Am văzut, parțial, filmul Testamentul tinereții. Eroina filmului: Vera Brittain. Filmul autobiografic a apărut în 2014, iar Vera a fost un rol magistral al Aliciei Amanda Vikander.

Ce vreau să spun prin titlu? Că tânăra și frumoasa Vera, care trăia la țară, în Anglia, a vrut să studieze la Universitatea din Oxford. Așa arată acum…universitatea engleză. În film, la începutul secolului al 20-lea, ea arăta mult mai modest. Era o închisoare pentru cei care doreau să studieze. O lume rigidă, cu masă comună și puteai să pleci de la cursuri…doar cu însoțitor legal. Adică cu cineva din familie.

Însă Universitatea din Oxford nu era numai rigidă, ci și o instituție care minimaliza femeia, care o desconsidera. Pentru că tinerele care ajungeau să studieze la Oxford, după ce își terminau studiile, nu primeau o diplomă de absolvire. De ce? Pentru că aveau alt sex decât al bărbaților. Erau de alt sex. Pentru că diplomă primeau doar bărbații.

În prima parte a filmului se spune acest lucru în mod explicit, înainte ca Vera să primească acceptul tatălui ei ca să se înscrie la facultate.

Did you like this? Share it: