Ce spun canoanele Bisericii despre travestire și purtarea de măști?

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

Întrebări și răspunsuri teologice
(vol. 1)

*

9. Ce spun canoanele Bisericii despre travestire și purtarea de măști?

Biserica le condamnă pe amândouă în canonul al 62-lea de la Sinodul V-VI Ecumenic[1]. Unde, despre prima problemă, cea a travestirii, ni se spune că „niciun bărbat să [nu] se îmbrace [în] veșmânt femeiesc sau femeia [în] cel potrivit bărbaților [μηδένα ἄνδρα γυναικείαν στολὴν ἐνδιδύσκεσθαι, ἢ γυναῖκα τὴν ἀνδράσιν ἁρμόδιον]”[2], iar despre purtarea de măști ni se spune că nu trebuie să purtăm pe față „înfățișări comice sau satirice sau tragice [προσωπεῖα κωμικά, ἢ σατυρικά, ἢ τραγικὰ]”[3].

Pe când în canonul al 71-lea al aceluiași Dumnezeiesc Sinod ni se spune că nu trebuie să îmbrăcăm haine care sunt în afara folosului comun[4]. Adică nu putem purta haine extravagante, dar nici haine care nu ne reprezintă vocația sau demnitatea. Pentru că nu poți purta reverendă dacă nu ești cleric, după cum nu poți îmbrăca uniforma militară, dacă nu ești militar.


[1] Arhidiacon Prof. Dr. Ioan N. Floca, Canoanele Bisericii Ortodoxe. Note și comentarii, ed. a II-a îmbogățită, [fără editură], [fără oraș], 1992, p. 141/ Κανόνες τῆς ἐν Τρούλλῳ Ἁγίας καὶ Οἰκουμενικῆς Πενθέκτης Συνόδου, cf. http://www.churchgoc.org/Library/canons.html#OS5-6.

[2] Ibidem/ Ibidem. [3] Ibidem/ Ibidem. [4] Idem, p. 146/ Ibidem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *