Viitorul învățământului universitar românesc

viitorul invatamantului romanesc

Varianta scurtă a adevărului: va produce cerșetori deștepți pentru oameni cu bani fără studii sau cu studii precare…pentru o bătaie de joc cu finalizare financiară.

Pentru varianta detaliată a adevărului trebuie să ai nervi de oțel și multă indiferență. Pentru că tu faci studii, ești foarte pregătit, dar spațiul muncii are nevoie doar de brațe de muncă și nu și de creiere și inimi culturalizate, multi-specializate.

Pentru că noi votăm democratic, dar trăim capitalist.

Și degeaba votezi stânga sau dreapta politică, pentru că nu partidele politice sau statul produc economie reală, ci capitalismul depersonalizant. Iar capitalismul e format din oameni cu bani mai mult negri decât albi, pe care mâine îi vei vedea la pușcărie sau nu, care vor muncă multă, repede și pe bani puțini…și dintr-o masă de muncitori „reprofesionalizați”, pentru ca să se potrivească cu cerințele/ mendrele celui din fruntea instituției.

Ce ai învățat tu la școală e una…și ce ți se cere la muncă e altceva. Și de cele mai multe ori muncitorul „reprofesionalizat” blufează, gafează, se dă în stambă, pentru că nu știe ce să facă cel mai adesea.

Capitalismul e cât mintea…celor care îl produc. Dacă ei înțeleg că doar mâncarea, distracția și turismul sunt „de viitor”…nu vei găsi de muncă decât ca vânzător, publicitator, șofer, recepționer, măturător de camere la hotel.

Universitatea însă predă științe, predă perioade de cercetare, predă teoreme, predă adevăruri, predă imuabile.

Capitalistul predă extenuare pe bani puțini.

Universitatea formează caractere, specialiști, speranțe pentru o viață bună. Capitalismul te dă jos din vise, îți spune că ești un prost, te pune la munca de jos. Pentru că oamenii bogați nu vor să împartă profitul cu tine, ci surplusul lor. Și îți dau oase ca la câini.

Tocmai de aceea, capitaliștii sunt și mai enervanți decât statul, pentru că ăștia sunt particulari, sunt ei, unul, doi sau câțiva, care conduc toată șandramaua, și pe ei îți vine să îi furi și mai abitir decât pe stat. Pentru că aici știi pe cine furi.

Însă, între nevoie și compromis, omul trebuie să pară „reeducat” de către capitalism, pentru ca să aibă cu ce își plăti nevoile zilnice. Dacă va lucra la stat, ca domnul Lector din imagine, va ieși spre bani…pentru ca să reziste în sistem, într-un sistem aflat în plină disoluție, adică „refacere”.

Toți însă, că lucrăm la firme sau la stat, trebuie să ieșim spre bani…pentru că trăim într-o societate care nu ne mai protejează de dezastrul personal, ci ne expune lui.

Drept urmare, nici statul democrat, nici universitatea de stat, nici cea particulară și nici întregul capitalism nu au…soluția pentru banii noștri, pentru ce câștigăm în mod continuu, ci soluția se află în noi. Pentru că noi trebuie să îmbinăm cunoștințe dobândite cu abilități personale, cu rezistibilitate fizică și psihică, cu relații interpersonale…în căutarea banilor noștri.

Banii noștri stau la stat, stau la patroni, stau la particulari în buzunar. Noi trebuie să îi luăm de acolo printr-o muncă diversă, flexibilă, reciproc avantajoasă.

Dar pentru ca să îi luăm din mai multe buzunare în același timp, avem nevoie de o legislație care să ne permită acest lucru. Dacă nu, suntem niște cerșetori cu diplome, niște cerșetori cu principii, niște cerșetori de mileniu 3…dar care nu putem trăi de-o pe zi pe alta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.