Ce înseamnă tulburarea de la Eccl. 5, 19?

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

Întrebări și răspunsuri teologice
(vol. 1)

*

36. Ce înseamnă tulburarea de la Eccl. 5, 19?

În LXX, partea finală a versetului arată astfel: „că[ci] Dumnezeu îl tulbură pe el în veselia inimii lui [ὅτι ὁ Θεὸς περισπ αὐτὸν ἐν εὐφροσύνῃ καρδίας αὐτοῦ]”. Pe omul credincios Dumnezeu îl tulbură prin vedenie dumnezeiască, prin extaz. Pentru că vederea dumnezeiască e aceea care se trăiește în veselia cea duhovnicească a inimii, adică în aceea adusă de slava lui Dumnezeu în noi.

Iar tulburarea pe care o produce Dumnezeu în cel plin de slava Lui este extatică, este dumnezeiască și îndumnezeitoare pentru cel care o trăiește.  Pentru că El îl umple de vederi și înțelegeri dumnezeiești pe cel care Îl iubește pe El, fapt pentru care el este prea vesel, prea bucuros și prea recunoscător față de bunătatea cea mare a lui Dumnezeu, pentru că i-a arătat aceste preasfinte taine ale Lui.

Așadar tulburarea de aici e una foarte pozitivă, este o experiență sfântă și curată a omului duhovnicesc, pentru că e consecința lucrării luminătoare și îndumnezeitoare a lui Dumnezeu în noi.

2 comments

 • Foarte interesante explicatiile dvs, Parinte. Pentru un cititor oarecare al Bibliei e greu sa-nteleaga ca „tulburare” aici inseamna „vederea slavei Lui”. Dar inca si mai greu sa cunoasca prin experienta.Dumnezeu sa va dea sanatate!

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Și eu vă mulțumesc, domnule Daniel!

   Însă Dumnezeiasca Scriptură are nevoie de explicații la fiecare verset al ei, chiar dacă multora dintre noi li se pare că lucrurile sunt clare. Nu, nu sunt clare! Pentru că Scriptura are multe nivele de înțelegere.

   Iar în această carte eu mă las condus, mai degrabă, de luminarea lui Dumnezeu. Pentru că am scris doar despre acele lucruri pentru care am o luminare de la El. Asta face ca această carte să dezbată foarte multe lucruri, pentru că mă pronunț despre diverse teme: liturgice, istorice, aghiologice, scripturale, duhovnicești, dogmatice.

   Și toate astea: pentru ca să vin în ajutorul oamenilor! Numai bine!

   Și dumneavoastră să fiți bucuros și sănătos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *