Mai risc un „atac furibund”…

Când ai nevoie de minciună, înseamnă că ceva e în neregulă.

Înseamnă că nu ai argumente ca să susții o polemică civilizată, rațională, ortodoxă, cu cel pe care îl contești.

Când Părintele Dorin a contestat extremismul unora dintre ortodocșii noștri, care se manifestă la nivel online, a făcut-o în virtutea a ceea ce a văzut că ei scriu toată ziua pe blogurile lor.

Nu a inventat că ei ar scrie ceva ce ei nu scriu, nu a fantazat despre ceea ce ei ar crede, fără ca lucrurile să fie exprimate clar și deschis în blogurile respective.

Răspunsul a fost bădăran și virulent, Părintele fiind acuzat că „îi atacă furibund”. Ceea ce seamănă cu etichetele comuniste din anii 50, care considerau „dușman al poporului” pe oricine avea ceva de zis sau de comentat la adresa puterii instaurate cu tancurile sovietice, care era spurcat cu invective din cap până-n picioare, în presă ori în comunitate.

A critica pe cineva pentru o anumită atitudine sau perspectivă ori a-i cere să nu mai fie anonim (atâta timp cât se consideră ortodox și învățător al altora) nu înseamnă „a-l ataca furibund”, decât pentru cineva care ori e dezaxat, ori nu are proprietatea termenilor (nu știe ce înseamnă a ataca furibund pe cineva), ori e…ipocrit și manipulator.

De fapt, având în vedere că, pentru extremiștii noștri, orice critică la adresa lor, din orice direcție și oricât de mică, e un „atac furibund”, cred că răspunsul e de la sine înțeles…

Faptul că au scornit că e mason…nu e însă, deloc, prima minciună pe care au spus-o despre Părintele Dorin. Numai că noi nu am stat să ne apărăm de fiecare dată când ei au mințit despre noi, ci am considerat că platforma noastră, Teologie pentru azi, adică tot ceea ce muncim zilnic și publicăm aici, vorbește de la sine

Cu toate acestea, se pare că urletele se aud mai bine decât învățătura ortodoxă adevărată

Au spus că ar fi ecumenist – în sensul de a susține unirea Bisericii Ortodoxe cu cei care se socotesc confesiuni creștine, în indiferență față de dogmele ortodoxe – ceea el nu este și e un lucru mai mult decât evident, în toată teologia și în toate predicile sale. Numai un mincinos ordinar poate să o țină langa cu asemenea afirmație.

Au spus că prezintă o societate contemporană roz, când Părintele Dorin e primul, în Ortodoxia românească, care a dedicat un studiu amplu și lămuritor asupra lumii postmoderne. Când pe platforma noastră online s-au publicat primele articole din onlineul ortodox care au dejucat resorturile gândirii și ale imaginarului postmodern. După care au învățat și extremiștii noștri să privească și să analizeze astfel filmele, imaginile, mesajele…Numai că ei o fac bezmetic, fără discernământ duhovnicesc, direcționând toate numai spre ce îi interesează strict pe ei.

De ce tocmai Părintele Dorin…ar fi mason? Pentru că, în fața teologiei grele pe care o desfășoară Părintele Dorin, în fiecare zi, pe platforma noastră, și în fața zecilor de cărți grele, teologice și dăruite în mod gratuit, nu au ce să replice, decât o minciună mare, pe care, după cum au învățat de la Hitler, dacă o repeți des, s-ar putea să fie mulți proști care să o creadă.

Pe noi nu ne mai miră ostentația vrăjmășiei, pentru că e veche, datând de la începuturile platformei noastre. Spre exemplu, când Părintele Dorin a alcătuit Cursul online de Teologie mistică ortodoxă, prima și prima reacție a „fraților tradiționaliști” a fost să scrie că…nu există mistică ortodoxă. Între timp, articolul respectiv a dispărut…și mistica e astăzi în gura tuturor.

Însă pe cititori ar trebui să-i mire faptul că tocmai masoneria a ajuns să susțină teologia grea ortodoxă ori studiile despre literatură care demonstrează, spre exemplu, ortodoxia lui Mihail Eminescu – pe care zice-se că…tot masoneria l-a omorât –, ca și a multor altor poeți români.

Însă, după ce eu am scris cele două volume mari despre Eminescu, extremiștii legionari i-au aruncat toată opera la coș, spunând că e neimportantă, și că doar publicistica lui ar fi de păstrat de la el.

Dacă mă apuc să citez, din publicistica lui Eminescu, locurile în care acesta susține apartenența noastră la Europa și multe altele, care nu le convin, s-ar putea să îl arunce cu totul pe Eminescu la gunoi, din care până acum și-au făcut stindard, în mod abuziv.

După cum ar trebui să-i mire pe cititori și faptul că, ani de zile la rând, aceștia s-au străduit să demonstreze, prin multe articole la nivel online, faptul că asasinarea lui Iorga nu a fost opera legionarilor, ci le-a fost înscenată. Pentru ca acum să ajungă nu numai să recunoască singuri acest lucru, dar chiar să se împăuneze cu el.

Ar trebui să-i mire pe cititori, de asemenea, și faptul că extremiștii din onlineul ortodox se luptă împotriva „tuturor ereziilor vremii noastre”, dar nu-și cunosc, nu studiază și nu vorbesc niciodată despre credința și experiența lor duhovnicească și despre teologia ortodoxă…

Tot ceea ce scriu în acest articol nu sunt bârfe, nu sunt invenții, nu sunt informații oculte sau secrete, aflate pe cine știe ce canale…ci sunt lucruri cât se poate de publice, pe care le-am citit după cum a putut să le citească toată lumea la nivel online, ca și mine.

Nu am scornit nimic și nu am calomniat pe nimeni, nici măcar nu am afirmat niște treburi aflate „pe surse”. Prin urmare, nu „atac furibund” pe nimeni…lucru pe care, de altfel, n-ar trebui cineva să-l spună, niciodată, mai înainte de a deschide dicționarul.

Însă, când ai nevoie de minciună ca să te îndreptățești, pentru că nu ai argumente, poți…să ajungi departe. Pentru că, a spune că Părintele Dorin e mason seamănă…cu ceea ce au spus alții odinioară: „Cu Beelzebul, arhonul/ stăpânul demonilor, îi scoate pe demoni” (Lc. 11, 5, cf. BYZ).

2 comments

  • Manipularea în România a atins cote maxime, nu e nicio mirare. Păcat însă că totdeauna ne înjosim valorile cât timp sunt în viață pentru ca apoi toți să se pretindă mari iubitori și cunoscători. Ne merităm soarta. Doamne ajută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *