Sfântul Maximos Brancovici, Mitropolitul Țării Românești [18 ianuarie]

În Marele Sinaxar grecesc, pe 18 ianuarie, e pomenit și Sfântul Maximos, Episcopul Ungrovlahiei [Ὁ Ἅγιος Μάξιμος Ἐπίσκοπος Οὐγγροβλαχίας], care a adormit în anul 1546.

El s-a născut în Serbia și a fost fiul Sfântului Stefan Brancovici cel Orb [Στεφάνου Βράνκοβιτς τοῦ Τυφλοῦ], pomenit pe 10 decembrie, Domnul Serbiei, și al Sfintei sale soții, Anghelinas [Ἀγγελίνας] Doamna, pomenită pe 30 iulie.

Ca mirean s-a numit Gheorghios [Γεώργιος], s-a făcut Monah în Serbia, din cauza turcilor el a fugit în România și astfel a fost hirotonit Mitropolit al Ungrovlahiei. La bătrânețe s-a retras în Serbia, la Mănăstirea Crusentol [Κρούσεντολ], unde a adormit după o lungă boală.

Nicolae Iorga (a se vedea sursa de aici, p. 10) spune că el a fost Mitropolit al Țării Românești între Sfântul Nifon și Macarie Tipograful și că a fost hirotonit în 1507.

Această Sfântă Icoană a sa am găsit-o aici:

Sfantul Maximos al Ungrovlahiei

Și din aceeași locație am aflat că Sfintele sale Moaște sunt întregi și nestricate în Mănăstirea Cupinovo [Κουπίνοβο] din Serbia.

Căutând Mănăstirea Cupinovo am găsit pagina sa din Wikipedia grecească: Τζούρατζ Μπράνκοβιτς (δεσπότης), dar și pagina mamei sale și a tatălui său.

Numele său de familie, în sârbă, se scrie astfel: Бранковић [Brancovici]. Și aflăm din pagina sa citată supra că Sfântul Maximos s-a născut în 1461 și a adormit în anul 1516. Și că el a conlucrat cu Sfântul Nifon al Ungrovlahiei la reorganizarea Bisericii noastre. După care aflăm că el a fost canonizat în anul 1523.

De unde însă diferența dintre 1516 și 1546 pentru anul morții sale?

Și Sfânta sa mamă își are Sfintele Moaște la Mănăstirea Cupinovo.

Însă, din locația de aici, vedem că vechea Mănăstirea Купиново e în ruină. Poate că există una nouă, unde se păstrează acum Sfintele Moaște.

Dar lucrul important e acela că trebuie să îl recuperăm pe Sfântul Maximos Brancovici, Mitropolitul Țării Românești, și ca Sfânt al românilor. Așa cum am făcut cu Sfântul Nifon, cu care el a conlucrat. Pentru că Sfântul Nifon l-a hirotonit Episcop de Râmnic la Curtea de Argeș sau la Târgoviște în anul 1505 [χειροτόνησε τον Μάξιμο επίσκοπο Ramnic στο Curtea de Arges ή στο Tirgoviste το 1505].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *