Grupul infracțional

Stai ce stai la televizor, la știri, și auzi: „un grup infracțional a făcut și a dres”, „s-au constituit într-un grup infracțional”, „la baza acestei afaceri a stat un grup infracțional”.

Și ca să fie grup, trebuie să fie format începând de la 2-3 oameni. Care se adună, se pun de acord și săvârșesc o fărădelege anume.

  • Filmele americane recente sunt pline de grupuri infracționale. Grupuri care sunt prezentate ca fiind prospere, trăiesc în lux, își permit călătorii peste tot…pentru că banii lor provin din furturi.

Dacă trei tineri se pun de acord ca să jefuiască o Biserică și să îi fure icoanele și cărțile, și își duc planul la îndeplinire, ei formează un grup infracțional.

Un primar de comună, împreună cu consilierii lui, dacă fură din bugetul sinistraților comunei în loc să îi ajute, sunt și acționează ca un grup infracțional.

Un patron, cu avocații lui, care în loc să plătească impozitul la stat, bagă banii…în bairamuri, formează și acționează ca un grup infracțional.

  • Pentru că infracțiunea e diversă, poartă multe nume…dar toți săvârșesc infracțiuni/ fărădelegi.

Trei senatori care taie păduri în neștire, 10 medici care delapidează fonduri, 7 polițiști care dau permise de șofer pe ochi profitabili sunt grupuri infracționale.

Tu și familia ta, dacă treceți pe furturi, violuri, asasinate, vânzări de droguri, sunteți grup infracțional.

Însă grupurile infracționale sunt grupuri…și grupuri. Că una e să furi niște mere din curtea cuiva, alta e să furi o cireadă de vite, alta e să furi secrete de stat și să le vinzi, alta e să vinzi arme de distrugere în masă, alta e să provoci incendii din…pură plăcere.

  • infracțiune vinde la latinescul infractio, –onis = spargere, frângere. Pentru că fărădelegea este o frângere a legii, o încălcare a ei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *