Ce sunt veșmintele și uleiul de la Eccl. 9, 8?

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

Întrebări și răspunsuri teologice
(vol. 1)

*

42. Ce sunt veșmintele și uleiul de la Eccl. 9, 8?

În LXX, acest verset e astfel: „Să fie albe în toată vremea veșmintele tale [ἐν παντὶ καιρῷ ἔστωσαν ἱμάτιά σου λευκά] și să nu lipsească uleiul pe capul tău [καὶ ἔλαιον ἐπὶ κεφαλήν σου μὴ ὑστερησάτω]!”. E o poruncă duhovnicească pentru viața noastră mistică.

Pentru că veșmintele noastre sunt sufletul și trupul nostru și ele trebuie să fie albe, curate, sfinte, în toată vremea vieții noastre. Dar pentru a trăi cu veșmintele curate tot timpul, pentru a trăi în sfințenie, trebuie să nu lipsească niciodată uleiul harului din noi. Căci aici, când se vorbește despre uleiul curs pe cap, se vorbește despre modul cum erau unși arhiereii și împărații în Vechiul Testament.

Dar prin ungerea aceasta liturgică, ei primeau slava lui Dumnezeu în ei înșiși, harul Lui, lumina Lui cea veșnică. De aceea, referindu-se la cap, Sfântul Salomon a vorbit despre suflet. Pentru că sufletul, când se umple de harul lui Dumnezeu, umple și trupul de bogăția cea veșnică a slavei dumnezeiești a Preasfintei Treimi. Și numai astfel, cu slava lui Dumnezeu în noi, putem să avem ambele veșminte, adică și sufletul și trupul nostru, curate și albe, bineplăcute lui Dumnezeu.

4 comments

 • Sfânta Scriptură a Vechiului Testament vorbește tainic despre viața duhovnicească a creștinilor ortodocși? Dar Sfinții Profeți autori erau conștienți de acest lucru?

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Sfinții Profeți erau conștienți, domnule Andrei, de faptul că primesc revelații dumnezeiești care îi depășesc cu mult. Pentru că ele ne depășesc și pe noi cu mult.

   Însă cât a înțeles fiecare Sfânt Profet din revelațiile primite de la Dumnezeu e taina lui, a vieții sale.

   Ceea ce este evident însă e că scrierile Vechiului Testament vorbesc despre viața duhovnicească a Bisericii, și învățăturile pe care le primim, în esența lor, sunt identice cu cele evanghelice. De ce sunt așa? Pentru că același Dumnezeu a vorbit și în Vechiul și în Noul Testament, după cum același Dumnezeu ne vorbește și nouă acum, în Biserică. Iar în Biserică noi putem să înțelegem, cu harul lui Dumnezeu, multe taine ale Scripturii și ale creației.

   Vă doresc numai bine. Post cu pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *