Teologie pentru azi

O platformă ortodoxă pentru o reală postmodernitate

kayseri evden eve nakliyat eşya depolama kayseri eşya depolama kayseri kiralık asansör

Mântuirea este eclesială (conferință online)

146. Mantuirea este eclesiala

Pagina sursă a cărții.

PDFEPUBTorrent

E a doua mea conferință online. Prima se numește Despre nimic.

Did you like this? Share it:

Previous

Psalmul 34, cf. LXX

Next

Antim Ivireanul: avangarda literară a Paradisului [102]

7 Comments

 1. Meletie Adelfos

  Excelentă prelegere, Preacucernice Părinte! Ați atins puncte arzătoare și foarte importante pentru înțelegerea ortodoxă a ceea ce este Biserica., mergând de la Scriptură la Sfinții Părinți și de la accepțiunea generală la o vedere mistică tot mai profundă a ei ca arcă a mântuirii și trup al lui Hristos, în care fiecare avem o existență individual-comunională. Binecuvântați și Sărbători fericite!

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Numai bine, Frate Meletie, și toată binecuvântarea din partea mea!

   Vă mulțumesc pentru comentariul dumneavoastră și mă bucur că ați receptat frumos ultima mea conferință online!

   Sărbători fericite și multă pace!

 2. Marian

  Da, minunată pledoarie pentru Biserica Una a lui Hristos! Eu nu pricep cum de nu înțeleg ereticii că nu pot să existe mai multe „biserici”, că Hristos nu poate să aibă mai multe „trupuri”, ci unul singur. Dumnezeu să vă dea sănătate Părinte! Sărbători fericite!

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Domnule Marian,

   încă din secolul 1 după Hristos, adică din secolul în care s-a înființat Biserica lui Hristos, au început să apară pseudo-bisericile care rivalizau cu Biserica lui Hristos. Ele erau paralele cu Biserica, ca și azi, dar se considerau „adevărata Biserică” a lui Hristos. Tocmai de aceea, sectele „creștine” ale primelor 3-4 secole au scris cărți și au avut un cult propriu și fiecare se considera „biserica” lui Hristos, deși știau foarte bine că Biserica…este una. La fel au făcut și cele de după secolul 4, până azi.

   Așa că ceea ce se petrece acum nu e diferit deloc față de ceea ce s-a petrecut în vechime. Pentru că, deși știau și știu că Biserica e una, fiecare nouă formațiune religioasă se declară „unica biserică” a lui Dumnezeu.

   Iar confesiunile eterodoxe actuale nu sunt interesate de Biserică, chiar dacă toate se bat cu pumnul în piept că sunt „biserica lui Hristos”, pentru că scopul lor e să paraziteze locul Bisericii în lume și nu să intre în Biserica lui Hristos.

   Adică își asumă, cu nerușinare, statutul eclesial, chiar dacă știu că ele nu vin de la Cincizecime și nu au nimic de-a face cu Biserica lui Hristos.

   Vă doresc numai bine, mulțumesc pentru comentariu, sărbători fericite!

 3. Irina

  Sărut mâna Părinte. Din expunerea sfinției voastre am înțeles că, pentru mântuire, e nevoie să fii în Biserica una a lui Hristos, cum zice Sfântul Ciprian al Cartaginei, fiindcă nu există mântuire în afara Bisericii, dar și că trebuie să te nevoiește și să ai pocăință adâncă, urmând Sfântului Sisois cel Mare. E corect?

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Da, ați înțeles bine, doamnă Irina!

   Trebuie să fii în Biserică…dar și să trăiești ca Biserica, adică în sfințenie.

   Numai bine! Mulțumesc pentru comentariu! Sărbători fericite!

 4. Irina

  Mă iertați, am vrut să zic: să te nevoiești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

ücretsiz porno