Teologie pentru azi

O platformă ortodoxă pentru o reală postmodernitate

kayseri evden eve nakliyat eşya depolama kayseri eşya depolama kayseri kiralık asansör

Focul Iadului pentru un pastor penticostal

În predica sa despre Iad, din 1 august 2016, Pastorul Ioan Brie a afirmat că focul Iadului e unul „fizic” (min. 12. 59). Și el nu e de acord cu faptul că chinurile Iadului sunt interioare (min. 13), ci focul Iadului, care e „fizic” pentru el, este osânda veșnică a celor din Iad.

Însă cum arde și chinuie un foc „fizic” un suflet spiritual? Iar după învierea de obște, cum arde un foc fizic, un om înduhovnicit?

Numai că, potrivit Sfintei Tradiții a Bisericii, a Bisericii Ortodoxe, cu care penticostalismul nu are nimic de-a face, focul Iadului nu este material, ci este necreat și veșnic, pentru că e slava lui Dumnezeu cea veșnică. Iar slava Lui e percepută de cei Sfinți ca lumină pururea înveselitoare și îndumnezeitoare, pe când, de către cei păcătoși, ea este percepută ca foc și pedeapsă, ca chin veșnic.

De aceea, focul Iadului e suferință interioară, pentru că omul în întregime suferă în Iad, ca unul care s-a închis cu totul, încă de pe pământ, față de slava cea veșnică a lui Dumnezeu.

Did you like this? Share it:

Previous

Psalmul 144, cf. LXX

Next

Episcopul Canadei

6 Comments

 1. ruminawi

  Si aia care ajung in Iad, cu tot cu trup, dupa Judecata universala, tot „induhovniciti” pot fi catalogati?

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Toți oamenii, la învierea de obște, vor avea trupuri înduhovnicite/ transfigurate, pentru că Domnul ne va face pe toți, prin slava Lui, asemenea trupului Său. Numai că cei Sfinți vor fi plini de slava lui Dumnezeu, pe când cei păcătoși vor fi chinuiți de aceeași slavă a lui Dumnezeu pe care o vor resimți ca pedeapsă, ca durere, ca chin, ca moarte veșnică.

   Da, după învierea de obște, trupurile celor care vor merge în Iad vor fi transfigurate/ duhovnicești, dar nu datorită „sfințeniei” lor, ci a Domnului. Numai că în trupul lor transfigurat/ înveșnicit, cei din Iad se vor chinui veșnic în Iad de la slava lui Dumnezeu, pe care n-au iubit-o și nu o au în ei. Tocmai de aceea focul Iadului nu e material, nu e fizic, pentru că persoanele de acolo au trupuri transfigurate.

   La fel, demonii, în Iad, vor fi chinuiți de către slava lui Dumnezeu, ei fiind ființe spirituale. Un foc al Iadului material nu poate să atingă ființe spirituale, pentru că materia nu poate să ajungă să chinuie duhurile.

 2. ruminawi

  Slava lui Dumnezeu este acel „foc mistuitor” (Evrei 12,29; Deuteronom 4,24) care incalzeste pe cel drept si arde pe cel pacatos? Sau constiinta fiecaruia?

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Da, slava lui Dumnezeu este focul mistuitor [πῦρ καταναλίσκον] de la Evr. 12, 29 și Deut. 4, 24, care îl îndumnezeiește pe cel Sfânt și îl arde pe cel păcătos! E focul Lui cel veșnic, pentru că e slava Lui necreată și veșnică.

   Iar omul se va chinui în Iad, după Judecata de obște, cu toată ființa lui, ca un om transfigurat, fiind conștient de cine este și de ce se petrece cu el și de ce a ajuns acolo.

   Sfinții ortodocși accentuează tortura interioară, a sufletului sau a conștiinței celor din Iad, pentru a arăta că răul oamenilor din Iad stă în sufletul lor. Însă nu neagă niciodată faptul că omul, în integralitatea lui, suferă în focul Iadului.

   Iar Iadul e veșnic și focul Lui e veșnic, după cum veșnică va fi și chinuirea celor păcătoși în Iad. Suferință pe care o trăiesc în trupuri transfigurate, pentru că o trăiesc în veșnicie și nu în timp. Tocmai de aceea suferința lor va fi veșnică, fără ca chinurile și suferințele lor să le distrugă identitatea personală.

   La fel spunem și despre demoni: chinul lor va fi veșnic, dar ei nu vor fi desființați ontologic.

 3. ruminawi

  Va multumesc pentru raspunsuri!

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Și eu vă mulțumesc!

   Însă, mai degrabă, mi-ar fi plăcut să știu cu cine am avut bucuria acestui dialog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

ücretsiz porno