8 comentarii la „Mântuirea este eclesială (conferință online)”

 1. Excelentă prelegere, Preacucernice Părinte! Ați atins puncte arzătoare și foarte importante pentru înțelegerea ortodoxă a ceea ce este Biserica., mergând de la Scriptură la Sfinții Părinți și de la accepțiunea generală la o vedere mistică tot mai profundă a ei ca arcă a mântuirii și trup al lui Hristos, în care fiecare avem o existență individual-comunională. Binecuvântați și Sărbători fericite!

  1. Numai bine, Frate Meletie, și toată binecuvântarea din partea mea!

   Vă mulțumesc pentru comentariul dumneavoastră și mă bucur că ați receptat frumos ultima mea conferință online!

   Sărbători fericite și multă pace!

 2. Da, minunată pledoarie pentru Biserica Una a lui Hristos! Eu nu pricep cum de nu înțeleg ereticii că nu pot să existe mai multe „biserici”, că Hristos nu poate să aibă mai multe „trupuri”, ci unul singur. Dumnezeu să vă dea sănătate Părinte! Sărbători fericite!

  1. Domnule Marian,

   încă din secolul 1 după Hristos, adică din secolul în care s-a înființat Biserica lui Hristos, au început să apară pseudo-bisericile care rivalizau cu Biserica lui Hristos. Ele erau paralele cu Biserica, ca și azi, dar se considerau „adevărata Biserică” a lui Hristos. Tocmai de aceea, sectele „creștine” ale primelor 3-4 secole au scris cărți și au avut un cult propriu și fiecare se considera „biserica” lui Hristos, deși știau foarte bine că Biserica…este una. La fel au făcut și cele de după secolul 4, până azi.

   Așa că ceea ce se petrece acum nu e diferit deloc față de ceea ce s-a petrecut în vechime. Pentru că, deși știau și știu că Biserica e una, fiecare nouă formațiune religioasă se declară „unica biserică” a lui Dumnezeu.

   Iar confesiunile eterodoxe actuale nu sunt interesate de Biserică, chiar dacă toate se bat cu pumnul în piept că sunt „biserica lui Hristos”, pentru că scopul lor e să paraziteze locul Bisericii în lume și nu să intre în Biserica lui Hristos.

   Adică își asumă, cu nerușinare, statutul eclesial, chiar dacă știu că ele nu vin de la Cincizecime și nu au nimic de-a face cu Biserica lui Hristos.

   Vă doresc numai bine, mulțumesc pentru comentariu, sărbători fericite!

 3. Sărut mâna Părinte. Din expunerea sfinției voastre am înțeles că, pentru mântuire, e nevoie să fii în Biserica una a lui Hristos, cum zice Sfântul Ciprian al Cartaginei, fiindcă nu există mântuire în afara Bisericii, dar și că trebuie să te nevoiește și să ai pocăință adâncă, urmând Sfântului Sisois cel Mare. E corect?

  1. Da, ați înțeles bine, doamnă Irina!

   Trebuie să fii în Biserică…dar și să trăiești ca Biserica, adică în sfințenie.

   Numai bine! Mulțumesc pentru comentariu! Sărbători fericite!

 4. Ar mai fi de adăugat și faptul ca nici mucenicie nu este inafara Bisericii, conform învățăturii Sfinților Părinți ca Sf. Ciprian, Irineu de Lyon, și mulți alții, și conform și canoanelor 9 și 34 Laodiceea, or păcatul ereziei și al schismei nu poate fi spălat nici măcar de mucenicie. Însă, după cum și Sf. Ambrozie al Milanului sau Sf. Ioan Gura de Aur susțin, cei din rândul catehumenilor ce au mucenicit sunt considerați tot martiri ai lui Hristos, chiar daaa nu au îndeplinit încă botezul. Minunate sunt căile Domnului și lucrarea preainteleptei Sale Biserici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *