Furatul care te onorabilizează

Matei Vișniec, aseară, pe Digi 24HD, într-un interviu generos, cu multe subiecte, a vorbit la un moment dat despre cei care fură. Care fură în neștire în România. Și el a spus că ei, cei care fură, și-au pierdut instinctul de conservare. Pentru că fură chiar și când știu că vor ajunge la pușcărie.

Însă ce nu înțelege dramaturgul român plecat la Paris e că mafioții români fură nu pentru că n-au instinct de conservare ci pentru că au înțeles lucrul esențial al capitalismului: banii sunt singura insulă de libertate a oamenilor.

Ei fură pentru ca să se credibilizeze. Cine nu fură în România nu e credibil, e „un prost”, e un om care „nu se adaptează”.

Așa că mafia românească e cea mai realistă instituție capitalistă, pentru că știe esențialul vremii noastre: banii deschid toate ușile și pe nimeni nu interesează „cum i-ai făcut”.

De aceea, cine nu fură înseamnă că nu își vrea binele. Adică nu are instinct de conservare. Pentru că mafioții noștri și ai altora fură pentru ca să aibă cu ce să mituiască. Ei fură pentru perioada de după ce ies din pușcărie sau, mai ales, pentru ca să supraviețuiască în pușcărie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *