Ce înseamnă „și încă dintru înălțime vor vedea și [vor fi] uimiri în cale” [Eccl. 12, 5]?

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

Întrebări și răspunsuri teologice
(vol. 1)

*

52. Ce înseamnă „și încă dintru înălțime vor vedea și [vor fi] uimiri în cale” [Eccl. 12, 5]?

Aici avem de-a face cu o profeție despre viața Bisericii. Pentru că Sfinții Apostoli și Sfinții Părinți ai Bisericii au văzut adesea pe Sfinții Îngeri ai lui Dumnezeu venind dintru înălțimea slavei lui Dumnezeu. Au văzut vedenii dumnezeiești în care i-au văzut pe Sfinții Îngeri ai lui Dumnezeu și pe Sfinții Lui în slava dumnezeiască. Vedenii care sunt numite aici drept uimiri dumnezeiești. Pentru că, pe când mergeau pe drum, ei au avut parte de astfel de vedenii. Așa după cum Domnul S-a arătat în drumul spre Emmaus [Ἐμμαούς] celor doi Sfinți ai Lui [Lc. 24, 13-31, BYZ], dar și Sfântului Apostol Pavlos în mod extatic [F. Ap. 9, 3-7].

2 comentarii la „Ce înseamnă „și încă dintru înălțime vor vedea și [vor fi] uimiri în cale” [Eccl. 12, 5]?”

  1. Hristos a-nviat! Uluitor comentariul sfintiei voastre! Uluitor cum Dumnezeu a facut sa fie profetite asemenea detalii cu atat de multe veacuri inainte. Dar acest lucru inseamna ca El vrea ca noi sa cautam sa intelegem fiecare mica parte din cuvintele si descoperirile Sale, adica sa fim foarte duhovnicesti. Caci cine poate vedea aceste detalii uimitoare, atat de mici si atat de importante, daca nu cel luminat de Dumnezeu? Dar vai de noi care suntem atat de legati de grijile vietii… Doamne ajuta, Parinte!

    1. Adevărat a înviat, domnule Teodor! Și ați intuit corect faptul: Dumnezeu a profețit lucrurile pas cu pas în Scriptura Vechiului Testament, dar fărâmele de text sunt atât de disparate, încât nu puteai să pui cap la cap profețiile decât dacă erai un om foarte duhovnicesc. La fel de greu e și azi să înțelegem toate locurile profetice vechitestamentare, dar, mai ales, și pe cele noutestamentare. Căci dacă în Vechiul Testament s-au profețit lucrurile despre viața Bisericii și despre eshatologie, în Noul Testament, în mod tainic, ni s-a vorbit despre cum vom trăi noi, ca ființe transfigurate, în Împărăția lui Dumnezeu. Adică nivelul de cripticitate/ de profunzime al Noului Testament e mult mai mare decât cel al Vechiului Testament. Și cu toate acestea, noi nu înțelegem nici Vechiul și nici Noul Legământ foarte bine. De aceea e nevoie de sfințenie, de multă sfințenie și de multă luminare de la Dumnezeu pentru ca să înțelegi Scriptura, Părinții, dogmele, canoanele, Slujbele Bisericii și întreaga creație și oamenii. Pentru că tainele lui Dumnezeu sunt peste tot, căci toate lucrurile Lui ne vorbesc despre Sine. Numai bine, domnule Teodor, și mă bucur că remarcați lucruri esențiale!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *