Care este acum puterea demonilor?

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

Întrebări și răspunsuri teologice
(vol. 1)

*

71. Care este acum puterea demonilor?

Și tot în Viața românească a Sfântului Nifon al Constantianisului găsim dialogul lui cu un demon, din care aflăm răspunsul la întrebarea de față. Sfântul Nifon l-a văzut pe un demon, izmir eskort ilan la miezul zilei, intrând în cetatea pe care el o păstorea. Și l-a întrebat de ce a îndrăznit să vină[1]. Iar demonul i-a răspuns: „Am auzit de tine că ești aici și am venit ca să te sfărâm [dimpreună] cu oile tale”[2], adică cu credincioșii pe care el îi păstorea duhovnicește ca Episcop.

Și Sfântul Nifon i-a zis: „Neputinciosule, însuți fiind sfărâmat [de Hristos Domnul], cum voiești a mă sfărâma pe mine? Eu am văzut un nevoitor luptându-se cu voi și treizeci de diavoli au slăbit luptându-se cu el. Deci, cine nu va râde de neputința voastră?”[3]. Și diavolul îi răspunde Sfântului Nifon și ne răspunde și nouă la întrebare: „Nu te mira de aceasta, că de-aș fi avut puterea cea dintâi [asupra oamenilor], puțin mi-ar fi lipsit a te sfărâma. Dar de când S-a răstignit Hristos, [eu] sunt neputincios cu adevărat”[4].

Pentru că Domnul le-a luat toată puterea lor asupra noastră și demonii nu mai pot decât să ne ispitească. Numai dacă noi le dăm din nou putere asupra noastră, prin păcatele noastre, ei ne stăpânesc și ne fac rău.


[1] Viețile Sfinților  pe luna decembrie, retipărite și adăugite cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române după ediția din 1901-1911, ed. a 2-a, ed. îngrijită de Arhim. Ioanichie Bălan, Editura Episcopiei Romanului, Mănăstirea Sihăstria, 2000, p. 466.

[2] Ibidem. [3] Ibidem. [4] Ibidem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *