S-a născut în Bitleem

Fiul lui Dumnezeu, Unul din Preasfânta Treime, a luat trup din Preacurata Fecioară Maria, S-a făcut om și S-a născut în peșteră, în Bitleem, ca să-l mântuiască pe om.

Iar oamenii, cu foarte puține excepții, nu L-au cunoscut și nu I s-au închinat. Dimpotrivă, Irodis, aflând profeția, că în Bitleem are să Se nască Mesia, a vrut să-L omoare. Și a omorât 14.000 de prunci, ca să se asigure.

Însă, peste mulți ani, certându-se cu Hristos și căutând să-L prindă ca să-L omoare, iudeii îi reproșau că este din Galilea și că Mesia trebuie să vină din Bitleem: „[Iar] alții ziceau: «Nu cumva din Galilea vine Hristos? Nu a spus Scriptura că din sămânța lui David și din Bitleem, [din] satul de unde era David, vine Hristos?»” (In. 7, 41-42)[1].

Deci știau profeția. Să fi uitat ei sau să nu fi aflat despre evenimentele petrecute cu vreo 33 de ani în urmă, la nașterea Domnului?

Să nu fi aflat despre omorârea pruncilor? Sau despre venirea magilor din Persia și Babilon, deși a fost un eveniment care a tulburat tot Ierusalimul (cf. Mt. 2, 3)? Și avea și de ce, pentru că din Asiria și Babilon nu veniseră vreodată regi decât ca să ia în robie Ierusalimul, nu ca să se închine împăratului lui Israil.

Așadar, aceștia care știau profeția despre nașterea lui Mesia în Bitleem, să nu fi cunoscut ei ce se petrecuse la Bitleem doar cu vreo 3 decenii mai înainte, să nu fi știut despre mărturiile aduse despre Hristos sau despre uciderea pruncilor pentru a-L omorî pe Mesia?

Sau știau dar mințeau cu tupeu?

Îi strigau acest lucru în față lui Hristos și răspândeau această minciună între oameni, ca să-i convingă că El nu poate fi Mesia, pentru că nu ar fi fost născut în Bitleem.

Însă, ceea ce este încă și mai smeritor pentru noi, este că Domnul nu le-a răspuns nimic, nu i-a contrazis, nu a intrat în polemică cu ei, nu le-a reamintit evenimentele petrecute la nașterea Sa, fapt care, poate, i-ar fi amuțit, cel puțin pe moment.

Le mărturisea despre Sine că este Hristos, că este trimis de Tatăl și că El Îl știe pe Tatăl, că este Pâinea care S-a pogorât din cer, că îi va adăpa cu râuri de apă vie pe cei ce vor crede în el etc. (a se vedea cap. 6 și 7 din Evanghelia lui Ioannis, capitole care sunt ilustrative pentru a vedea cum funcționa, și pe atunci, manipularea mulțimilor prin zvonuri și minciuni, ca și în zilele noastre).

Dar nu le-a dat răspuns, că El S-a născut în Bitleem, atunci când aceia Îl sfidau în față. Sfântul Evanghelist Ioannis nu ne spune nimic despre faptul că Domnul le-ar fi replicat ceva.

E încă o dovadă a faptului că Domnul Hristos a îndurat multe minciuni și umilințe, pentru ca să ne dea, tuturor, o pildă de răbdare când oamenii răspândesc minciuni și calomnii la adresa noastră, sfidând, uneori, realitatea cea mai evidentă.


[1] A se vedea traducerea Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș:

http://www.teologiepentruazi.ro/2015/12/02/ioannis-cap-7-37-53-cf-byz/.

Și:  http://www.teologiepentruazi.ro/2016/05/10/evanghelia-dupa-ioannis/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *