Biserica din capul multora

Pentru Valentin Petcu, Biserica e doar o atracție turistică. Vine la Biserică doar când e vreo Înmormântare, Nuntă sau Botez și e nevoit să se ducă. În rest, vizitează o Biserică doar atunci când e în drumul lui și e vizitată și de alți turiști.

Și ca el fac mulți alții: nu merg la Biserică dar își dau cu părerea despre ceea ce se petrece acolo. Adică vorbesc în necunoștință de cauză.  Vorbesc ca să se afle în treabă.

Însă de ce se pronunță cineva despre un lucru pe care nu-l cunoaște? Și de ce, mai ales, despre Biserică? Pentru că Biserica nu este un subiect despre care să fie total neinteresați.

Pe ei îi interesează Biserica, după cum îi interesează și politica și situația țării, numai că nu fac nimic nici pentru Biserică și nici pentru țară. Ci își văd de a le lor, în mod egoist, și atât.

Însă Biserica atrage, Biserica suscită interes, Biserica impune respect, Biserica îi înfricoșează pe cei păcătoși, pentru că ea este Casa lui Dumnezeu. Biserica e locul unde Dumnezeu ne cheamă pe toți și de aceea, orice nedus la Biserică se simte indispus când vine vorba despre apartenența lui religioasă și despre ce fel de viață duce. Pentru că el simte, în adâncul său, că a nu merge la Biserică este un lucru rău.

Toate glumele proaste făcute pe seama Bisericii și a păcatelor oamenilor religioși sunt o scuză puerilă pentru nefrecventarea Bisericii. Un fel de: „eu meritam mai mult, deși nu mi-a plăcut cartea”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.