Sfântul și Marele Sinod din Creta [iunie 2016]

Sfantul si Marele Sinod

Patriarhul Ecumenic Bartolomeos I și delegația sa a ajuns în Creta pe 15 iunie 2016 (miercuri), la ora 13. 30. Și a declarat faptul că dorește să participe toate Bisericile Ortodoxe la acest eveniment istoric, la care au convenit împreună.

În aceeași zi a sosit în Creta și ÎPS Rastislava al Cehiei și Slovaciei.

*

Delegația Bisericii Ortodoxe Române a ajuns în Creta la ora 14. 30, în data de 16 iunie 2016 (joi). Iar mesajul Patriarhului României, rostit la aeroport, a fost acela că a venit „pentru unitatea Bisericii și prietenia între popoare”.

Pagina oficială a Sinodului și pagina sa de Facebook.

Delegația Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Primirea oficială la aeroport, în Hania, a Patriarhului Teofilos al Ierusalimului, a Patriarhului Irinej al Serbiei, a ÎPS Ieronimos al Greciei și a ÎPS Anastasios al Albaniei.

În prima seară în Creta, Nicolaos Cotzias [Νικόλαος Κοτζιάς], Ministrul Afacerilor Externe al Greciei, a oferit Întâistătătorilor Bisericilor o cină oficială în Muzeul Maritim al Cretei din Hania [Χανιά]. Iar Cotzias a mărturisit faptul, că el dorește ca Marele Sinod al Bisericii să aducă speranță și să vindece tristețea.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeos [Βαρθολομαίος] I, în alocuțiunea sa de la masa festivă, a vorbit despre Ortodoxie ca despre „marea speranță a lumii”. Pentru că „Biserica Ortodoxă este arca tradiției creștine pure, care oferă sprijin și consolare. Pentru că Ortodoxia a reușit să păstreze până astăzi, în ciuda dezvoltărilor tehnologice și științifice rapide, experiența mistică și experiența comuniunii personale cu Dumnezeu personal, în ciuda evoluției tehnologice și științifice explozive”.

Iar despre Marele Sinod, Patriarhul Bartolomeos a spus că „este de o mare importanță, pentru că va oferi posibilitatea exprimării unui glas unit al Ortodoxiei și va transmite un singur mesaj de dreaptă credință, adevărată speranță și reconciliere pașnică pentru lumea noastră care se află în conflict”.  Pentru că „Ortodoxia nu constituie o structură politică sau o credință filosofică, ci adevărul mântuitor revelat atât al vieții pământești, cât și al celei veșnice”.

*

Zi de vineri, 17 iunie 2016. La ora 9 dimineața au început lucrările Sinaxei Întâistătătorilor Bisericilor, care a avut loc în Mănăstirea Gonias [Γωνιάς], situată la 1 km nord de orașul Colimvari [Κολυμβάρι]. Pe lângă Întâistătători, la Sinaxă au participat și câte doi Ierarhi din partea fiecărei Biserici Ortodoxe Autocefale. Iar Sinaxa va elabora mesajul final al Sinodului.

Logoul Sfântului Sinod este triadologic: tronul este Tatăl, Evanghelia e Fiul și porumbița e Duhul Sfânt. Și pe margine sunt 14 cruci, pentru că sunt 14 Biserici Ortodoxe Autocefale, membre ale Sfântului și Marelui Sinod.

Sinaxa Întâistătătorilor:

Sinaxa Intaistatatorilor, 17 iunie 2016

Aici aveți programul cu transmisiile live care se vor face de la Sfântul Sinod, cât și lincul către canalul video.

La Sinaxa de azi, s-a stabilit ca Patriarhul Ecumenic să îi contacteze telefonic pe cei 4 Întâistătători absenți și, pentru Duminica Cincizecimii, s-a exprimat dorința ca toți cei 14 Întâistătători ai Bisericii să coliturghisească.

Din mesajul Patriarhului Chirill [Кирилл] I al Rusiei, trimis Sinaxei de azi, rezultă că Biserica Ortodoxă a Rusiei nu consideră Sinodul din Creta drept Sfântul și Marele Sinod al Bisericilor Autocefale, ci o întrunire pregătitoare a lui.

Fotografii de la Sinod găsiți și pe canalul de Flickr al Patriarhiei Ecumenice, iar file video, pe canalul ei de You Tube. Evenimentele Sinodului sunt titrate și pe saitul Patriarhiei Ecumenice.

*

Pe 18 iunie 2016, zi de sâmbătă, Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe Autocefale au slujit Dumnezeiasca Liturghie în Biserica Bunavestire din orașul Chissamos [Κίσσαμος] din Creta, Protosul Slujbei fiind Patriarhul Teodoros al II-lea al Alexandriei. După care au făcut un Parastas pentru toți cei care au contribuit la pregătirea Marelui Sinod.

Cei care au fost pomeniți la Parastas. Printre cei pomeniți fiind și 16 Ierarhi și Teologi români.

Cuvântarea rostită de Patriarhul Daniel al României după Dumnezeiasca Liturghie.

După care, Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe au primit titlul de cetățean de onoare al orașului Chissamos din Creta.

Înainte de Vecernie, primarul orașului Iraclion, Vassilios Lambrinos, a organizat o recepție Părinților sinodali.

Vecernia Cincizecimii a avut loc la ora 19.00, în Catedrala Sfântul Titos din Iraclion [Ηράκλειον], care este capitala insulei Creta. Cel care a condus Slujba a fost Patriarhul Ecumenic.

*

Duminica Cincizecimii, 19 iunie 2016. Dumnezeiasca Liturghie a fost coslujită de cei 10 Întâistătători ai Bisericilor Ortodoxe prezenți la Sinod, în Catedrala Sfântul Minas din Iraclion. Protosul Slujbei a fost Patriarhul Ecumenic Bartolomeos I, iar Slujba a fost transmisă live la nivel online.

Predica Patriarhului Bartolomeos a fost rostită în limba greacă la slujbă, însă aici avem varianta predicii în limbile greacă, engleză, rusă și franceză. Varianta predicii în limba română.

La Vecernia plecării genunchilor, Patriarhul Daniel al României a rostit una dintre rugăciuni în limba română.

De la ora 14.00, Președintele Greciei Procopis Pavlopulos [Προκόπης Παυλόπουλος] a oferit o masă oficială în cinstea Întâistătătorilor la Grădina Simțurilor (Κήπος των Αισθήσεων) din cartierul Malades [Μαλάδες], Iraclion. Toastul Patriarhului Ecumenic.

*

Luni, 20 iunie 2016. Dumnezeiasca Liturghie s-a slujit la Mănăstirea Gonias. Și de la ora 11.02 a început Sfântul și Marele Sinod, prin Sesiunea inaugurală. În Academica Ortodoxă din Creta.

Patriarhul Ecumenic

Întâistătătorii Bisericilor, conduși și moderați de SS Bartolomeos al Constantinopolului, au luat cuvântul pe rând. Patriarhul Ecumenic Bartolomeos a vorbit în greacă și engleză pentru o oră și 18 minute: cel mai lung discurs.

La 12. 27 a terminat de vorbit PFP Teodoros al Alexandriei. La 12. 33 a terminat de vorbit PFP Teofilos al Ierusalimului. Patriarhul Serbiei, PFP Irinej, e singurul care a vorbit în mod liber. PFP Daniel al României a vorbit în limba franceză, între 12.40-12. 43. Iar alocuțiunea sa a fost aceasta.

Patriarhul Romaniei

ÎPS Hrisostomos al Ciprului a vorbit în greacă până la ora 13.06. ÎPS Ieronimos al Greciei a terminat la 13. 18. ÎPS Sawa al Poloniei a vorbit până la ora 13. 29. Singurul care a vorbit deschis și a polemizat, pe lângă pasajele citite, a fost ÎPS Anastasios al Albaniei, aplaudat la scenă deschisă. El a vorbit în limba greacă. A terminat de vorbit la ora 13. 46.

Ultimul vorbitor și cel mai tânăr: ÎPS Rastislava al Cehiei și Slovaciei. Care a vorbit în limba greacă. Până la 13. 54. Patriarhul Ecumenic Bartolomeos I al Constantinopolului a încheiat ședința festivă a Sinodului la ora 14. 02. Toate datele sunt conform transmisiei directe.

Întreaga Sesiune inaugurală, în format video:

Prima conferință de presă a Sfântului Sinod:

În această zi a avut loc și un concert, de la care avem fotografii. Dar îl avem și în format video:

*

21 iunie 2016,  a doua zi a Sinodului, zi de marți.

Dumnezeiasca Liturghie a fost slujită în limba arabă și Protosul Slujbei a fost Patriarhul Teofilos al Ierusalimului.

Sfântul și Marele Sinod a aprobat, cu amendamente, primul document presinodal din cele de pe ordinea de zi. Este vorba de Misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea contemporană”.

De la ora 15 a început a doua conferință de presă a Sinodului. Aflată în curs de desfășurare.

conferinta de presa din 21 iunie 2016, ora 15. 56

Ionuț Mavrichi, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, a răspuns la o întrebare, pentru aproape 3 minute. Înainte de 16. 40.

Conferința de presă din 21 iunie 2016:

*

Zi de miercuri, 22 iunie 2016. A treia zi a Sinodului. Dumnezeiasca Liturghie din această zi a fost condusă de PFP Irinej al Serbiei, a fost slujită în limba slavonă și a fost săvârșită în Mănăstirea Gonias din Creta.

În prima parte a zilei s-a discutat documentul referitor la autonomie. Și ridicându-se problema noilor teritorii, care sunt de drept ale Patriarhiei Ecumenice, dar care acum sunt administrate de Patriarhia Greciei, Patriarhul Ecumenic a declarat că nu le revendică, pentru ca să nu strice bunele relații dintre cele două Biserici.

În a doua parte a zilei s-a discutat documentul referitor la post.

Conferința de presă a acestei zile:

*

23 iunie 2016, zi de joi, a 4-a zi a Sinodului. Saitul oficial al Sinodului oferă acum documentele pregătitoare ale Sinodului în 5 limbi: engleză, greacă, rusă, franceză și arabă. Totodată au apărut pe sait și delegațiile sinodale.

În această dimineață, la Mănăstirea Gonias, Dumnezeiasca Liturghie a fost slujită în limba română iar Protosul Slujbei a fost PS Visarion al Tulcii. La strană a cântat grupul psaltic Tronos.

Astăzi, în prima parte a zilei, s-a discutat problema Sfintei Cununii și a căsătoriilor mixte, pe când în a doua parte s-a discutat ultimul document al Sinodului, cel referitor la relațiile Bisericii cu lumea creștină.

Conferința de presă a acestei zile:

S-a început semnarea primelor documente sinodale. Cele referitoare la diasporă și autonomie. După ce au fost semnate de Întâistătătorii Bisericilor, ele trebuie semnate și de cei 290 de Părinți sinodali prezenți. După semnare, documentele vor fi publicate la nivel online.

După aceea vor fi semnate documentele referitoare la misiunea Bisericii și post.

*

Vineri, 24 iunie 2016, a cincea zi a Sinodului. Dumnezeiasca Liturghie a fost slujită în limba poloneză de către delegația Bisericii Ortodoxe a Poloniei.

Astăzi se discută Mesajul Sfântului și Marelui Sinod.

ÎPS Iosif Pop a afirmat faptul că „Mesajul Sinodului are un conținut bogat și este un mesaj de speranță și unitate către lume”.

Cele mai aprinse dezbateri au fost pe seama documentului Relațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine.

Conferința de presă a acestei zile:

Vineri seară, [pe] 24 iunie 2016, a avut loc ceremonia de numire a Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe Autocefale, prezenți la lucrările Sfântului și Marelui Sinod, Mari Binefăcători și Prieteni ai Academiei Ortodoxe din Creta. De menționat că Patriarhul Ecumenic și Arhiepiscopul Anastasie al Albaniei au primit acest titlu anterior”.

*

25 iunie 2016, zi de sâmbătă. Ultima zi a Sfântului și Marelui Sinod din Creta.

Ultima zi de dezbateri sinodale. Sesiunea de încheiere a Sfântului și Marelui Sinod va fi transmisă online începând cu ora 18.00.

Sesiunea ultimă a Sinodului a început la 18. 14, prin luarea cuvântului de către Patriarhul Ecumenic. Și a vorbit între 18. 14-18. 31. Între 18.32-18.44 a vorbit Patriarhul Alexandriei, care i-a dăruit Patriarhului Bartolomeos un set de 3 engolpioane. Între 18. 45-18. 56 a vorbit Patriarhul Ecumenic, care a anunțat faptul că mâine, la Dumnezeiasca Liturghie, se va citi mesajul Sinodului.

După o mică pauză la minutul 18. 57, Patriarhul Ecumenic a citit scrisoarea unui episcop copt. De la 19. 01, altcineva, a început să citească o altă scrisoare și transmisia directă s-a încheiat la 19. 02.

Acum se semnează ultimul document al Sinodului: Relațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine.

În seara aceasta, Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale va concerta în cadrul evenimentului cultural organizat de Ordinul Sfântul Apostol Andrei al Patriarhiei Ecumenice, în cinstea membrilor Sfântului și Marelui Sinod. Manifestarea culturală va avea loc la Muzeul maritim din Chania, Creta, începând cu orele 20.00. Programul cultural va fi susținut de reprezentanți ai patru Biserici Ortodoxe: Cipru, Albania, România și Creta (reprezentanți ai Patriarhiei Ecumenice)”.

Tronos a concertat în cetatea Firca [Φιρκά] din Hania, la Muzeul Maritim, „după prestațiile corurilor Bisericilor Ortodoxe din Creta, Cipru și Albania”.

*

Duminica Tuturor Sfinților, 26 iunie 2016, ultima Dumnezeiasca Liturghie împreună. Slujba a fost condusă de Patriarhul Ecumenic și, după Sfânta Evanghelie, s-a citit mesajul Sfântului și Marelui Sinod din Creta. Fotografii de la Dumnezeiasca Liturghie.

June 26, 2016: Orthros and Synodal Divine Liturgy at Saints Peter and Paul Church in Chania, Crete

Dumnezeiasca Liturghie s-a săvârșit în Catedrala Sfinții Apostoli Petros și Pavlos din Hania.

Și în această după-amiază de praznic, s-au publicat actele Sinodului din Creta:

Encyclical of the Holy and Great Council of the Orthodox Church

Message of the Holy and Great Council of the Orthodox Church

The Importance of Fasting and Its Observance Today

Relations of the Orthodox Church with the Rest of the Christian World

Autonomy and the Means by Which it is Proclaimed

The Orthodox Diaspora

The Sacrament of Marriage and its Impediments

The Mission of the Orthodox Church in Today’s World

În această seară, în jurul orei 21.00, delegația Bisericii Ortodoxe Române s-a întors la București, iar Patriarhul Daniel al României a mărturisit faptul că mai mulți Ierarhi români au luat cuvântul și au făcut propuneri în timpul Sinodului, și că a văzut, cu bucurie, cât e de dinamică Ortodoxia când se exprimă sinodal. Căci „Ortodoxia nu este izolare, ci este Biserica lui Hristos – comuniune peste veacuri – și se adresează tuturor popoarelor”.

delegatia Romaniei la intoarcerea din Creta

3 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *