De ce e nevoie de colecția Întrebări și răspunsuri teologice?

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

Întrebări și răspunsuri teologice
(vol. 1)

*

Cuvânt înainte

Astăzi, 16 septembrie 2016, cu o zi înainte ca să împlinesc 11 ani de Dumnezeiască Preoție, Dumnezeul nostru treimic, Cel preabun și plin de îndurare, Care știe ce ne trebuie tuturor, m-a luminat ca să încep o nouă colecție teologică, în care să răspund la diverse întrebări teologice.

Bineînțeles că iubesc cărțile patristice în format dialogic, și sunt interesat de cărțile de interviuri de tot felul, dar nu m-am gândit niciodată până azi ca să scriu o carte sub formă de întrebări și răspunsuri.

Iar luminarea lui Dumnezeu pentru mine, din această zi, a fost ca să scriu cărți sub format dialogic, în care experiența duhovnicească și teologică să îmbrățișeze munca de cercetare, pentru a oferi răspunsuri directe și sintetice la diverse întrebări teologice.

Și astfel, cu harul lui Dumnezeu, încep cartea de acum și noua serie teologică Teologie pentru azi, cu dorința vie, bucuroasă, de a veni în ajutorul tuturor celor credincioși, dar, în același timp, de a-mi pune și mie la îndemână, pentru diverse ocazii, răspunsuri detaliate la probleme punctuale. Căci fiii credincioși ai Bisericii, dar și cei care stau departe de Biserică sau eterodocși de tot felul, în diferite împrejurări, ne pun întrebări de tot felul. Și ei cred că răspunsurile sunt „ușoare” și se pot da „imediat”.

Însă niciun răspuns teologic nu este ușor, ci pentru el este nevoie de muncă de cercetare, de studiu, de gândire, de analiză, de luminare dumnezeiască.

Așa că noua serie teologică e o lucrare ascetico-teologică pe care o pun la îndemâna tuturor credincioșilor Bisericii, care pun întrebări și vor răspunsuri pertinente. Ca, și cei care răspund, și cei care se lămuresc prin răspunsurile mele, să înțeleagă că teologia e știința sfințeniei și a asumării personale a întregii Tradiții a Bisericii.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *