Oxfordul și femeia

Am văzut, parțial, filmul Testamentul tinereții. Eroina filmului: Vera Brittain. Filmul autobiografic a apărut în 2014, iar Vera a fost un rol magistral al Aliciei Amanda Vikander.

Ce vreau să spun prin titlu? Că tânăra și frumoasa Vera, care trăia la țară, în Anglia, a vrut să studieze la Universitatea din Oxford. Așa arată acum…universitatea engleză. În film, la începutul secolului al 20-lea, ea arăta mult mai modest. Era o închisoare pentru cei care doreau să studieze. O lume rigidă, cu masă comună și puteai să pleci de la cursuri…doar cu însoțitor legal. Adică cu cineva din familie.

Însă Universitatea din Oxford nu era numai rigidă, ci și o instituție care minimaliza femeia, care o desconsidera. Pentru că tinerele care ajungeau să studieze la Oxford, după ce își terminau studiile, nu primeau o diplomă de absolvire. De ce? Pentru că aveau alt sex decât al bărbaților. Erau de alt sex. Pentru că diplomă primeau doar bărbații.

În prima parte a filmului se spune acest lucru în mod explicit, înainte ca Vera să primească acceptul tatălui ei ca să se înscrie la facultate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *