Cine este bărbatul despre care se vorbește în Eccl. 9, 15?

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

Întrebări și răspunsuri teologice
(vol. 1)

*

45. Cine este bărbatul despre care se vorbește în Eccl. 9, 15?

Este Domnul nostru Iisus Hristos. Pentru că și Eccl. 9, 15 e o profeție hristologică. Textul e acesta în LXX: „Și are să afle în ea bărbat sărac [și] înțelept  [καὶ εὕρῃ ἐν αὐτῇ ἄνδρα πένητα σοφόν] și va mântui cetatea lui în[tru] înțelepciunea sa [καὶ διασώσει αὐτὸς τὴν πόλιν ἐν τῇ σοφίᾳ αὐτοῦ]. Și omul nu a fost pomenit împreună cu bărbatul acela sărac [καὶ ἄνθρωπος οὐκ ἐμνήσθη σὺν τοῦ ἀνδρὸς τοῦ πένητος ἐκείνου]”.

De ce a fost Domnul un Bărbat sărac și înțelept? Pentru că S-a smerit pe Sine, făcându-Se om ca noi, afară de păcat. Și El, prin înțelepciunea Sa cea dumnezeiască, și-a mântuit cetatea Lui, adică întreaga umanitate, prin Cruce. Pentru că El a murit pentru toți oamenii, ca toți să aibă accesul la viața veșnică, în Biserica Lui. Tocmai de aceea oamenii nu sunt pomeniți împreună cu Domnul, cu Bărbatul cel sărac, cu Cel care a sărăcit pentru noi de bunăvoie, pentru că El nu era un simplu om, ci Dumnezeu și om. Ci toți oamenii sunt robii Lui, ai Acestuia care a venit la noi ca un om sărac.

2 comentarii la „Cine este bărbatul despre care se vorbește în Eccl. 9, 15?”

 1. Tainică exprimare! Cine s-ar fi putut gândi la această interpretare? Cu adevărat Dumnezeu vorbește tainic numai aleșilor Lui, celor Sfinți, cărora le deschide urechile inimii. Dacă iudeii ar fi fost astfel atenți la Sfintele Scripturi, la ce le spunea Dumnezeu prin Profeți, nu L-ar mai fi răstignit pe Cel vestit lor.

  Mă înfricoșez gândindu-mă că toată sminteala ne vine și nouă pentru că, așa ca iudeii, așteptăm și căutăm ce vrem noi și nu ce ne învață Dumnezeu. Adică nu căutăm zi și noapte să înțelegem ce vrea El de la noi. Dacă drumul înțelegerii e atât de anevoios, cum am avea pretenția că ținem drumul drept al făptuirii, când amândouă cer atâta muncă și smerenie din partea noastră ca să ne lumineze Dumnezeu? Rugați-vă pentru noi!

  1. Da, ați atins punctul nevralgic, domnule Claudiu!

   Căci aceasta e problema de fond: Dacă e greu să înțelegem Scriptura și Părinții, cum credem că le urmăm sfaturile?

   Pentru că mai întâi de toate trebuie să aflăm în ce credem și ce ne cere Dumnezeu și apoi vine făptuirea. Dar noi punem carul în locul boilor și spunem: trebuie să înfăptuim și mai puțin să aflăm teologia Bisericii. Însă, fără teologia Bisericii, nu știm cum să trăim. Pentru că avem nevoie, mai întâi, să aflăm ce cere Dumnezeu de la noi și cum putem face cu adevărat ceea ce ne cere Dumnezeu și apoi să le punem în practică.

   Și de aici importanța capitală a Teologului, a Părintelui duhovnicesc din viața noastră! Pentru că el ne spune nu numai ce să facem…ci și cum să facem ceea ce trebuie să facem.

   Numai bine! Spor în toate! Mulțumesc pentru comentariu!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *