Forța manipulării

Ce este manipularea? Este ducerea unora unde vrei tu. A redirecționa gândirea oamenilor. A influența o mulțime de oameni…ca să gândească așa după cum vrei tu, pentru că tu ești interesat să le vinzi o realitate contrafăcută. O minciună.

Și a manipula pe alții e ca și cum ai…schimba capetele oamenilor dintr-o fotografie. Faci o fotografie normală, realistă, toți sunt la locurile lor, toți sunt prinși în fotografie așa cum i-ai găsit…dar mai apoi umbli la fotografie și schimbi capetele oamenilor, între ei, în mod aleatoriu. Și atunci nu mai prezinți adevărul într-o fotografie, ci mistificarea adevărului.

La fel e și când minți despre lucrurile pe care le-ai trăit: vorbești despre o altă istorie. Una e ce ai văzut și ce ai trăit și alta lași în memoriile tale. Și dacă faci asta, atunci falsifici istoria ta personală, dar și istoria altora.

De ce  vor oamenii să ne manipuleze? Pentru ca să mergem pe o cale greșită. Pe calea pe care ei vor să ne-o indice. Și dacă îi credem, ajungem să vedem lumea în mod deformat.

Jumătățile de adevăr sunt manipulare. Aluziile false sunt manipulare. Ascunderea anumitor detalii e manipulare. Prezentarea, de fațadă, a unui scop, pe când tu urmărești alt scop, e manipulare.

Există spații online unde se muncește, unde oamenii sunt transparenți, pe când există spații unde oamenii se ocupă doar cu manipularea publicului cititor. Și manipularea publicului se face prin informații tendențioase, prin informații false, prin caricaturizarea unor oameni, prin descrierea lor așa cum nu sunt. Pentru că cei care manipulează sunt plătiți să manipuleze.

Da, e mare forța manipulării! Pentru că cei care manipulează sunt profesioniști sau primesc îndrumări de la profesioniști în a deforma realitatea. Și se folosesc de toate instrumentele creației online ca să impună teme, persoane, frici, isterii…calculate, gândite inginerește.

Și cei care se ocupă cu manipularea, azi fac o campanie de presă negativă, mâine instigă la protest, poimâine „albesc” un politician, răspoimâine ne prezintă un scriitor banal drept „un geniu”, peste o lună spun că au greșit și, că de fapt, produsul acela nu e atât de bun ca produsul acesta, proaspăt ieșit pe piață și tot așa.

Pentru că manipulatorii au interese și nu crezuri, au targhet financiar și nu vocație, pe ei îi interesează să stârnească un conflict, să maculeze un om, să distrugă încrederea într-o anume instituție.

Cum trebuie să ne purtăm față de…manipulatori? Să nu îi credem! Când ei ne vând răscoală, noi să spunem: „dialogul e cel mai important; aceasta e calea de urmat!”. Când ne spun să votăm pe nu știu care, noi să spunem: „dar acest om are niște probleme…el a făcut asta și asta…cu asta cum e?…dar nu era el cel care spunea asta și nu s-a ținut de cuvânt?”.

Pentru că, dacă pui întrebări manipulatorilor sau, mai ales, dacă îi pui în situația să îți explice ceva anume, i-ai dezarmat. Pentru că ei vor să îți vândă o minciună pe nemestecate…și nu să ți-o explice.

De ce nu vor să răspundă la întrebări incomode? Pentru că manipulatorii ascund realitățile incomode, fiind concentrați pe faptul de a ți-l prezenta „înger” pe individul pe care ei „îl spală” pentru opinia publică.

Există însă manipulatori de duzină, pentru vulg, dar și manipulatori cu ștaif, pentru oamenii stilați. Cei de duzină repetă sloganuri, fraze, idei prestabilite. Pe cele care le-au primit prim email sau SMS.

Cei cu ștaif, intelectualii, scriu editoriale, cărți, fac conferințe, folosindu-se de erudiția și postura lor socială, pentru „a acredita” un impostor sau o grupare de impostori. Pentru a spune că impostorii noștri sunt „cei mai buni”.

Iar impostorul e cel „care caută să înșele, profitând de necunoștința sau de buna-credință a oamenilor”. Și impostorul, ca să te înșele, te…manipulează, adică te ia prin învăluire, te îmbrobodește și te duce unde vrea el să te ducă…sau unde i s-a spus că trebuie să ne ducă pe cât mai mulți.

Manipularea, așadar, e o realitate deloc banală în complexitatea ei mefistofelică, deși e pe toate drumurile. Diverse instituții și firme ne manipulează ca să își vândă produsele, diverși publicitatori ne manipulează ca să înghițim diverse persoane și operele și viețile lor, de la nivel înalt și până în familia noastră suntem învățați să facem asta…și nu asta, să mergem așa…și nu așa…

Iar cei care ne manipulează nu ne întreabă niciodată dacă ne place sau nu ne place ceea ce ei ne spun, ci ne forțează…să credem fără rest poziția lor.

Dar de ce să facem asta? Ce, noi n-avem minte? Dar de ce nu pot să aleg eu însumi ce trebuie să fac, ci trebuie să te cred pe tine, fără niciun timp de reflecție? De ce trebuie să te cred necondiționat?

Pentru că el vrea să ne ducă unde noi nu vrem și unde noi nu ne împlinim. Vrea să ne ducă pe căi lăturalnice, improprii nouă. Și când reușește să facă acest lucru…noi suntem „victime colaterale”, „fraieri” sau cei care i-am crezut pe cuvânt pe impostori și pe manipulatorii lor de profesie.

2 comentarii la „Forța manipulării”

 1. Binecuvântaţi Părinte!

  Astăzi am înţeles că fără curăţire lăuntrică, fără jertfă continuă întru Hristos nu voi putea birui răul din mine cu binele. Şi astfel, nepregătit mă voi opune si voi lupta împotriva răului din lume, cu răul din mine … hrănindu-l şi făcându-l tot mai mare şi mai puternic.

  Şi fiindcă nu pot răspunde acestui rău lumesc cu binele, ci cu răul din mine … văd sub masca vanităţii un hâd îmbrăcat în smerenie pretinzând virtuţi şi luminări dumnezeieşti. Scăparea stă în adierea blândă a vântului ce îmi gâdilă plăcut auzul: „Doamne Iisuse Hristoase, milueşte-mă”.

  Şi pentru aceasta ţin să-i mulţumesc Părintelui Dorin şi domnului Marius Iordăchioaia[1]. De ce Marius Iordăchioaia? Fiindcă acea „impresie de iarnă”[2] îi aparţine. Cu bunăvoinţa Părintelui am să o postez mai jos:

  „impresie de iarnă

  Am primit pe adresa de email un mesaj cu propunerea de a semna o cerere de înlocuire a Mitropolitului Teofan Savu….

  L-am primit ca pe un cuțit înfipt în inimă până în prăsele. Și răsucit apoi, cu fiecare argument, tot mai adânc, în rană….

  M-am uimit de lungimea scrisorii și de insistența și mulțimea argumentelor.

  Până am înțeles că vârful cuțitului înfipt în inima mea,
  caută inima lui Hristos….”

  _______________________
  [1] http://oameni-si-demoni.blogspot.ro/2015/05/cine-este-marius-iordachioaia.html

  [2] http://oameni-si-demoni.blogspot.ro/2017/01/ai-cui-aparatori-suntem.html

  1. Orice înțelegere, domnule Călin, e de la Dumnezeu, și ea e rodul unei luminări din partea Lui.

   Pentru că demonii nu doresc să ne vedem pe noi înșine și nici pe alții, ci ei ne aduc ceața și noaptea interioare, ne aduc învălmășeala, ne aduc tulburarea. Dar Dumnezeu face lină zarea sufletului nostru, ca să înțelegem voia Lui.

   Marius Iordăchioaia e de la Piatra Neamț, adică din zona extremismului care acționează online. Și de aceea era normal ca „să treacă” și pe la el cu manifestele anti-sinodale.

   Astăzi am văzut că și-au făcut „sinaxa” lor schismatică, după modelul celei din Grecia. Așa că au început să trăiască în „ortodoxia lor”, rupți de Ortodoxia tuturor, pentru că au „adevărul lor”. Și asta e ghetoizarea, enclavizarea extremismului „ortodox” românesc! Care, dacă o vor ține tot așa, ajunge curând o comunitate aidoma stilismului etanș din România, închisă în sine, care nu discută cu nimeni. Dramatic!…

   Mulțumesc pentru comentariu! Vă doresc numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.