Munca pentru ortodocși

Alin Cristea (baptist) a trecut la citate din sine, puse pe fotografii cu sine, lucru care mie îmi place. Pentru că și autorii „în viață” au nevoie de publicitare imediată a propriilor lor gânduri.

Și în cadrul unei fotografii, el a afirmat că „munca poate avea dimensiuni etice, dar nu soteriologice”. Pentru că el gândește soteriologia/ mântuirea în parametrii lui Dumnezeu a făcut totul pentru mine și în locul meu. 

Însă Ortodoxia gândește soteriologia în termenii conlucrării omului cu Dumnezeu. Ce a făcut Dumnezeu pentru toți se numește mântuire obiectivă. Dar ea trebuie însușită de fiecare, la nivel personal, pentru ca mântuirea să schimbe în mod real ontologia fiecăruia dintre noi. Dacă nu ne schimbăm, în mod real, în conlucrare cu Dumnezeu, nu ne mântuim la nivel ontologic.

De aceea, pentru ortodocși, mântuirea e totuna cu sfințirea sau cu transfigurarea persoanei umane. Iar munca, pentru noi, este soteriologică/ mântuitoare, pentru că îl schimbă pe om din interior, îl despătimește. Dacă vedem munca prin ochii lui Dumnezeu, ca pe o asceză, ca pe o curățire a noastră de păcate, atunci ea este mântuitoare pentru noi.

Și eu numesc muncă și ceea ce facem la serviciu și ceea ce facem acasă și ceea ce facem pentru alții și ceea ce facem la Biserică. Tot efortul nostru pentru a-I sluji lui Dumnezeu și oamenilor se numește muncă și ea este mântuitoare pentru noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.