Democratizarea tehnologiei

Noi, când eram copii, nu aveam voie să ne jucăm la casetofon sau să ascultăm prea mult o casetă, pentru că s-ar fi putut strica.

Iar tehnologia a evoluat rapid, doar în timpul vieții noastre, de la magnetofon la casetofon, la CD-player și apoi la computer.

Generațiile de copii și adolescenți ale zilelor noastre, pentru prima dată în istorie, folosesc o tehnologie ultraperformantă (laptopuri, telefoane mobile, iPaduri/ tablete), la care noi, la vârsta lor, nici n-am fi putut visa. Dar cu care ei s-au trezit și nu știu prea bine ce să facă și o folosesc în scopuri minimale, postând la nivel online lucruri banale, în limita în care pot ei gândi și crea ceva cu ajutorul ei.

Însă, cu toții suntem pionieri, cei care folosim internetul. Facem parte dintr-o generație de pionieri, care accesăm informații la care noi înșine și alții, altădată, nici nu am fi îndrăznit să visăm că am putea ajunge să le accesăm. Mă gândesc la manuscrise extrem de vechi, la cărți rare, la imagini și documente pentru care, pentru fiecare în parte, cu doar puțin timp în urmă (înainte de 2006), ar fi trebuit să facem călătorii lungi și costisitoare pentru a ajunge la ele. Muzee întregi pot fi „vizitate” în 3D.

Tehnologia a evoluat și evoluează extrem de rapid. Accesul la cultură și la informație este acum cu mult mai ușor decât era odinioară. De aceea, mulți tineri nici nu mai simt nevoia să stocheze mental sau în scris informațiile accesate, pentru că ei consideră că le au oricând la dispoziție. Le copiază și gata! Însă lucrul acesta vine la pachet și cu dezavantaje, din care unul, foarte serios, este al nedezvoltării puterii de discriminare.

Noi trebuia să alegem informația, pentru că nu o puteam copia toată de mână sau reține. Și asta ne ajuta să selectăm, învățam să departajăm între ce e important și ce e mai puțin important și, în definitiv, între ce e adevărat și ce e fals.

Ei iau totul în clic și pleacă, cu toată informația, care poate să fie de la câteva rânduri la zeci sau sute de pagini.

Încă mai e nevoie de biblioteci cu cărți în foaie, dar și acestea pot fi digitalizate în viitor, depinde de cât de repede ne mișcăm. Unii, în străinătate, se mișcă foarte repede. Noi, în România, venim din urmă.

Se mai pot face multe în ceea ce privește organizarea informației și ierarhizarea ei valorică, pentru ca accesul la ceea ce ai nevoie să fie mai simplu și mai direct. Acum e puțin haos, pentru că multe informații sunt oferite de motoarele de căutare în funcție de mediatizarea lor. De aceea cred că o compartimentare mai eficientă a onlineului va trebui gândită în viitor, cu atât mai mult cu cât informația crește enorm de la zi la zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *