Câți ani a suferit Sfântul Profet Iov?

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

Întrebări și răspunsuri teologice
(vol. 1)

*

73. Câți ani a suferit Sfântul Profet Iov?

În Viața Sfintei Cuvioase Singlitichi [Συγκλητικὴ], scrisă de Sfântul Atanasios cel Mare[1], ni se spune că Sfântul Iov a suferit timp de 35 de ani [πέμπτον καὶ τριακοστὸν ἔτος/ quinque et triginta annos][2].

Sfântul Iov e pomenit pe 6 mai[3]. Iar în Sinaxarul grecesc al Sfântului Iov găsim că el a suferit 7 ani, numiți aici „7 ani de răbdare [ἑπταετὴ ὑπομονὴ]”, după care a mai trăit 140 de ani și a adormit la vârsta de 240 de ani, pe la anul 1.650 înainte de Hristos Domnul, adormind în pace[4].

În Viața românească a Sfântului Iov ni se spune: „șapte ani și jumătate l-au mâncat viermii de viu pe Iov”[5]. Adică atâția ani a suferit. Și când Dumnezeu l-a vindecat de boală, el era „sănătos ca la 30 de ani și frumos și vesel”[6], după care a mai trăit încă 140 de ani și a adormit la vârsta de 248 de ani[7].

În Orthodox Wiki ni se confirmă două din cele 3 date oferite de Viața românească: încă 140 de ani de viață după perioada de suferință și a adormit la 248 de ani, spunându-ni-se faptul că suferințele sale au început la vârsta de 79 de ani[8]. Pe cale de consecință, adunând 79 cu 140 rezultă 219 ani. Și dacă scădem 219 din 248 rezultă 29 de ani de suferință.

Și în Viața americană a Sfântului Iov găsim cei 140 de ani și că a adormit la vârsta de 248 de ani[9], dar nu ni se vorbește despre perioada de suferință.


[1] Este cuprinsă în PG 28, col. 1485-1558.

[2] Cf. PG 28, col. 1551-1552/ Viețile Sfinților pe luna ianuarie, ed. BOR 1993, p. 117.

[3] A se vedea: http://www.synaxarion.gr/gr/sid/3036/sxsaintinfo.aspx. [4] Ibidem.

[5] Viețile Sfinților pe luna mai, ed. BOR 1996, p. 130. [6] Idem, p. 131. [7] Idem, p. 132.

[8] Cf. https://orthodoxwiki.org/Job_the_Long-suffering.

[9] Cf. http://www.holy-transfiguration.org/library_en/saints_much.html.

2 comentarii la „Câți ani a suferit Sfântul Profet Iov?”

 1. Toate ca toate, scrieti faceti, dar nu ziceti nimic de pesedizarea Romaniei, de ciuma rosie care ne inghite cu totul si la fel nu ziceti nimic despre coruptia din Romania din Biserica, despre saracia oamenilor si despre clanurile mafiote care ne omoara pe strada. Eu asteptam mai multe de la preoti, mai ales de la cei care scriu pe net.

  1. Domnule Axinte,

   partidul aflat acum la putere a fost ales legitim în România, adică a fost ales de poporul care a votat. Și dacă ești votat de popor, atunci conduci țara. Și dacă conduci țara, cu acordul poporului, nu ești „o molimă”, ci ești expresia voinței populare.

   Iar corupția din România, din Biserică, din întreaga lume…e mai întâi de toate o corupție interioară. Pentru că patima lăcomiei și cea a iubirii de bani sunt cele care stau la baza corupției instituționale. Iar eu vorbesc toată ziua împotriva păcatelor și a patimilor umane, ca oricare alt Slujitor al Bisericii, pentru că lupta noastră e cu păcatul din noi.

   Așa că nu sunt corupți interior doar cei care fură și sunt prinși și sunt dați la televizor, ci sunt corupți interior și cei care nu cred, care drăcuie, care mint, care nu iubesc pe oameni, care disprețuiesc legile și buna conviețuire. Adică fiecare dintre noi suntem corupți, pentru că suntem păcătoși.

   Cuvântul corupție vine din latină, de la corruptio, corruptionis, și e sinonim cu boală. Iar dacă vorbim de boală, toți suntem bolnavi de păcat, într-o mai mare sau mai mică măsură. Iar Biserica e spitalul nostru duhovnicesc, al celor care recunoaștem că suntem bolnavi de boala păcatului.

   Da, oamenii sunt săraci, și Preoții trăiesc toată ziua printre cei săraci, la rândul lor ei având un trai modest. Iar clanurile mafiote sunt și la noi și în țări mai civilizate, după cum sunt și grupări extremiste, revanșarde și teroriste. Și există toate acestea, pentru că oamenii care le compun își exacerbează patimile și nu doresc să și le vindece. Sau își folosesc libertatea pentru a păcătui și nu pentru a construi la nivel social.

   Dacă așteptați mai mult de la Preoții care scriu online e un lucru bun. Eu unul vă pot ajuta cu câteva cărți, scrise de mine, pe care le dăruiesc tuturor în mod gratuit. Le găsiți aici.

   Dacă găsiți în altă parte mai multe cărți ale unui autor date gratuit, să mă anunțați și pe mine. Și eu sunt în căutarea celor care se dăruie spre folosul oamenilor.

   Eu zic, domnule Axinte, să fiți mai atent la ceea ce faceți dumneavoastră și să vorbiți despre ceea ce faceți! Așa sunteți credibil. Vă doresc numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.