Aveți încredere în Biserică?

O întrebare sociologică. Pe care sociologii o pun, mai întotdeauna…dinspre credincioși spre ierarhia Bisericii, spre cler. Pentru că le place să creadă că Biserica e formată doar din ierarhii, preoții și diaconii Bisericii, adică din clerul bisericesc.

Însă Biserica e formată, deopotrivă, din ierarhia Bisericii, din cinul monahal și din mireni. Mirenii formează grosul Bisericii și nu ierarhia!

Iar când se pune problema încrederii, sociologii ar trebui să întrebe nu numai pe mireni dacă au încredere în Biserică, ci și pe ierarhie și pe monahi dacă au încredere în Biserică. Sau, mai bine zis, după cum mirenii cred că încrederea în Biserică e totuna cu încrederea în ierarhie, și ierarhia Bisericii ar trebuie să fie întrebată dacă are „încredere în Biserică”, adică în mireni.

Pentru că Biserica se confundă mai mult cu mirenii decât cu ierarhia. Ierarhia conduce, dar treburile merg prost nu doar din cauza ierarhiei bisericești, ci și a mirenilor. Treaba scârțâie din ambele părți.

Și dacă Biserica ar fi văzută, în mod preponderent, ca mulțimea mirenilor din Biserică, procentul „de încredere” ar fi mai mare sau mai mic? Mirenii ar spune că nu se încred în ei înșiși?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *