Ce înseamnă: „Mulge lapte și va fi unt!” [Par. lui Sal. 30, 33]?

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

Întrebări și răspunsuri teologice
(vol. 1)

*

25. Ce înseamnă: „Mulge lapte și va fi unt!” [Par. lui Sal. 30, 33]?

Laptele, după cum spunea Dumnezeiescul Pavlos, este hrana pruncilor în Hristos, este hrana celor trupești la minte [I Cor. 3, 1-2]. De aceea, și aici, Dumnezeu ne vorbește despre ce trebuie să facă pruncii în Hristos, adică cei care sunt la începutul viețuirii creștine. Și ei trebuie să învețe continuu teologia Bisericii și să își însușească modul de viețuire ortodoxă.

Căci ei trebuie să mulgă sau să sugă sânii mamei, adică sânii plini de teologie și de experiență dumnezeiască ai Bisericii, pentru ca să aibă unt în ei. Și ca să ajungi să ai unt în tine, trebuie să agiți laptele[1] învățăturii sfinte pe care o primești și o înțelegi. Căci învățătura dumnezeiască este cea care aprinde dorul sufletului nostru spre nevoință și ne face cu totul râvnitori ai vieții celei sfinte. Și pentru ca laptele să ajungă unsoare în noi, înseamnă ca multele adevăruri învățate de noi din viața și Tradiția Bisericii să se unifice în noi și să devină una cu viața noastră.

Iar viața sfântă devine o ungere interioară, un unt duhovnicesc pentru noi, numai când noi înțelegem, prin luminarea lui Dumnezeu, că trebuie să ne supunem lui Dumnezeu întru toate și să ne umplem de slava Lui. Însă nu putem să ajungem la untul interior, până nu ne nevoim să citim tot ceea ce putem și înțelegem din Tradiția Bisericii și până nu ne curățim de patimi pe puterea noastră. Căci trebuie să bem mult lapte, pentru ca să ajungem să se unifice laptele în noi și să devină unt, care să ne ungă și pe noi interior și pe alții. Pentru că untul de care ne vorbește aici Dumnezeu este experiența duhovnicească.


[1] Căci „untul este un produs lactat făcut prin agitarea smântânei [smântânii] sau [a] laptelui proaspăt sau fermentat”, cf. https://ro.wikipedia.org/wiki/Unt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *