Cine și de ce a stabilit praznicul Tuturor Sfinților în prima duminică după Cincizecime?

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

Întrebări și răspunsuri teologice
(vol. 1)

*

67. Cine și de ce a stabilit praznicul Tuturor Sfinților în prima duminică după Cincizecime?

L-a stabilit Împăratul Leon al VI-lea cel Înțelept sau Filosoful [născut pe 19 septembrie 866 și adormit pe 11 mai 912, la vârsta de 45 de ani[1]] în cinstea Sfintei sale soții, a Sfintei Împărătese Teofano [Θεοφανώ], pomenită pe 16 decembrie[2]. Mai înainte de canonizarea ei de către Biserică, Împăratul a dorit să ridice o Biserică cu hramul ei. Și pentru că atât Sfânta Teofano, cât și mai marii Bisericii, s-au împotrivit acestui lucru, Împăratul a zidit Biserica și i-a dat hramul Tuturor Sfinților[3]. „Căci, zicea Împăratul, că de va fi Teofano Sfântă, apoi să se prăznuiască [ea] împreună cu toți Sfinții”[4] Bisericii.


[1] A se vedea: https://en.wikipedia.org/wiki/Leo_VI_the_Wise.

[2] Idem: http://www.synaxarion.gr/gr/sid/1466/sxsaintinfo.aspx.

Sfânta Împărăteasă Teofano a împărățit între 29 august 886 și 893, adormind în ziua de 1o noiembrie 893 și a fost înmormântată în Biserica Sfinții Apostoli din Constantinopol, cf. https://en.wikipedia.org/wiki/Theophano_Martiniake.

[3] Viețile Sfinților  pe luna decembrie, retipărite și adăugite cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române după ediția din 1901-1911, ed. a 2-a, ed. îngrijită de Arhim. Ioanichie Bălan, Editura Episcopiei Romanului, Mănăstirea Sihăstria, 2000, p. 316.

[4] Ibidem. Lucru confirmat și aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Theophano_Martiniake.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *