Ne putem duce la mare, ca să facem baie în comun?

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

Întrebări și răspunsuri teologice
(vol. 1)

*

10. Ne putem duce la mare, ca să facem baie în comun?

Potrivit canonului al 77-lea de la Sinodul V-VI Ecumenic, clericii și asceții și laicii nu trebuie să se spele în baie împreună cu femeile [οὐ δεῖ…ἐν βαλανείῳ μετὰ γυναικῶν ἀπολούεσθαι][1]. Canonul se referă la băile publice și la faptul că bărbații nu pot face baie împreună cu femeile. Iar dacă la o baie publică nu putem să ne spălăm împreună bărbați și femei, e de la sine înțeles că nu ne putem spăla împreună nici la mare, unde copii, tineri, bărbați și femei, maturi și bătrâni se spală împreună și stau pe plajă împreună mai mult sau mai puțin goi.

Pentru că acest dumnezeiesc canon are în vedere moralitatea creștinilor și faptul de a nu fi învinuiți de păgâni[2] de o viață desfrânată. Acum, cei care ne acuză de o viață desfrânată sunt mai degrabă ereticii decât păgânii, care sunt foarte atenți la viața noastră.


[1] Arhidiacon Prof. Dr. Ioan N. Floca, Canoanele Bisericii Ortodoxe. Note și comentarii, ed. a II-a îmbogățită, [fără editură], [fără oraș], 1992, p. 148-149/ Κανόνες τῆς ἐν Τρούλλῳ Ἁγίας καὶ Οἰκουμενικῆς Πενθέκτης Συνόδου, cf. http://www.churchgoc.org/Library/canons.html#OS5-6.

[2] Idem, p. 149/ Ibidem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *