Diferiți, dar gândesc la fel

Cristian Tudor Popescu, născut din părinți ortodocși, este ateu. Edmond Constantinescu e adventist. Însă și Popescu și Constantinescu susțin faptul că Mihail Eminescu a fost „ateu”, lucru care nu a fost, ci un mare spirit religios și un mare înțelegător și contemplator al lumii lui Dumnezeu. 

Părintele Profesor Ioan I. Ică jr. neagă identitatea și realitatea istorică a Sfântului Sfințit Mucenic Dionisios Areopagitul, pomenit pe 3 octombrie, Sfânt Părinte Apostolic din sec. I al Bisericii, și spune că e un autor din sec. 4-5 d. Hr. El e profesor român de teologie ortodoxă. La fel îi neagă identitatea și mulți teologi romano-catolici și protestanți.

Mulți oameni iresponsabili se raportează la iarnă ca la vară, mergând cu capul gol când gerul crapă pietrele. Și ei sunt de toate confesiunile și de toate religiile. Pentru că, pentru ei, contează mai mult slava deșartă, să fie la modă, decât să fie sănătoși.

Folosim toți aceeași limbă sau limbi diferite, dar vrem un singur lucru: să comunicăm. Și locuim în același oraș, în aceeași țară, în aceeași lume, deși suntem oameni diferiți.

A fi diferiți e un dat ontologic: așa ne naștem de la Dumnezeu, ca persoane unice. Însă a gândi diferit  e o consecință a vieții pe care o ducem.

Și cu cât suntem mai aproape de Dumnezeu și de sinceritatea față de noi  înșine, cu atât înțelegem oamenii și creația și avem o gândire profundă și complexă, pe când, cu cât suntem mai depărtați de Dumnezeu și de semenii noștri, cu atât gândim mai instinctual și egoist.

Și oamenii pătimași se asociază cu cei ca ei, pe când oamenii credincioși se unesc cu cei care gândesc tot mai profund lucrurile, din perspectiva lui Dumnezeu. Și, în mod fundamental, avem de-a face cu oameni care gândesc trupește, cu oameni care gândesc intelectual și cu oameni care gândesc duhovnicește.

Însă cel mai dizgrațios lucru e ca oameni diferiți, pe care îi despart credința, neamul, profesia, să se unească în lucruri rele, în lucruri care distrug vieți și creații și valori umane neprețuite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *