Interviul meu cu cel mai recent fondator de confesiune creștină din România

Totul a început pe Facebook, printr-o întrebare. La care mă așteptam să răspundă și nu prea. Însă, totuși, l-am întrebat, pentru că e bine cât trăiești cu întrebarea să călătorești, pentru ca să afli cine sunt oamenii.

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș: Când ați fost reprimit în biserica penticostală, domnule pastor, și de ce? Ce i-a motivat să vă reprimească?

[Pentru că îl văzusem online, dimpreună cu foștii lui prieteni de școală, la un eveniment special în București. L-am văzut cu cei de la facultatea penticostală din București și am presupus că „s-au împăcat”, că „l-au reprimit”.]

Past. Lect. Dr. Vladimir Pustan: Nu știu despre asta, părinte. O fi vreo știre de vară. De vacanță.

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș: V-am văzut predicând la penticostali, la București, din ce ați pus dumneavoastră online, și de aceea v-am întrebat. Și dacă cultului penticostal îi pare rău că v-a exclus și vă reprimește, cred că e un lucru foarte bun.

[N-a mai zis nimic. Fapt pentru care l-am reîntrebat.]

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș: Domnule pastor, cum se numește noua „biserică” pe care dumneavoastră ați înființat-o, după ce v-ați desprins de penticostali? Are o titulatură, e înscrisă undeva, e afiliată unei alte confesiuni…sau e de capul ei, de una singură? Vă mulțumesc anticipat!

Past. Lect. Dr. Vladimir Pustan: E de capul ei…Biserica creștină Sfânta Treime.

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș: Domnule pastor, așa se numea clădirea dumneavoastră din Beiuș, pe când dumneavoastră erați penticostal. Dar acum, când sunteți un nou Luther al României, cum se numește „biserica” nou înființată de dumneavoastră?

Past. Lect. Dr. Vladimir Pustan: Pe vremuri se numea penticostală Sfânta Treime. 

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș: Așadar, Biserica creștină Sfânta Treime și nu Biserica creștină a Sfintei Treimi! Atunci când o oficializați în mod legal? Ar trebui să aibă statutul de „organizație religioasă” ca și „Martorii lui Iehova”, din cauza numărului mic de membri. Însă cum vă simțiți ca „fondator” de nouă sectă? Vă simțiți ca Sfântul Apostol Pavlos evanghelizând Europa sau ca Martin Luther dând cu călimara…în proprii lui prieteni?

Past. Lect. Dr. Vladimir Pustan: E oficializată…Mă simt pastor la o biserică ce merită cea mai bună slujire. Nu mă compar cu Pavel că e prea mare, nici cu Luther că nu-mi place de el…

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș: E oficializată, domnule pastor, dar nimeni nu o vede printre cele legale, adică acolo, pe lista celor de la Ministerul Cultelor din România. Pe de altă parte, mă bucur că ați acceptat o comunicare…nedefinită cu mine, dar reală.

Eu vă admir eforturile predicatoriale și conținutul predicilor dumneavoastră, bineînțeles până unde nu ies din dumneavoastră ura și resentimentele de eretic bătrân, trecut prin multe.

În predicile mele v-am dat de multe ori ca exemplu bun și negativ în același timp, pentru că așa sunteți dumneavoastră.

Adică sunteți scriptural, sunteți volubil, vă pregătiți atent zicerile publice, sunteți captivant, nu vă lansați în mult umor, dar…ne furați la greu teologia patristică și o prezentați ca și când ar fi protestantă. După care ne ironizați ca la ușa cortului…pentru ca, peste două predici, să vorbiți despre prieteniile dumneavoastră de suflet cu preoți ortodocși și credincioși ortodocși.

Adică sunteți cameleon și în același timp un om plăcut, un iconoclast dar aveți drujbă și o folosiți, un impostor teologic, dar le ziceți bine.

De aceea eu mă bucur să vorbesc cu dumneavoastră…tocmai pentru că îmi place alteritatea. Însă nu și greșelile alterității. Vi se pare că…sunt un om care doresc să comunic cu dumneavoastră?

[Nu mi-a răspuns nimic. S-a crispat. De aceea l-am întrebat altceva.]

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș: Cu toate căutările mele online, domnule pastor, tot nu am înțeles cum vă numiți de fapt. Penticostalii vă spun „Ioan Pustan”. Dumneavoastră vă spuneți „Vladimir Pustan”. Iar eu cred că „Pustan” e, pe românește, „Puștan”. Care e adevăratul dumneavoastră nume?

[Nici la chestiunea cu numele nu a zis nimic.]

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș: Ce s-a întâmplat, domnule pastor, v-ați crispat? Tocmai acum, când mi-am mărturisit simpatia pentru dumneavoastră? Eu credeam că vă veți dezlega limba spre vorbă și mă veți evangheliza și pe mine, și dumnevoastră, dimpotrivă: citiți și tăceți, priviți și nu ziceți nimic. Mă dezamăgiți enorm cu tăcerea dumneavoastră. Pentru că, de obicei, știu că evanghelizarea se face în forță, cu tupeu maxim.

Past. Lect. Dr. Vladimir Pustan: Sunt la Vama veche în concediu. Scriu o carte…Funcționăm pe Asociația Centrul Creștin – Sfânta Treime [din] Beiuș. O vară frumoasă!

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș: Domnule pastor și eu scriu la mai multe cărți, traduc Scriptura din limba greacă…dar asta nu mă împiedică să vă scriu. Iar eu nu mi-am luat concediu niciodată…dar mă bucur că dumneavoastră sunteți la nudiști, în Vamă, și scrieți. Nu vă întreb ce scrieți…dar vă întreb din nou despre numele dumneavoastră. Cum vă numiți: Ioan Pustan sau Vladimir Pustan? Și e Pustan sau Puștan? Vă doresc numai bine!

[Niciun sunet.]

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș: Așadar, n-aveți nume, domnule pastor! Mergeți fără nume, cu „biserică” nouă, inventată de curând, dar propovăduiți peste tot. Cum v-a rămas în memorie, tatăl dumneavoastră, milițianul? Dar mama dumneavoastră, habotnica ce v-a adus la adunare, în ultima bancă? Cât adevăr și câtă literaturizare e în momentul în care Scriptura, zăpada, dumneavoastră, lupii și baraca din munte erați împreună? Am impresia, de multe ori, că în predicile dumneavoastră vă înfloriți viața. Că inventați lucruri ce par „reale”. Și am văzut că adepții dumneavoastră nu prea fac diferența între realitate și mitologie. Tot ce le spuneți sunt „bune”!

[Niciun răspuns. Peste două zile l-am întrebat din nou.]

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș: Domnule pastor, cât costă o „evanghelizare” făcută de noua dumneavoastră „biserică”? Și când spuneți „evanghelizare” vă referiți la chiria evenimentului sau la cât dați la oameni, în mod personal, ca să „creadă” ca și dumneavoastră? Apoi, după ce devin membri, cât e contribuția pe lună pentru fiecare? Căci aceste date nu le-am regăsit în predicile dumneavoastră.

[Tăcere lungă.]

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș: Studiați îndelung întrebările, domnule pastor, sau nu vă interesează cum vă percepe preotul ortodox? Eu zic că, totuși, ar trebui să îmi dați niște răspunsuri la întrebările mele, atâta timp cât dumneavoastră nu pierdeți ocazia niciodată să dați replici.

[A intrat cu totul în tăcere. De aceea, a trebuit să public interviul niciodată terminat…în această formă. Însă întrebările rămân!]

5 comentarii la „Interviul meu cu cel mai recent fondator de confesiune creștină din România”

  1. Domnule Alexandru,

   Biserica noastră ar avea nevoie de mulți preoți…care să predice și să acapareze lumea cum o face pastorul Pustan!

   Noi avem un singur predicator tânăr, pe care îl purtăm peste tot, pe Părintele Necula de la Sibiu, dar Pustan are mai multă audiență decât el. Și asta se simte, din păcate!

   De ce Pustan are mai multă audiență și e mai elocvent? Pentru că el se pregătește pentru predici, pe când Părintele Constantin Necula se duce cu amintiri la conferințe. Și asta face diferența!

 1. Doamne ajută! Întâmplător am ajuns pe acest site căutând confesiunea dlui Pustan de care auzisem ca din cauză că a făcut semnul crucii sau poate alte motive a fost exclus din confesiunea penticostală. Sunt un creștin penticostal, fost creștin ortodox crescut în familie de ortodocși cu neamuri din mai multe confesiuni… Am ajuns aici de la întrebarea „cum ar trebui sa voteze creștinul?” la care am găsit o predică a fratelui Pustan, pe youtube intitulată „creștinul și votul”. Așa că ce mă interesează pe mine e să îmi spună cineva cam cum ar trebui să voteze un creștin? Ce fel de om? Cât să țină cont de păcatele lor și cât sâ țină cont că e vecin, neam sau prieten? Sincer aș fi bucuros să primesc un răspuns dar ăș fi destul de surprins. Aștept un răspuns sincer, n-aș vrea să fiu luat prea tare dar accept vreun răspuns sau vreo întrebare în cazul în care cineva ar face un dialog dar sper cu blândețe cum o face comentatorul de mai sus nu cum o face dl în acest articol. Recent am fost dezamăgit de rezultatele alegerilor de la mine din comuna și încerc să caut niște răspunsuri sau direcții, sfaturi duhovnicești pe tema aceasta. Doamne ajută!

  1. Domnule Ioan,

   la alegerile electorale e ca la supermarket: alegi din ce ți se pune în față și nu persoane ideale! Uneori nu îți place niciunul din cele 8 feluri de brânză, dar până la urmă alegi unul, pentru că trebuie să mănânci ceva. La fel e și la alegeri: ori alegi persoana, ori alegi partidul, ori alegi candidatul cu cele mai multe șanse de câștig. Ca să nu fii dezamăgit excesiv trebuie să alegi preferatul majorității,
   că așa e în democrație: alegerea majorității contează, chiar dacă e o alegere rea pentru viitor.

   Însă oricare ar fi omul ales, dezamăgirea, datorită faptelor lui, te poate îmbrățișa oricând. Și așa cum noi putem oricând să dezamăgim pe alții și alții ne pot dezamăgi foarte ușor. Numai că deciziile lui bune pentru toți sunt cele care contează. Și cred că pe baza lor trebuie să evaluăm exercițiul politic al unui om.

 2. Multumesc frumos! Credeam ca trebuie ales cel care se apropie cel mai mult de anumite valori, conduite, fel de viata… inteleg totusi si motivele pe care le-ati invocat. Au fost niste rezultate cu susul in jos. Am observat ulterior ca articolul si comentariul au acelasi autor. Cu respect, John!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *