Ce înseamnă faptul că Domnul „este apărătorul mântuirilor unsului Său” [Ps. 27, 8, LXX]?

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

Întrebări și răspunsuri teologice
(vol. 1)

*

16. Ce înseamnă faptul că Domnul „este apărătorul mântuirilor unsului Său” [Ps. 27, 8, LXX]?

În întrebare avem partea finală a versetului. Pentru că întregul verset e acesta: „Domnul [este] tăria poporului Său [Κύριος κραταίωμα τοῦ λαοῦ Αὐτοῦ] și este apărătorul mântuirilor unsului Său [καὶ ὑπερασπιστὴς τῶν σωτηρίων τοῦ χριστοῦ Αὐτοῦ ἐστιν]”.

Și în acest loc, Sfântul Profet David a vorbit despre relația Tatălui cu Fiul în mântuirea noastră. Pentru că, prin cuvântul Domnul, aici trebuie să Îl înțelegem pe Dumnezeu Tatăl, iar Unsul Său este Fiul Său întrupat, Hristosul Său. Și Tatăl este apărătorul nostru, al celor care ne mântuim. Căci de aceea avem aici pe mântuire la G. pl. [τῶν σωτηρίων]. Căci Tatăl apără, dimpreună cu Duhul Sfânt, mântuirile lui Hristos, adică pe cei care se mântuiesc în Hristos. Care se mântuiesc în Hristos pentru că cred în El.

Și, din acest loc profetic, înțelegem că fiecare dintre cei credincioși are o relație soteriologică cu Hristos și cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, cu Dumnezeul nostru treimic, și că Dumnezeu e Cel care ne întărește în viața noastră duhovnicească și ne apără mântuirea noastră. Adică ne ajută să ne mântuim în fiecare clipă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *