Cine este „cel mândru [cu] ochiul și nesățios [cu] inima” [Ps. 100, 5, LXX]?

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

Întrebări și răspunsuri teologice
(vol. 1)

*

38. Cine este „cel mândru [cu] ochiul și nesățios [cu] inima” [Ps. 100, 5, LXX]?

Omul păcătos. Căci „cel mândru [cu] ochiul [ὑπερηφάνῳ ὀφθαλμῷ]” este cel care privește de sus, la modul disprețuitor ceea ce vede. El disprețuiește oamenii și ceea ce ei fac și au, pentru că se consideră „superior” lor, fără ca să le fie, de fapt, „superior”.

Dar, cu toată „distanțarea” sa aparentă față de oameni, omul mândru este în același timp și un „nesățios [cu] inima [ἀπλήστῳ καρδίᾳ]”. Pentru că el dorește tot ceea ce au bun alții. Dorește să acapareze totul. Iar cel mândru e și lacom, pentru că pretinsa „superioritate” e mereu în expansiune. Pentru a se „compara” cu alții are nevoie de tot mai mult. Și tocmai de aceea, cel mândru are nevoie de posesiuni tot mai multe pentru ca să se laude în neștire.

2 comments

 • Aveți dreptate, Părinte. Mândria merge mână în mână cu lăcomia. Și la televizor sunt promovați parveniții, oameni avizi de bani și lumea se ia după ei și vor din ce în ce mai mult să aibă.. nu le-ajunge niciodată ce au și cu cât au mai mult cu atât sunt mai mândri. Iar în România se fură la greu și îmbogățiții dau peste tot cu tifla celorlalți. Nu se mai judecă oamenii după valoare sau după muncă ci după cât au, chiar dacă s-au îmbogățit din furat și escrocherii. Și p-ormă ne dau lecții hoții care fură toată ziua. Doamne ajută, mă iertați.

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Doamnă Flori,

   Scriptura vorbește despre om și despre lume mai bine decât orice televizor. Pentru că Scriptura Dumnezeiască ne spune adevărul profund despre oameni.

   Ea ne vorbește despre patimile omului, dar, în același timp, ne spune că ele nu sunt de la Dumnezeu, ci sunt invenția noastră. Pentru că patimile sunt consecințele păcatelor noastre. Adică am semănat păcate…și răsar patimi!

   Și patimile sunt urâtul din noi și din lumea noastră.

   Vă mulțumesc pentru comentariu…și fiți vigilentă! Pentru că răul din alții se mută în noi, dacă îi judecăm pe alții și nu împlinim poruncile lui Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *