Predica la 10 ani de online [6 decembrie 2016]

Iubiții mei[1],

când au trecut cei 10 ani de dăruire teologică la nivel online?…Parcă ieri începeam munca online, odată cu primul val de creatori de online ai României, și puțini credeau că am un plan…

Un plan editorial imens, pe ani de zile și că el va crește, aidoma unui arbore, în văzul tuturor. Pentru că din 6 decembrie 2006 și până în ziua de 1 octombrie 2009 am scris numai articole și predici și am derulat diverse proiecte online. Însă de la 1 octombrie 2009 blogul Teologie pentru azi a devenit o platformă teologico-culturală, pentru că am început să publicăm cărțile noastre[2], în mod gratuit, la nivel online. Scrise de mine și de soția mea, plus ale Fericitului Ilie văzătorul de Dumnezeu, Părintele nostru duhovnicesc.

Și până la această oră am publicat 145 de cărți la nivel online, în văzul dumneavoastră, al tuturor, eu fiind pentru toate 145 editorul lor (adică corectorul, editorul și publicitatorul lor online), pe lângă scriitorul lor, când vine vorba de cărțile pe care eu le-am scris. Și acestea sunt doar o parte din cărțile mele și ale soției mele. Și ele au fost scrise și editate în grabă, printre picături, alături de Slujbe și alte îndeletniciri ale noastre, fără ca să renunțăm la predicare și la scrisul nostru zilnic în sistem online. Pentru că, bineînțeles, cărțile apar din când în când…pe când, zilnic, trebuie să edităm câte ceva. Și tot acest efort uluitor, cu harul lui Dumnezeu, l-am dus în inimă pe fiecare zi, coborând mintea în inima noastră, pentru ca să vă scriem și să vă învățăm și să vă educăm teologic.

Exigențele mele față de mine însumi au crescut pe fiecare zi. Cresc pe fiecare zi…Acum, recitind cărțile mele editate mai demult, nu mai îmi plac multe lucruri la ele și aș vrea să le reeditez într-o a doua ediție. Am găsit și găsesc litere lipsă, greșeli grafice, acum aș scrie altfel anumite lucruri, mai am altele de adăugat la aceleași cărți…

Însă una e să ai ce corecta, ce rectifica, pentru că acest lucru e ușor de făcut și îl poate face și altul pentru tine…și alta e să nu fi scris deloc aceste cărți. Ele s-au scris, scriu altele, scrisul e modul meu de a iubi adevărul și oamenii, de aceea ele mă personalizează continuu.

Și dacă le-am pus și le punem mereu înaintea dumneavoastră, spre citire și înțelegere, o facem pentru că credem în oameni, în schimbarea lor. Credem în faptul că oamenii se pot schimba. Și, mai ales, că fiecare are dreptul la schimbare, oricine ar fi și oriunde ar locui.

Și după cum spuneam și de curând, într-o predică a mea, mă bucur că tot mai mulți cititori ai noștri sunt de la țară și din localități mici, unde eu n-aș fi putut să ajung cu cărțile mele niciodată, chiar dacă le-aș fi publicat pe toate în foaie.

Căci care editură din România m-ar fi publicat pe mine, în ritmul în care eu m-am publicat de unul singur?

În 2016, am publicat 17 cărți până la această dată. Toate 17 însumează 3. 279 de pagini, editate de mine pe 2016 și incluse în cărți. Căci online am mai scris încă câteva sute, poate 2-3 mii de pagini.

În câte exemplare vreți să numărăm cele 3. 279 de pagini pe care le-am editat în 17 cărți? Câte un exemplar, din cele 17, înseamnă 3.279 de pagini. Haideți să zicem că aș fi publicat…500 de exemplare în foaie! Și înmulțim 3.279 de pagini cu 500. Rezultatul?  1.639.500 de pagini ar fi trebuit publicate, pentru ca cele 17 cărți să fie publicate în 500 de exemplare fiecare.

Dar dacă aș fi vrut un tiraj de 1.000 de cărți pentru fiecare în parte? Ar fi trebuit să se tipărească 3.279.000 de pagini. Câți copaci aș fi tăiat pentru atâtea milioane de pagini numai pentru acest an? Și cât ar fi cântărit 3 milioane de pagini, dacă le publicam în foaie? Unde aș fi pus toate aceste cărți în casă, dacă, pentru cele 145 de cărți, aș fi publicat măcar un tiraj de 500 de exemplare pentru fiecare?

Însă, vă asigur de acest lucru, cele 145 de cărți cântăresc…800 de megabaiți. Le puteți pune pe un stick de 2 giga și mai puneți și un film lângă ele, până la 2 G. Pentru că în format PDF atât cântăresc cărțile mele: 805 mb. Și ele se pot înmulți la nesfârșit și trimite oriunde în lume printr-un click, așa că nu vor fi „o povară” pentru computerul dumneavoastră.

Dar dacă le-ar fi editat o editură sau mai multe ar fi fost o povară pentru ele și le-ar fi luat ani mai mulți decât mie ca să le editeze. Apoi, în librării, numărul lor ar fi fost „bătător la ochi”, adică ar fi fost foarte multe. Căci, de obicei, scriitorii publică o carte la un an sau la mai mulți ani și nu publică mai multe cărți într-un an.

Însă eu scriu și public atât de mult…pentru că acesta e ritmul meu de lucru și nu fac „întreceri sportive” cu nimeni.

Dacă așa îmi trăiesc viața, de ce să spun că mi-o trăiesc…în pași de melc? Însă ritmul meu trepidant de lucru și de viață înseamnă un consum mare de energie și multă oboseală. O oboseală cronică, cu care mă îmbrac pe fiecare zi ca și cu un veșmânt liturgic și merg mai departe! Pentru că, numai dacă mergi mai departe, faci ceva, iar dacă contempli trecutul, ce ai făcut, rămâi numai cu „o bună părere de sine”.

Însă eu scriu ca să învăț, să mă învăț și să îi învăț și pe alții și nu pentru ca să „îi privesc de sus” pe alții. De aceea, neștiința mea e imensă pe lângă cunoașterea mea. Și de aceea eu merg mai departe, spre tot mai multă cunoaștere, pentru că nu mi-e de ajuns ce știu, ce am făcut, ce am înțeles. Iar după cum zilele nu se opresc în loc pentru noi, decât atunci când Dumnezeu ne pune moartea ca punct final al vieții de aici, de aceea nici eu nu mă opresc. Și, pe fiecare zi, încerc să fac câte ceva.

Și acest ceva, făcut pe fiecare zi se strânge, aidoma cu aruncarea în pușculiță a unui ban. Azi așa, mâine altceva…și astfel apar cărțile mele. Căci scriu la mai multe în același timp…și, când vrea Dumnezeu, se și termină cartea, cărțile…la care lucrez.

Iar dacă nu aș fi scris toate aceste gânduri, dacă nu aș fi cercetat toate aceste vieți și situații, le-aș fi uitat. Ele ar fi fost numai în mine și nu și în alții. Însă cartea universalizează experiența ta. Și binele universalizării informației constă în faptul că tot mai mulți se pot folosi de adevărurile pe care tu le-ai conștientizat.

Și ultimii 10 ani de creație online sunt o mărturie despre ce se poate face…dacă faci cu seriozitate.

Mulți au început să scrie online în 2006, când internetul s-a democratizat în România. Când el a putut fi folosit, la un preț foarte mic, ca bun casnic. Însă mulți s-au pierdut pe drum, pentru că și-au dat seama că dăruirea la nivel online costă timp și energie. Iar ei doreau să facă bani și nu să se dăruie în mod gratuit.

Însă câștigul onlineului înseamnă mai mult decât bani, recunoaștere publică, notorietate. Banii nu împlinesc niciodată, ci doar ajută la împlinirea ta, dacă știi să îi folosești ortodox, recunoașterea publică nu e doar miere, ci e și fiere, iar notorietatea produce și multe reacții adverse, de care eu m-am lovit din plin.

Dar onlineul, folosit teologic, înseamnă împlinire personală în comuniune. Eu m-am împlinit și am crescut prin tot ce am dăruit, dar împlinirea și creșterea mea teologică, duhovnicească, intelectuală și umană a ajuns și la alții și i-a iradiat și pe ei.

La nivel parohial am acționat doar local: s-au folosit doar cei care m-au auzit și cu care am discutat la modul personal. Dacă aș fi predat undeva, ca profesor: i-aș fi ajutat doar pe studenții mei. Și în orice altă structură aș fi fost încadrat, fără online, eram doar acolo unde vorbeam și acționam.

Însă, ca editor la nivel online, de acasă sau de la Biserică, de la bibliotecă sau de pe stradă, din tramvai sau din tren, eu pot scrie și publica online, pot discuta cu cei care mă comentează și pot fi al tuturor și scrie pentru toți, care mă apreciază sau nu, dar care pot lua aminte la ce spun eu. Pentru că onlineul universalizează prezența mea, pot fi oriunde și pentru oricine prezent prin ce gândesc, scriu și fac, și atunci impactul muncii mele e global, fără a fi mai puțin și zonal, acolo unde eu trăiesc, muncesc și slujesc.

Dar, în același timp, comunic, scriu și creez în parametrii timpului meu și nu la nivel periferic. Eu sunt aici, pentru toți, și nu doar pentru mine, familia mea și pentru parohienii mei. Și asta înseamnă că sunt responsabil față de toți cei care mă citesc și sunt deschis și îi iubesc pe toți cei care caută să cunoască și să trăiască ortodox.

Iar de 10 ani asta facem: ne cunoaștem și ne recunoaștem reciproc, pentru ca să Îl recunoaștem în noi și în așteptările noastre pe Dumnezeu, pe Cel căruia Îi slujim. Și, în același timp, cunoscându-ne unii pe alții și recunoscându-ne interior unii pe alții, știm cât facem și cât prețuim fiecare.

Dar, în același timp, e loc pentru mai mult. E loc pentru creștere. E loc pentru și mai multă maturitate. Și mediul online se maturizează pe fiecare zi, pentru că atât creatorii lui, cât și participanții la el înțeleg că aici nu ne jucăm, ci onlineul face parte din viața noastră cotidiană.

Însăși Biserica noastră românească a crescut în înțelegerea onlineului în ultimii 10 ani. A crescut foarte mult. Dacă la început era reticentă față de mediul online și considera că blogurile și spațiile de comunicare sunt o modă trecătoare, mai apoi și-a dat seama că noi, cei care comunicăm față către față, suntem aceia care comunicăm și online. Și dacă suntem responsabili în societate, vom fi responsabili și online pentru ce spunem și facem. Și că spațiul online nu înseamnă doar „un instrument”, printre altele, de misiune și de evanghelizare a lumii, ci onlineul e cel mai important spațiu de comunicare al lumii actuale și cel mai benefic spațiu de evanghelizare al întregii lumi din toată istoria lumii. Că prezența aici validează munca predicatorială a Bisericii, că dinamizează societatea și o unifică și e microfonul cel mai rapid și universal al Bisericii în lume.

Și cred că Biserica noastră, la nivel înalt, nu ar fi reevaluat onlineul, dacă nu ar fi văzut că se pot face lucruri cuceritoare la nivel online, pentru binele Bisericii și al tuturor.

Și la această reevaluare a mediului online cred că platforma Teologie pentru azi a contribuit din plin și contribuie pe fiecare zi. Pentru că aici, în spațiul meu și al soției mele de creație, se văd din plin roadele benefice ale specializării.

Căci fiecare dintre noi, pe măsura specializărilor sale, dobândite în cadrul studiilor universitare și postuniversitare sau în particular, ne pronunțăm și scriem și aprofundăm diverse perioade istorice, diverse personalități, diverse probleme științifice. Și într-un mod minunat, din voia lui Dumnezeu și din purtarea Sa de grijă, avem și proiecte majore și comune de lucru, ca traducerile patristice și Viețile Sfinților. Proiecte care ne împlinesc și vă împlinesc pe toți, cu siguranță, pentru că toți învățăm de la Sfinții lui Dumnezeu.

Așa că azi, la 10 ani de online, roadele se văd online, dar și în oameni. Sau, mai ales în oameni. Pentru că oameni de peste tot sunt interesați zilnic de ceea ce scriem și publicăm și vor să vadă aceste lucruri.

Și le mulțumesc tuturor acelora care vor să fie, pe fiecare zi, alții, și nu se mulțumesc cu puțin sau deloc!

Vă mulțumesc tuturor acelora care ne citiți, ne încurajați, ne comentați, ne ajutați prin rugăciunile și respectul dumneavoastră!

Faptul că, de vreo 2-3 ani, s-au rărit multele injurii și manifestări nesimțite la adresa noastră, din partea unor prieteni sau neprieteni, e un lucru matur. Un lucru benefic pentru mediul online, pentru că e loc pentru fiecare.

Pentru că noi nu îi invităm pe oameni să ne admire, ci să ne întreacă.

Dacă poți mai mult, dacă ești mai bun, dacă scrii mai bine, dacă traduci mai bine…dovedește-o! Nu e nevoie să îi înjuri, să îi drăcui, să te cerți cu cei care fac ceva anume. Dacă poți mai mult, fă mai mult și mai bine decât cei pe care…îi detești sau cărora le găsești noduri în papură!

Așa că le mulțumesc și celor care s-au liniștit în ceea ce ne privește. Nu urâm pe nimeni, nu escrocăm pe nimeni, nu râvnim să luăm epoleții nimănui.

Ci, aici, noi ne manifestăm în ritmul nostru spre binele tuturor și suntem o îmbrățișare a tuturor.

Însă le mulțumesc, în mod special, celor care ne-au ajutat, ne-au protejat, ne-au iubit în toți acești ani. Nu se poate face nimic bun decât în comuniune. Pentru acest lucru vă mulțumim și vă suntem recunoscători.

Iar cum Sfântul Nicolaos al Mirelor Lichiei e pentru noi începutul dăruirii, predica de acum e darul meu pentru dumnevoastră, pentru toți cititorii noștri, și vă asigur că sunteți în rugăciunile mele continuu. Pentru că eu mă rog ca citirile dumneavoastră să rodească în dumneavoastră, cu harul lui Dumnezeu, ca să fie sămânța schimbării fundamentale a dumneavoastră.

La mulți ani, să primiți de la Dumnezeu multă putere de muncă, multă bucurie și pace, și să vă rugați și pentru noi, cei care vă slujim în fiecare zi! Amin.


[1] Scrisă în ziua de 5 decembrie 2016, zi cu soare, frumoasă, de luni, cu 6 grade la ora 13.00.

[2] A se vedea: http://www.teologiepentruazi.ro/category/cartile-online-ale-familiei-piciorus/.

14 comentarii la „Predica la 10 ani de online [6 decembrie 2016]”

 1. Sfântul Nicolae să vă ocrotească în continuare, preacucernice Părinte, împreună cu Maica Domnului, să vă dea sănătate și putere de muncă, luminare și viață frumoasă alături de doamna preoteasă. Multe bucurii și la mulți ani!

  1. Multă putere de muncă și bucurie, Părinte Ovidiu, și vă mulțumesc pentru comentariu!

   Încercăm să facem ce e bine în fața lui Dumnezeu și a oamenilor.

   Numai bine!

 2. Părinte drag, de aici de la Oradea, numai gânduri curate, pline de pace și bucurie.

  Vă mulțumesc încă odată pentru tot ceea ce faceți pentru mântuirea noastră, aici, la nivel online și nu numai. Cuvântul dumneavoastră, deși greu, chiar obositor, este viu și plin de teologie sfințitoare. Pe mine mă zidește și-mi oferă multă bucurie sufletească, deoarece el mă conduce spre pacea și trăirea întru Hristos.

  Și fiindcă azi, de ziua Sfântului Nicolaos al Mirilor Lichiei, împliniți 10 ani de dăruire și milostenie continuă la nivel online, vă urez „La mulți ani!”, iar bunul Dumnezeu să vă dea sănătate și multă putere de muncă pentru a vă putea duce la îndeplinire toate proiectele propuse și începute. Doamne-ajută!

  1. Vă mulțumim foarte mult, domnule Călin!

   Și bucuria și rugăciunile dumneavoastră ne ajută foarte mult și ne bucură!

   Numai bine! Și Dumnezeu să vă întărească în toate zilele, pentru ca să vă bucurați alături de familia dumneavoastră! Toată binecuvântarea din partea mea!

 3. Binecuvântați, părinte! Mă alătur și eu urându-vă la mulți ani dumneavoastră și platformei dumneavoastră online! Dumnezeu să vă dea sănătate și nu vă opriți din scris!

  1. Dacă vă rugați pentru noi, domnule Andrei George, eu cred că Dumnezeu ne va întări pe fiecare zi!

   Vă doresc numai bine, vă mulțumesc pentru comentariu și Dumnezeu să vă sprijine în toate zilele vieții dumneavoastră!

 4. Cred că a vrut Bunul Dumnezeu să începeți această mare lucrare în ziua Sfântului Nicolae pentru că întreaga platformă a Sfințeiei voastre stă sub semnul milostivirii. Dumnezeu și Preasfânta Sa Maică să vă întărească! La mulți ani platformei Teologie pentru azi!

  1. Domnule Liviu,

   milostivirea trebuie să caracterizeze pe toată lumea! Ce facem noi poate să facă oricine, dacă dorește să Îi slujească lui Dumnezeu și oamenilor.

   Însă vă mulțumim pentru urare și pentru că vă bucurați pentru noi! Numai bine! Pentru că fiecare zi e o sărbătoare, dacă ne bucurăm duhovnicește.

 5. E curios că sfinția voastră spuneți că „ce facem noi poate să facă oricine” pentru că alții s-ar feri să spună acest lucru. Pare că le cereți oamenilor prea mult. Pe de-o parte. Iar pe de altă parte, alții în locul dumneavoastră nu ar spune așa, pentru că nu ar gândi astfel. Ceea ce ați făcut pe platforma „Teologie pentru azi” e monumental și nu poate fi ajuns cu ușurință. Știți și dumneavoastră și știm și noi. Nu vă gândiți însă că unii s-ar putea prevala de aceste afirmații ale sfinției voatre, făcute din smerenie, pentru a vă minimaliza?
  Vă doresc și eu mult ajutor de la Dumnezeu și multe bucurii, la mulți ani!

  1. Domnul meu,

   oricine te poate minimaliza sau maximaliza în capul lui. Are tot dreptul să o facă, dacă crede că trebuie să te invidieze sau, dimpotrivă, să te iubească. Problema de fond e asta: cine ești tu, cu adevărat, în fața lui Dumnezeu și în inimile oamenilor care cu adevărat te cunosc.

   Căci dacă cineva te minimalizează, iar tu ești mare, nu pățești nimic. Dar dacă tu ești mic și cineva sau mai mulți vor să te facă, cu tot dinadinsul, să pari „mare”, „erudit”, „cel mai”, acest lucru nu îți aduce nimic în plus, pentru că sunt exagerări

   Pe mine nu mă interesează ce spun oamenii care nu mă cunosc și nici nu mă înțeleg. Pot spune orice.

   Ci pe mine mă interesează ce spun cei care mă înțeleg și se bucură să mi-o spună în față, dar și cei care mă înțeleg…dar mă răstălmăcesc din diverse motive. Dacă primii îmi sunt prieteni, ceilalți îmi sunt dușmani fără niciun motiv.

   Iar eu îi compătimesc pe cei care vor să mă „înnegrească” lingvistic, deși ei știu că mint cu nerușinare.

   Vă mulțumesc pentru comentariu, vă doresc numai bine, și efortul de a-mi scrie să vă fie răsplătit de Dumnezeu, Cel care răsplătește toate fiecărui om în parte!

 6. La mulți ani vă spun și eu, Dumnezeu să vă ajute și să vă dea putere să mergeți mai departe și vă mulțumim din suflet pentru luminarea pe care o aduceți în sufletele noastre prin tot ceea ce scrieți pe Teologie pentru azi! Hristos să vă bucure în vecii vecilor!

  1. Și eu vă mulțumesc pentru comentariu și pentru că ne citiți!

   Vă doresc numai bine, domnule Marian!

   Sărbători fericite și multă sănătate!

 7. E uluitor într-adevăr ceea ce ați realizat în acești ani pe Teologie pentru azi. Pare incredibil, ireal. Ați făcut un efort supraomenesc. Eu nu pot să spun altceva. Ai impresia că nu se mai termină. E greu să mai egaleze cineva o platformă de o asemenea altitudine teologică și intelectuală.
  Cred că mulți se folosesc zilnic foarte mult de scrierile sfinției voastre și ale domnei preotese, dar cred că și enervați foarte mult pe unii, care v-ar mânca de vii, dacă ar putea, văzând câte faceți. Sper să puteți să faceți față invidiei crescânde și răutății unora. Îmi dau seama cât de grea trebuie să fie crucea pe care trebuie să o purtați.
  Dumnezeu să vă întărească și să vă dăruiască multă sănătate și putere de muncă în tot ceea ce faceți! Rugați-vă cât mai mult la Maica Domnului, Ea e mare ajutătoare în toate ispitele și necazurile noastre!

  1. Vă mulțumesc foarte mult, doamnă Tatiana Simina, pentru vederea profundă și pentru compătimire!

   Ambele sunt două virtuți ortodoxe neapărate în viața unui om. Pentru că, pe de o parte, trebuie să vedem profund oamenii și, în același timp, trebuie să îi compătimim în eforturile lor ascetice.

   Iar dumneavoastră vă dovediți, în relație cu noi doi, un astfel de om: care vede, care înțelege oamenii și îi compătimește frățește!

   Dumnezeu să vă răsplătească pentru cuvintele bune și pentru rugăciune și pentru bucurie și pentru comentariul atât de frumos! Să aveți parte de sărbători cu multă sfințenie și bucurie dumnezeiască! La mulți ani și numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.