Pot avea doi oameni același Înger păzitor?

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

Întrebări și răspunsuri teologice
(vol. 1)

*

69. Pot avea doi oameni același Înger păzitor?

Sfântul Nifon [Νήφων], Episcopul Constantianisului [Κωνσταντιανὴς], e pomenit pe 23 decembrie[1]. Și în Viața românească a Sfântului Nifon ni se spune că acesta avea harisma de a „vedea sufletele oamenilor ieșind din trupuri”[2], atunci când oamenii mureau, dar și pe aceea de a-i vedea pe Îngerii lui Dumnezeu, cât și pe demoni.

Din acest motiv, la un moment dat, i-a văzut pe demoni cum târau un suflet în Iad, pentru că acest suflet era al unui om care se spânzurase[3]. Iar Îngerul păzitor al celui spânzurat mergea plângând, pe când demonii se bucurau de pierderea celui ce se spânzurase[4].

Și tot în mod extatic, după cum văzuse și lucrurile anterioare, Sfântul Nifon a văzut cum „i s-a poruncit de la Dumnezeu Îngerului celui ce plângea, ca să meargă în cetatea Romei și acolo să păzească un prunc de curând născut și [care fusese] botezat în acea vreme”[5].

De unde înțelegem că un Înger păzitor poate păzi și un alt om, dar numai după ce moare cel pe care l-a păzit toată viața. Și că Îngerul păzitor este dăruit de Dumnezeu numai celor botezați ortodox.


[1] Cf. http://www.synaxarion.gr/gr/sid/1518/sxsaintinfo.aspx.

[2] Viețile Sfinților  pe luna decembrie, retipărite și adăugite cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române după ediția din 1901-1911, ed. a 2-a, ed. îngrijită de Arhim. Ioanichie Bălan, Editura Episcopiei Romanului, Mănăstirea Sihăstria, 2000, p. 460.

[3] Idem, p. 461. [4] Ibidem. [5] Ibidem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *