Prapurii romano-catolici

Prof. Wilhelm Dancă, preot și teolog romano-catolic, a fost invitat de Titi Dincă, la TVR 1, ca să comenteze funeraliile regale pe 13 august 2016. Și la un moment dat a amintit de prapurii folosiți la înmormântare de către romano-catolicii din România. Nu auzisem până atunci că și catolicii au prapuri. Credeam că ei sunt o realitate numai pentru noi, ortodocșii.

De aceea i-am scris și i-am cerut ca să îmi spună cum arată prapurii romano-catolici. Și Părintele Profesor Wilhelm Dancă mi-a răspuns, în modul său prietenos, în foarte puțin timp de la emailul meu, după o oră și ceva, și mi-a spus: „Prapurii folosiți la înmormântările catolice, dar și în pelerinajele făcute în grup, sunt ca și cei ortodocși, cu diferența că sunt reprezentați sfinți catolici, și, nu au franjuri. Sunt ca un fel de icoane pe pânză. Ele simbolizează triumful creștinilor asupra morții, prin Cristos [Cel] înviat”.

Cu dumnealui am făcut un interviu în 2014, pe care îl găsiți aici. Eu venisem să îi propun o discuție dogmatică, una care să despartă apele la nivel teologic, dar nu a fost de acord cu ea. Probabil credea că va avea parte de un interviu…contondent din partea mea. Și reținerea sa era firească, pentru că atunci mă vedea pentru prima dată în carne și oase. Până la urmă am convenit pentru o discuție largă, în care să primeze experiența sa de romano-catolic. Și pe aceasta o puteți asculta în interviul pe care abia vi l-am indicat.

Steagurile sau prapurii ortodocși arată astfel. În această imagine puteți vedea și varianta romano-catolică.

Însă eu cred că romano-catolicii au copiat modelul după cel ortodox, după cum cântă, pe glasul al 5-lea, troparul Învierii Domnului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.