său de la 9 și ceva: „Astăzi se desfășoară alegerile din primul tur de scrutin. Astăzi, 2 noiembrie, avem șansa istorică de a ne schimba viitorul, de a alege România în care vrem să trăim și pe care vrem să o lăsăm moștenire generațiilor ce vor urma. Vă chem să îmi fiți alături! Împreună, vom câștiga!”. Contul său de Twitter.

Contul de Facebook al lui William Brânză. Saitul său de campanie a fost sub sloganul: „Să le spargem gașca!”.

*

Contul de Facebook al lui Călin Popescu Tăriceanu. Care, pe la 10 și ceva, ne-a arătat o fotografie cu momentul când a votat.

Contul de Facebook al lui Kelemen Hunor. Și cel al lui Szilágyi Zsolt.

Despre Mirel Mircea Amariței și despre Constantin Rotaru. Saitul de campanie al lui Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialistă).

Antena 3: Traian Băsescu a venit cu soția. Au votat la 10. 46-47.

Traian Băsescu: „e momentul schimbării unui mod de a fi președinte…și să facă România frumoasă”…făcându-i astfel campanie Elenei Udrea prin faptul că i-a folosit sloganul.

*

Prezența la vot la ora 10.00: 6, 54%.

Aurel Antonie, din localitatea vâlceană Horezu, în vârstă de 100 de ani, veteran de război care a ajuns până la Odessa cu armata română, a fost printre primii vâlceni care și-au exercitat dreptul de vot duminică dimineața. […] „Întotdeauna am vrut să fiu prezent la acest moment atât de important pentru națiunea română. Mă bucur mult că am apucat acest moment electoral și cred că tinerii ar trebui să folosească aceste date importante pentru țară, pentru că azi așa se scrie istorie. Eu am votat pentru viitorul strănepoților mei și pentru această țară, am votat pentru că va fi bine„, a declarat după vot Aurel Antonie”.

11. 08, Antena 3. Ion Iliescu așteaptă „intrarea în normalitate” a României. A venit singur, fără soție.

Decât o Revistă ne vorbește despre trei alegători.

Declarația după vot a Anei Birchall.

Prezența la vot la ora 10.00:

prezenta la vot, ora 10. 00*

La 12 fără ceva, Crin Antonescu și-a mediatizat prezența la vot pe contul său de Facebook.

Victor Roncea „a votat” azi cu „Partidul lui Vlad Țepeș”. Ciprian Voicilă nu a votat…pentru că „așa i-a spus conștiința”. Vlad Dulea a votat pe cineva…care nu are șanse să devină președinte.

Stalkmy.com

Ramona Loznianu a votat și spune de ce.

Monica Macovei, după ieșirea de la vot: „De mult vrem să ne fie bine acasă. Astăzi votăm pentru visul nostru – dreptate. Şi fiecare dintre voi când mergeţi la vot gândiţi-vă ce înseamnă DNA pentru voi: un vis sau un coşmar. Nu opriţi visul, votaţi visul”.

Mircea Geoană după vot: „Am votat pentru a termina ce-am început în 2009. Sper că vom da românilor o Românie mai bună, mai unită”.

Vasile Blaga după vot: „Am votat pentru continuarea parcursului euroatlantic al României, pentru o Românie normală, pentru o Românie a lucrului bine făcut şi îi rog, îi îndemn pe toţi românii să folosească această armă puternică, votul, pentru că fiecare vot contează şi un vot poate face diferenţa între bine şi rău, între Europa europeană şi o întoarcere la vremuri pe care nu le dorim”.

Antena 3, ora 13.37:  Ora 13.49, prezență la vot: 20, 77%.

198 de persoane au votat la Spitalul Obregia din București.

Antena 3: La 14. 11 a votat Dan Diaconescu.

*

Prezența la vot în București, ora 13.00:

prezenta la vot Bucuresti, ora 13Votul din Australia s-a încheiat: „Monica Macovei – 60 de voturi, Klaus Iohannis – 51 de voturi, Elena Udrea – 5 voturi, Victor Ponta – 13 voturi, Călin Popescu Tăriceanu – 1 vot, Corneliu Vadim Tudor – 1 vot, Teodor Meleşcanu – 2 voturi, William Brînză – 1 vot”.

Corneliu Vadim Tudor după ieșirea de la vot: „Am pentru prima dată convingerea că alegerile sunt complet inutile. De-a lungul a mai mult de 20 de ani s-au format mai multe grupări interlope care n-au altă treabă decât să fure alegerile și primul pas către fraudarea alegerilor îl reprezintă sondajele mincinoase”.

Dorin Cioabă a votat „pentru un preşedinte bun și pentru o ţară prosperă şi fără discriminare”.

Potrivit unui Exit Poll realizat de ACL, datele de la orele 13.00 arata in felul urmator: Victor Ponta are 39%, Klaus Iohannis 30%, Monica Macovei 8%, Calin Popescu Tariceanu 5% iar Elena Udrea 4%”.

Antena 3, 16. 11: Mircea Badea a votat.

Gândul live, 16. 14: Cristian Tudor Popescu a votat.

Andrei Gheorghe a votat-o pe Monica Macovei.

Mircea Ionescu Quintus a votat pentru ca „să avem în ţară linişte, să ne respectăm şi mai ales în fruntea ţării să fie un om care să fie un exemplu pentru noi toţi”.

Prezența la vot la ora 16.00:

ora 16.00Ion Țiriac nu a mai votat la Paris…pentru că nu a vrut să stea la rând. Însă s-a întors în România…și a votat. Crede că „a venit timpul să avem un președinte al tuturor”.

În Noua Zeelanda/Auckland votul s-a încheiat: „1. Klaus Iohannis – 66 de voturi, 2. Monica Macovei – 28 de voturi, 3. Elena Udrea – 13 voturi, 4. Victor Ponta – 7 voturi, Călin Popescu Tăriceanu – 6 voturi, Corneliu Vadim Tudor – 6 voturi, Gheorghe Funar – 4 voturi, Teodor Meleşcanu – 2 voturi, Dan Diaconescu – 2 voturi, Kelemen Hunor – 1 vot”.

Varujan Vosganian a stat la coadă…și a votat.

Szilágyi Zsolt a votat pentru „o Românie normală, o Românie care respectă autonomia regiunilor istorice şi dreptul regiunilor la autoguvernare. Am votat pentru o Românie care să fie patria tuturor, a regiunilor istorice şi a tuturor comunităţilor naţionale”.

Mihai Gâdea a votat dimpreună cu fiica lui.

Rodica Culcer pledează pentru Klaus Iohannis.

Alin Ionescu ne invită la vot. Însă el și-a anulat votul…

La ora 17, Monica Macovei a uploadat pe Facebook această filă video.

Elisabeta Joldea din Alba Iulia, care împlinește 100 de ani, a mers la vot și așteaptă de la viitorul președinte „să fie om cinstit”, să iubească romanii și „să pună țara la loc”, iar dacă nu va face asta „să se care””.

Conform cifrelor unui exit-poll obținute pe surse, în Republica Moldova, la ora 13.00, diferența dintre Victor Ponta și Klaus Iohannis este incredibil de mare, cel puțin până la ora 13:00: 1. Victor Ponta – 68,5 %, 2. Klaus Iohannis – 12,5%, 3. Călin Popescu Tăriceanu – 6,8 %, 4. Monica Macovei – 4,2%, 5. Elena Udrea – 3,7%, Alții – 4,3 %”.

Antena 3, 18. 39: mama Danei Grecu vrea un președinte cu care să nu îi fie rușine.

Doru Vlaicu și Florin Vasilescu au votat cu Elena Udrea. Tot cu Udrea a votat și Emil Boc, care a declarat: „Am votat cu acel candidat pe care l-am susţinut în campania electorală, cu acel candidat care şi-a asumat susţinerea proiectului de reformă şi modernizare a statului român pe care l-am început cu Preşedintele Băsescu. Am votat pentru o Românie modernă, pentru o Românie frumoasă”.

Daniel Marin, Andrada Andronescu, Raluca Stan, Teodora Culiniac, Ionuț Sever, Viorica Creț, Anișoara Boncan au votat cu Victor Ponta.

Ion Cristoiu a votat în Piața Amzei.

La ora 19.00, prezența la vot a fost de 48.87%. Adică  8.936.559 de votanți.

Diana Simion, Alexandra Narcis Herghelegiu, Maria Coman, Mariana Partenie, Cristina Ciorbă Cordey au votat. I-au spus-o lui Mihai Gâdea.

Cursaru Adrian Mugurel a votat cu Klaus Iohannis.

La ora 19.00:

ora 19.00*

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a votat în această seară, în jurul orelor 17:00, la secția de votare numărul 644 din cadrul Școlii Nr. 74 – „Ienăchiță Văcărescu” din București”.

Dana Cătălina Grecu a votat. Dar și Carmen Elena Latcan, Simona Cicorschi Birsa, Irina Butum, George V. Burnei, Dorina Handru, Ovidiu Diaconu, Corneliu Alucai, Cristina Luisa Albu.

Radu Tudor a votat. Dar și Mihaela Ariton, Mihaela Marinescu, Cristea Ionel (cu Tăriceanu), Marin Sfetcu au votat.

George Lăcătuș și soția sa au votat.

Ionuț Zalaru și Raul Catinaș l-au votat pe Victor Ponta. Mirabela Mînzat și Adrian Dinu au votat-o pe Monica Macovei.

La 20 și ceva, Rareș I. Bogdan: „Ora 18.30: VP 38,5, KJ 32, CPT 6, MM 6, EU 5,5, KH 4, DD 2,5 Vă rog ca toți cei care nu v-ați exercitat dreptul de vot să nu ezitați să vă îndreptați spre Secția de vot unde sunteți arondat!”.

Antena 3, 21.00: La ora 19.00:

pt ora 19.00doitreiAntena 3:

la 21.00Antena 3, Klaus Iohannis, 21. 13: alegerile au fost prost-organizate. Românii vor altfel de politică. Pe 16 noiembrie vom câștiga.

Antena 3, Călin Popescu Tăriceanu, 21. 15: România este a 7-a putere în Europa. Se va lua o hotărâre în partid despre cum voi cere votanților mei să voteze în turul doi.

Antena 3, Dan Diaconescu, 21. 27: rămân de partea poporului. Mă pregătesc pentru alegerile din 2016.

Până la ora 21, conform datelor finale oferite de Biroul Electoral Central, au votat un număr de  9.454.825 romani, ceea ce înseamnă o prezență la vot de 51.71%”.

Emanuel Conțac, în turul 2, va vota cu Klaus Iohannis.

Antena 3. 21. 44: Teodor Meleșcanu va vota cu Victor Ponta în turul 2.

Antena 3, 21. 46, Victor Ponta: le mulțumesc tuturor celor care au votat azi. Pe 16 noiembrie putem să pornim pe noul drum. „Mă consider responsabil pentru toți românii”. În următoarele două săptămâni voi vorbi despre atribuțiile președintelui. Voi anunța, în săptămâna următoare, persoana care poate fi prim-ministru. În a doua săptămână voi participa la emisiunile a 4 televiziuni. Nu vreau confruntări ci soluții pentru România. „Eu vreau să fiu președintele oamenilor și nu al lucrurilor”.

Victor Ponta

Gândul live, 22, 14. Cristian Tudor Popescu: Victor Ponta e blindat cu propagandă comunistă. El neglijează diaspora.

Adrian Ursu, Antena 3, 22. 04: Victor Ponta nu a fost electrizant în punctul cheie, atunci când a luat cuvântul după aflarea rezultatelor.

***

3 noiembrie 2014

Pro TV: ora 5 dimineața. Rezultate parțiale anunțate de BEC: „Victor Ponta a obținut 39,57 % din voturi la prezidențiale, fiind urmat de Klaus Iohannis, cu 30,19 %”.

Antena 3, 9. 02. Rezultate parțiale BEC: Victor Ponta: 40, 01. Klaus Iohannis: 30, 54%.

ora 9.00, 3 noiembrie 2014Gheorghe Funar a solicitat, duminică seara, anularea alegerilor prezidențiale din data de 2 noiembrie 2014, deoarece în opinia sa nu s-a respectat dreptul Constituțional al cetățenilor și nu s-a asigurat egalitatea cetățenilor în fața legii.

Antena 3, 11. 00. Rezultatele parțiale BEC, după numărarea a 98, 3 % din voturi: Victor Ponta: 40, 33 %, Klaus Iohannis: 30, 44 %, Călin Popescu Tăriceanu: 5, 40 %, Elena Udrea: 5, 18 %, Monica Macovei: 4, 46 %, Dan Diaconescu: 3, 99%.

Antena 3, 11. 06: vor începe foarte curând negocierile pentru turul al doilea.

ora 11Rezultate partiale ora 11Antena 3, 11. 20: Cristian Preda cere demisia Elenei Udrea și susținerea lui Iohannis în turul al doilea.

Cristian Preda: „„Dezastru” e un termen blând pentru scorul Elenei Udrea, care anunța la nominalizare că va intra în turul al doilea, iar aseară – că a realizat obiectivul de a fi pe locul al treilea. N-a fost nici măcar atât: scorul său e mai mic decât cel realizat de lista pe care am condus-o la europene în mai”.

Antena 3, 13. 20. Conferință susținută de Victor Ponta la Ministerul Afacerilor Externe: vom face ca pe 16 noiembrie toți să-și exercite dreptul de vot. „Ceea ce nu a funcționat ieri trebuie să funcționeze ireproșabil în ziua de 16”. Cei de la Ministerul de Externe au propus ca formularul declarației pe propria răspundere să fie descărcat online pentru ca oamenii să se prezinte la urne cu ea deja completată. Dacă un singur om nu va avea timp să voteze în străinătate pe 16 noiembrie, Titus Corlățean și toată echipa care organizează alegerile își vor da demisia.

***

4 noiembrie 2014

rezultate preliminare, 4 noiembrie 2014

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *