De la Pastorul Gabriel Iarca [22 martie 2013]

Domnul Gabriel Iarca este pastor adventist. Mi-a scris de la contul de aici. Pe 22 martie 2013, la ora 20. 51:

Bună seara! Îmi cer iertare că vă contactez fără a fi un cunoscut al dvs., însă am citit un articol al dvs. și aș vrea doar să vă trimit un scurt comentariu cu privire la el. Articolul este acesta: http://www.teologiepentruazi.ro/tag/ps-conf-dr-dr-iacob-coman/.

[se referă, de fapt, la articolul de aici].

Nu știu care a fost intenția dvs. atunci când ați scris acest comentariu și nu aș vrea să judec în nimic un fel [în niciun fel] modul în care ați prezentat lucrurile. Însă, cunoscându-l pe dl profesor Coman și citind cartea respectivă, nu am putut să nu observ faptul că multe dintre argumentele/obiecțiile dvs au mai degrabă de-a face cu faptul că dansul este adventist, și mai puțin cu lucrarea în sine.

Mi se pare absolut normal ca atât[a] timp cât a făcut o lucrare de cercetare în teologie ortodoxa, să citeze teologi ortodocși. Teologii adventiști au scris despre teologie adventistă și despre perspectiva adventistă cu privire la teologie, însă nu acestea au fost subiectul dânsului de cercetare.

Samuel Bacchiochi, un alt teolog adventist, a făcut o lucrare de doctorat la o Universitate Catolică, iar cercetarea a fost în mod exclusiv bazată pe scrierile teologilor catolici.

Referitor la subiectul care nu are nici o legătură cu punctul de vedere personal al dânsului și nici cu perspectiva adventistă, mi se pare o abordare destul de subțire.

Oare tot ceea ce înseamnă o abordare adventistă trebuie să fie în contradicție cu perspectiva ortodoxă?

De asemenea, modul ortodox de exprimare și uneori de gândire al profesorului Coman, nu înseamnă o lipsă de coloană vertebrală, ci arata faptul că dânsul a aprofundat foarte mult teologia ortodoxă și atât cât aceasta nu a intrat în contradicție cu convingerile dumnealui și-a însușit-o în totalitate.

Am văzut de asemenea ca ați insistat mult pe ideea conlucrării intre Dumnezeu și om. Este într-adevăr o idee frumoasă și biblică, însă nu trebuie uitat absolut deloc că într-un mod foarte transparent Dumnezeu prezintă faptul că unirea dintre noi și E[l] trebuie sa fie atât de profunda încât gândurile Lui trebuie sa devină și gândurile noastre.

Mai mult decât atât, El ne dă și voința și înfăptuirea. Aceste două lucruri îmi spun mie faptul că eu conlucrez cu Dumnezeu tocmai pentru că El a inițiat această conlucrare, iar aceasta va fi dusa la perfecțiune numai dacă eu mă las pe deplin condus de El, după Planul Sau, prin puterea Sa, prin Duhul Său.

Același lucru îl înțeleg și din abordarea profesorului Coman.

Aș fi [fost] însă bucuros dacă înainte de a fi scris acest articol, ați fi avut o discuție personală cu dansul, prezentându-i punctul dvs. de vedere, fără a-l judeca dinainte, iar concluziile acelei discuții, ar fi fost prezentate în acest articol.

Aceasta cred că este calea creștină.

Mulțumesc pentru îngăduință și pentru că ați citit aceste rânduri ale mele. Fără a avea pretenția de a fi un Învățat, mi-am permis doar să îmi spun părerea.

Dumnezeu cu noi în toate!

Gabriel Iarca

*

Domnule Pastor Gabriel Iarca,

vă mulțumesc pentru scrisoare…și vă răspund mai târziu dar nu niciodată!

Și vă spun că am primit trei cărți ale domnului Coman din mâinile dumnealui, am vorbit cu dumnealui, l-am audit la o întrunire teologică, l-am audiat îndelung online iar când am scris despre teza sa doctorală…am scris cu o decepție pe care ați remarcat-o foarte bine.

Pentru că domnul pastor Iacob Coman e foarte vocal în predicile sale, dramatic chiar, își apără teologia adventă cu înflăcărare…dar în teza sa doctorală, făcută la ortodocși, nu a arătat nicio înflăcărare pentru credința lui. Ci a pus, la grămadă, fără niciun bun simț față de credința lui, întreaga învățătură ortodoxă, de parcă ar fi fost ortodox.

Însă el nu e ortodox, ci pastor adventist cu…doctorat la ortodocși!

Eu m-aș fi așteptat ca, dimpotrivă, dumneavoastră, pastori și credincioși adventiști, să nu fiți de acord cu o astfel de călcare în picioare a credinței dumneavoastră.

Pentru că atunci când mergeți prin sate și orașe și îi „evanghelizați” pe ortodocși, le spuneți cât de proști sunt preoții ortodocși și ce păcate fac (ca și când dumneavoastră nu ați avea păcătoșii dumneavoastră), prezentându-le credința ortodoxă în culori negre și nu…pastelate, seducătoare.

Însă acum văd că vi se pare oportunămimarea respectabilității academice. Ceea ce nu e deloc în regulă. Pentru că academismul presupune rigoare și adevăr, muncă și exprimări lapidare, concise. Ceea ce nu există în teza doctorală a pastorului Coman. Pentru că ea este un compromis teologic de la un cap la altul.

De ce? Pentru că nu a scris ce a crezut și a simțit el…ci a scris ceea ce a plăcut părții ortodoxe. Ceea ce place părții adventiste e ce predică dumnealui…Și eu am ascultat ce predică dumnealui…și ce idei neortodoxe are dumnealui.

Așa că nu e nicio  răstălmăcire a cărții sale în fișele mele de lectură la teza sa doctorală. Iar când un teolog scrie un text critic la adresa altui teolog, domnule pastor, nu trebuie să se consulte cu cel pe care îl recenzează…pentru ca ideile dialogului dintre ei să devină recenzie…ci când recenzezi pe altul spui ce crezi tu în fața lui Dumnezeu și a oamenilor despre carte.

Vă doresc numai bine…și să scrieți cărți și predici în care să spuneți de unde vă luați ideile. Să faceți note la fiecare afirmație pe care o faceți! Asta pentru ca să vadă și credincioșii dumneavoastră cât de mult furați idei de la ortodocși.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *