Critica entuziasmează Biserica

În această emisiune, Părintele Profesor Teofan Mada a vorbit despre un lucru foarte important, despre care puțini clerici și mireni ortodocși vorbesc, și anume despre conștiința postmodernității (min. 43). Adică despre modul cum gândește omul de azi. Cum vede el lucrurile. Cum se delimitează sau cum se apropie de oameni și realități.

Și alături de acceptarea diversității, de comunicarea globală, de dialogul pertinent, susținut pe probe, pe experiență directă, o trăsătură a postmodernității e aceea de a considera critica drept un aspect pozitiv și nu negativ.

Și cu ochii spre cameră, Teofan Mada ne spune că „trebuie să acceptăm faptul de a fi criticați” (min. 43). Un lucru pe care Biserica noastră, românească, îl învață pe fiecare zi. Pentru că nu doar minoritățile sexuale din societatea românească sau grupurile extremiste ortodoxe vor să spună ceva Bisericii în ansamblul ei, ci întreaga societate vrea ca Biserica să fie altfel.

Și vrea, în special, ca Biserica să fie comunicativă, să fie omenoasă, să fie realistă, să fie un real factor de stabilitate.

De aceea, eu cred că critica entuziasmează Biserica, o face să fie conștientă de ceea ce i se cere și o pune să își arate râvna, entuziasmul ei duhovnicesc. Pentru că a primi o critică realistă înseamnă a fi conștient de faptul că ai primit un ajutor.

Când nimeni nu te mai critică, când nu te mai bârfește, când nu-ți mai bagă bețe în roate, atunci e de rău. Dar când există remarci critice care cer schimbare, înnoire de atitudine și de viață, atunci e un lucru bun și nicidecum „o dramă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *