Cum se poate înțelege textul de la Eccl. 4, 12?
Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș
Întrebări și răspunsuri teologice
(vol. 1)
*
33. Cum se poate înțelege textul de la Eccl. 4, 12?
În LXX, acest verset arată astfel: „Și dacă are să se întărească cel singur [καὶ ἐὰν ἐπικραταιωθῇ ὁ εἷς], doi vor sta împotriva lui [οἱ δύο στήσονται κατέναντι αὐτοῦ] și funia cea întreită nu se va rupe repede [καὶ τὸ σπαρτίον τὸ ἔντριτον οὐ ταχέως ἀπορραγήσεται].
Cine este cel singur? Cel care se nevoiește duhovnicește și care și-a simplificat și însingurat viața lui pentru Domnul, ca să Îi slujească Lui întru toate. Și el e întărit de Dumnezeu, cu harul Său, căci numai El ne întărește întru toate nevoințele vieții noastre. Și funia cea întreită este viața noastră duhovnicească, care e plină de harul Dumnezeului nostru treimic. Și ea nu se va rupe repede, pentru că nevoitorul ortodox, cel plin de smerenie și de fapte bune, nu dorește să se despartă vreodată de Dumnezeul inimii sale. Căci el se luptă mereu cu doi dușmani, care îi stau împotrivă: diavolul și lumea. Și îi biruiește cu harul lui Dumnezeu, înțelegând pe fiecare zi că în Dumnezeu e tăria, pacea și împlinirea lui.
Cine poate înțelege Scriptura dacă e așa de grea? Cred că trebuie multă asceză și luminare de la Dumnezeu ca să înțelegem asemenea locuri tainice din Vechiul Testament, mai ales. În zilele noastre oamenii au alte preocupări, distracții. Mai vin la Biserică sau mai fac rugăciune doar când dau de boală sau de necaz, de citit și de înțeles Scriptura ce să mai vorbim. De fapt ei cred că nici nu le folosește la nimic. Mă bucur că mai sunt preoți care promovează aceasta pe internet, ca dumneavoastră.
Domnule Andrei Ștefan,
da, trebuie multă asceză și luminare de la Dumnezeu pentru a înțelege Scriptura, dar și pe Sfinții Părinți și întreaga Tradiție a Bisericii! Pentru că multora li se pare că Slujbele nu au niciun substrat, că Sfinții Părinți au numai un nivel de înțelegere, așa după cum cred și despre Scriptură. Însă lucrurile stau altfel: cărțile Bisericii sunt profunde, pe cât e de profund și omul care le citește și se minunează de ele.
Așa că e nevoie, multă nevoie, de comentarii continue și complexe la întreaga viață și teologie a Bisericii, nu numai la Scriptură. Și pentru asta e nevoie de teologi care să își sfințească viața continuu, de teologi care să fie una cu ceea ce citesc și predică.
Dacă unii cred că tăiem frunză la câini online e problema lor. Și eu știu că pentru mulți confrați predica e „pierdere de timp”, ca și cititul de carte sfântă. Dar acest lucru se petrece pentru că lenea și neștiința și puțina credință vorbesc în ei.
Cu toate acestea, fiecare dintre noi trebuie să facă ceea ce simte că trebuie să facă. Ceea ce Dumnezeu îl îndeamnă și îl luminează să facă.
Numai bine! Și mulțumesc pentru comentariu.