Cât timp au fost chinuiți Sfântul Sfințit Mucenic Climis, Episcopul Ancirei, și Sfântul Mucenic Agatanghelos?

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

Întrebări și răspunsuri teologice
(vol. 1)

*

76. Cât timp au fost chinuiți Sfântul Sfințit Mucenic Climis, Episcopul Ancirei, și Sfântul Mucenic Agatanghelos?

Timp de 28 de ani! Acest lucru ni-l spune Sfântul Simeon Metafrastul în ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΚΛΗΜΕΝΤΟΣ ΑΓΚΥΡΑΣ [Viața și nevoința Sfântului Sfințit Mucenic Climis al Ancirei][1]: ὀκτὼ  καὶ εἴκοσιν ἔτη/ viginti et ocno annos[2]. Cei 28 de ani sunt confirmați și de ediția românească a Vieților Sfinților, unde avem tradus textul grecesc[3], cât și de Marele Sinaxar grecesc: εἴκοσι ὀκτὼ[4].

Nichiforos Callistos Xantopulos, în opera sa, Istoria bisericească, în cartea a VII-a, ne spune că Sfinții Climis și Agatanghelos i-au întrecut pe toți Sfinții de dinaintea lor în pătimirea lor, pentru că 28 de ani au suferit chinuri pentru Hristos[5].


[1] Cuprinsă în PG 114, col. 815-894.

[2] PG 114, col. 869-870 și 893-894.

[3] Viețile Sfinților pe luna ianuarie, ed. BOR 1993, p. 494.

[4] Cf. http://www.synaxarion.gr/gr/sid/1851/sxsaintinfo.aspx.

[5] PG 145, col. 1233-1234/ Viețile Sfinților pe luna ianuarie, ed. BOR 1993, p. 499.

2 comentarii la „Cât timp au fost chinuiți Sfântul Sfințit Mucenic Climis, Episcopul Ancirei, și Sfântul Mucenic Agatanghelos?”

 1. Uluitor, un martiriu continuu de 28 de ani! Ca și suferința Sfântului Iov, de care ne-ați vorbit zilele trecute (https://www.teologiepentruazi.ro/2017/01/10/cati-ani-a-suferit-sfantul-profet-iov/). Ce sunt durerile noastre pe lângă a fi torturat neîncetat timp de aproape 3 decenii? Mulțumesc foarte mult pentru că ne aduceți în atenție aceste lucruri, pentru că sunt în măsură să ne îmbărbăteze și pe noi în ispite și în greutăți. Sărut mâna, Părinte, multă sănătate și tărie să vă dea Dumnezeu!

  1. Numai bine, doamnă Ioana!

   Da, e copleșitoare mucenicia celor doi Sfinți Părinți astăzi pomeniți! Pentru că au fost vindecați de mai multe ori de Îngerul Domnului, după grele chinuri…iar Domnul le-a vestit în vedenie despre cât de mare va fi perioada în care ei vor fi chinuiți. Și amândoi I-au mulțumit lui Dumnezeu că le dă acest mare dar de a suferi pentru El.

   Așa că noi putem învăța de la Sfinții astăzi pomeniți nu numai că suferințele pentru Dumnezeu și întreaga noastră asceză sunt mântuitoare, dar și că trebuie să Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne dă posibilitatea să fim chinuiți, umiliți și îndurerați pentru numele Lui.

   Mult spor în tot ceea ce faceți! Și vă mulțumesc pentru comentariu. Numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *